X computers X BOOK G17 gaming notebook review

Ultrakrachtige notebook voor gamers met kleurrijk toetsenbord

2
Computer Networking Belgium (CNB) introduceert een nieuwe gamenotebook in haar X computergamma. Het systeem is een echte krachtpatser voorzien van een Intel Core i7 processor, 32 GB RAM en een 500 GB SSD. CNB is gespecialiseerd in systemen op maat en onderscheidt zich daarmee van bekende A-merken. Hoe het systeem presteert en vooral of CNB werkelijk een meerwaarde biedt ten opzichte van andere spelers, kom je te weten in deze review.

CNB is een relatief kleine systeembouwer die zich heeft gespecialiseerd in high-end werkstations, gaming systemen, (home) servers en alle andere computersystemen op maat. Het bedrijf werd opgericht in 1997 toen het de activiteiten van Laser Computer overnam. De kantoren en het magazijn zijn gevestigd in Sint-Katelijne-Waver.

 
In de doos

CNB levert de X computers X BOOK G17 notebook in een stevige, bruine doos. Naast de notebook zelf vinden we in de doos ook nog een stroomkabel, een joekel van een voedingsblok, documentatie, een originele Windows installatie DVD en een cd-rom met alle benodigde drivers. Voorts levert CNB ook nog een reinigingsdoekje voor het scherm mee. De voedingsblok is echt buitensporig groot (19,5 x 8,5 cm), maar dat is wellicht uit pure noodzaak gezien de krachtige hardware die werd gebruikt voor deze notebook. Deze voeding levert 19V DC, 11,57 A dus toch zo’n 219,83 watt! De meeste standaard laptops gebruiken zelfs maar een 90 watt voeding…

X computers X BOOK G17
X computers X BOOK G17
 
Doelgroep

De fabrikant profileert de X BOOK G17 notebook als gaming systeem. Uiteraard is deze notebook ook geschikt voor liefhebbers van videobewerking, grafische ontwerpers en als desktopvervanger. Het systeem weegt circa 3,9 kilo en beschikt over een 17,3-inch (43,94 cm) LED-scherm. Een lichtgewicht kan je deze notebook bezwaarlijk noemen, maar als je bijvoorbeeld graag LAN-party’s afschuimt, is het systeem erg interessant in vergelijking met een desktop.

 
Design

De X computers X BOOK G17 notebook beschikt over een zwartkleurig geborsteld alu-design met een glanzende zwarte afwerking voor de (scherm) randen. Ook het touchpad is uitgevoerd in een geborstelde alu-afwerking. In het touchpad is tevens een vingerafdruklezer geïntegreerd. Het 17,3-inch Full HD LED-scherm is voorzien van een glanzende afwerking.

Het klavier is voorzien van RGB LED-verlichting, zodat je de kleur kan aanpassen naar believen
Het klavier is voorzien van RGB LED-verlichting, zodat je de kleur kan aanpassen naar believen

De echte eyecatcher is het klavier! Wanneer we de notebook voor het eerst inschakelen, licht het toetsenbord felblauw op. Het klavier is voorzien van RGB LED-verlichting, zodat je de kleur kan aanpassen naar believen en er allerlei effecten op kan toepassen via het ‘Keyboard Backlight Control Center’. Bovenaan in de schermrand integreerde de fabrikant ook een webcam. De opdruk ‘Speakers installed Onkyo’ geeft aan dat CNB speakers van deze bekende fabrikant gebruikt in de X BOOK G17.

Op de voorzijde zien we een IR-ontvanger en twee statuslampjes die respectievelijk de status aangeven van de batterij en de stoomvoorziening. De rechterzijde biedt plaats aan de Combo Blu-ray speler, een hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting, een S/PDIF-Out jack, een line-in jack en een USB 2.0-poort. De achterzijde herbergt een Kensingtonaanhechtpunt, twee ventilatieopeningen voor GPU en CPU, een DisplayPort 1.1 poort, een HDMI 1.4a poort, een DVI-I aansluiting en de voedingsingang. Op de linkerzijde vinden we ook nog een IEEE 1394a poort, een Gigabit Ethernet-poort, twee USB 3.0 poorten, een gecombineerde USB 3.0 / eSATA-poort en een 9-in-1 kaartlezer (SD/Mini-SD/SDHC/SDXC/MS/MS Pro/MS Duo/MMC/ RSMMC). Een zeer compleet systeem dus. Wat ons betreft had gerust nog een RS232 DB9 poort voorzien mogen worden, maar op notebooks voor consumenten tref je helaas zelden nog een seriële poort aan.

Een zeer compleet systeem
Een zeer compleet systeem
