Zelf te configureren All-in-One met solide basis en upgrade-mogelijkheden

0
108
CNB, gespecialiseerd in zogenaamde build to order (BTO) systemen, stelt een nieuwe All-in-One computer voor in zijn I-Pro gamma. De gebruiker kan zelf de afwerking kiezen en zo opteren voor een snelle of supersnelle processor, meer of minder geheugen, een SSD of een conventionele harde schijf. Uiteraard draait het geheel op het Windows 8 besturingssysteem dat speciaal werd ontworpen voor aanraaktoestellen. Wij hebben een I-Pro Nexus AIO met Intel Core i5 processor getest.

Computer Networking Belgium, kortweg CNB is gevestigd in Sint-Katelijne-Waver, België. Het bedrijf werd opgericht in 1997 toen het de activiteiten van Laser Computer overnam. CNB is gespecialiseerd in high-end werkstations, gaming systemen, servers en allerlei andere computersystemen op maat. Enige tijd geleden bespraken we reeds de X computers X BOOK G17 van dezelfde fabrikant.

 
Barebone

CNB is dus gespecialiseerd in computersystemen op maat en maakt daarbij gebruik van barebones (“naakte hardware”). Maar wat zijn dat nu precies? Een barebone pc is eigenlijk een niet afgewerkte computer waaraan je zelf de laatste hand kan (laten) leggen. Je kan dus zelf kiezen welke processor, hoeveel ram-geheugen en welke opslagapparaten je wenst toe te voegen aan het systeem.

I-Pro Nexus AIO

I-Pro Nexus AIO (© ; licentie: )

De basis zoals het moederbord, de voeding en koeling zijn reeds aanwezig in de systeemkast en in het geval van een All-in-One aanraakcomputer is natuurlijk ook het scherm al voorzien. CNB biedt met haar barebones dus meer flexibiliteit dan de bekende A-merken waar meestal alles reeds vastligt qua configuratie. CNB gebruikte voor hun nieuwe All-in-One een Mitac Maestro 780 als basissysteem.

 
In de doos

Behalve de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC zelf vinden we in de doos ook nog een voedingsadapter en een stroomsnoer. Bij ons testexemplaar leverde CNB een Logitech MK260 wireless desktop mee die bestaat uit een draadloze muis en een azerty-toetsenbord. Je kan overigens zelf kiezen uit een gamma toetsenborden, muizen en andere randapparatuur.

Doordat CNB gebruikmaakt van een barebone kan je zelf kiezen of je een instapmodel of een krachtiger toestel wenst

Doordat CNB gebruikmaakt van een barebone kan je zelf kiezen of je een instapmodel of een krachtiger toestel wenst (© ; licentie: )

 
Doelgroep

De I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC is geschikt voor gezinnen die een pc wensen voor veelzijdig gebruik. In combinatie met Windows 8 staat zo’n systeem garant voor uren speelplezier voor groot en klein. CNB kan het systeem echter ook leveren met Windows 8 Pro voorgeïnstalleerd wat het ook geschikt maakt voor zakelijk gebruik.

Veel winkels gebruiken reeds dergelijke systemen als kassa, omdat het niet alleen handig is, maar ook esthetisch verantwoord. Bovendien zien steeds meer horecazaken het nut in van All-in-One computersystemen voor gebruik als muziek-pc in combinatie met bijvoorbeeld XMusiX of Tunify muziekservices. Als je het systeem wil gebruiken voor muziekdoeleinden raden we in elk geval een Core i5 processor in combinatie met minimaal 4 GB ram-geheugen aan.

Qua design doet de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC ons denken aan dat van een iMac.

Qua design doet de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC ons denken aan dat van een iMac. (© ; licentie: )

 
Design

Qua design doet de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC ons denken aan dat van een iMac. Dit systeem hoeft daar alleszins niet voor onder te doen. Rondom het scherm zien we een glanzende, zwarte rand waarin bovenaan de webcam is verwerkt en onderaan de merknaam I-Pro. Een fijne, zilverkleurige rand rondom het voorpaneel geeft het systeem net dat ietsje meer cachet. In deze fijne rand zijn bovendien ook de microfoons ingewerkt.

Ook de zilverkleurige, L-vormige voet doet het systeem extra opvallen. De achterzijde is afgewerkt in een combinatie van mat en glanzend zwart. Achteraan werd ook een VESA 10 x 10 mount voorzien, zodat je het toestel tevens op een wandbeugel kan bevestigen. Dat is lang niet bij alle All-in-One computers het geval.

De bedieningsknoppen van de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC werden mooi ingewerkt in de rechterzijde van het toestel. We zien een aan/uit-knop, een HD-in-knop en een ECO-knop. Voorts zien we tevens vier LED-lampjes die respectievelijk de status aangeven van het systeem, de harde schijven, de HD-ingang en het ECO-schema. Alles is zeer mooi afgewerkt en voelt solide aan.

Alle aansluitingen zijn ingewerkt in het iets dikkere deel van de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC

Alle aansluitingen zijn ingewerkt in het iets dikkere deel van de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC (© ; licentie: )

 
Connectiviteit

Alle aansluitingen zijn ingewerkt in het iets dikkere deel van de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC. In dit gedeelte is het moederbord en alle andere systeemcomponenten gehuisvest. In de rechterzijde vinden we de slimline DVD-writer, een 4-in1 kaartlezer, twee USB 2.0-poorten en een regelaar voor de helderheid van het scherm.

Bovenaan op het dikkere gedeelte zien we twee luchtafvoerkanalen. Op de linkerzijde zien we nog een luchtkanaal, een 3,5 mm-microfoonaansluiting, een 3,5 mm-headsetaansluiting en een HDMI-ingang, zodat het systeem tevens dienst kan doen als monitor voor andere HDMI-apparaten.

Uiteraard is ook een HDMI-uitgang aanwezig, net als vier USB 3.0-poorten. Tot slot is er ook een voedingsaansluiting en een 10/100/1000 RJ-45 Ethernet-poort. Zoals je ziet is het systeem dus erg volledig uitgerust.

 
Technisch

Doordat CNB gebruikmaakt van een barebone kan je zelf kiezen of je een instapmodel of een krachtiger toestel wenst. Elke I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC beschikt over echter over een vaste standaarduitrusting, te beginnen met het 23,6-inch 16:9 full HD capacitief aanraakscherm met multi-touch ondersteuning tot 10 vingers.

Het systeem is erg volledig uitgerust

Het systeem is erg volledig uitgerust (© ; licentie: )

De basis wordt gevormd door een Thin Mini-ITX moederbord met een Intel Panther Point H77 chipset. Dit moederbord is geschikt voor 65W Ivy Bridge en 65W Sandy Bridge processoren en beschikt dus over een LGA-1155 socket.

Je kan bij CNB kiezen uit een Intel G530, een Intel Core i3, Core i5 of een Core i7 processor.

Voorts beschikt deze AIO over twee geheugensloten voor DDR3 1066/1333 MHz ram-geheugen. Het systeem ondersteunt maximaal 16 GB geheugen. Naar keuze voeg je dus 4, 8 of 16 GB geheugen toe aan het systeem.

Ons testtoestel was uitgerust met een Intel Core i5 3470 processor met een maximale kloksnelheid van 3,6 GHz aangevuld met 8 GB ram-geheugen.

De grafische processor, een Intel HD Graphics 2500, is geïntegreerd in de CPU.

Qua opslag kies je zelf voor snelheid met een SSD-schijf of voor ruwe opslag met een conventionele harde schijf. Beide combineren kan ook, want het systeem biedt plaats aan een mSATA SSD-kaart en één 2,5-inch/3,5-inch SATA2 SSD of HDD.

CNB rustte ons testtoestel uit met een mSATA SSD van 64 GB die het besturingssysteem bevat en een gewone harde schijf met een capaciteit van 1 TB. Naar onze mening is dit de meest aangewezen configuratie.

Uiteraard beschikt de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC ook over een 10/100/1000 Gigabit Ethernetkaart en wifi 802.11 a/b/g/n. Om het systeem compleet te maken, zijn ook een 1 megapixel webcam en 2 x 5 watt luidsprekers voorzien. Tot slot kan deze AIO naar keuze worden uitgerust met Windows 8 of Windows 8 Professional.

Score in PCMark7

Score in PCMark7 (© ; licentie: )

 
Prestaties

De eerste benchmark die wie gebruiken om het systeem te beoordelen, zit ingebouwd in Windows. De Windows Prestatie Index (WEI) kent aan elk Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 systeem een score toe tussen 1,0 en 9,9. De I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC scoort hierop 5,2 punten, moo in het midden dus. De WEI-score wordt overigens bepaald door de laagste onderdeelscore. In dit geval blijkt dat de geïntegreerde Intel HD Graphics 2500 chip te zijn.

In Futuremark PCMark 7 liet het systeem een mooie score optekenen van 4764 punten.

Zoals reeds beschreven, heeft de I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC een mSATA SSD aan boord (Kingston SMS100S264G). Dit is geen standaard 2,5-inch SSD, maar een insteekkaart naar analogie met PCI express insteekkaarten. In de AS SSD benchmark blijkt dat deze SSD met 193 punten ondermaats presteert. De leessnelheid klokte af op 241,73 MB/s en de schrijfsnelheid bleef steken op 125,66 MB/s. Wanneer we de specificaties erop naslaan, blijkt deze drive dan ook een tragere Sata II variant en geen Sata III model. Los vonden we deze SSD op internet voor 90,55 euro.

Score in 3DMark06

Score in 3DMark06 (© ; licentie: )

Op de grafische 3DMark 2006 benchmark behaalde het systeem 4197 3DMarks. De grafische Intel HD Graphics 2500 chip is dus geen krachtpatser.

Gelukkig biedt CNB ook de Intel Core i7 3770 processor aan die beschikt over een snellere Intel HD Graphics 4000 grafische chip. Uiteraard is het systeem met die processor wel een stuk duurder.

Score in PeaceKeeper

Score in PeaceKeeper (© ; licentie: )

Gelukkig behaalde het systeem een mooie score op de Futuremark Peacekeeper webprestatietest: 2930 punten.

Tijdens intensief gebruik maten we een maximaal verbruik van 95,4 watt. Tijdens normaal gebruik schommelt het verbruik rond 50 watt. De adapter liet een sluipverbruik optekenen van 0,7 watt.

De I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC reageerde vlot op onze aanraakbewegingen. Het scherm is van uitstekende kwaliteit en ook de luidsprekers zijn erg goed. Alleen op het hoogste volume hoorden we soms een schelle klank. Het systeem speelde overigens probleemloos 4K-videobestanden af van YouTube.

 
Beschikbaarheid

Je kan zelf een I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC samenstellen op maat via www.i-pro.be. Je hebt al een compleet systeem vanaf 1170,80 euro, inclusief BTW. Standaard geniet je van twee jaar pick-up & return garantie die je kan uitbreiden naar drie jaar. Bedrijven kunnen deze toestellen ook aankopen met on-site garantieplannen. Voor meer informatie hieromtrent kan je zelf CNB contacteren.

Conclusie
De CNB I-Pro Nexus AIO Windows 8 Touch PC is een erg complete All-in-One. Het aanraakscherm is van goede kwaliteit, net als de luidsprekers. Het design vinden wij meer dan geslaagd. Ook aan aansluitingen geen gebrek. De goedkopere versie die wij testten presteert vooral grafisch matig. Ook de mSata SSD in ons testsysteem bleek niet erg snel in vergelijking met (duurdere) Sata III SSD’s. Voor dagdagelijkse computertaken en niet al te zware spelletjes is de door ons geteste versie echter voldoende geschikt. Wil je betere prestaties (vooral grafisch), kies dan voor de Intel Core i7 3770 processor met een snellere Intel HD Graphics 4000 grafische chip.
Adviesprijs
€ vanaf 1.170,80

i-Pro computers
Computer Networking Belgium (CNB)

Vorig artikelBelgische onderzoekers downloaden Blu-ray schijf in slechts 5 seconden
Volgend artikelOude luidsprekers omvormen tot draadloze Bluetooth speakers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.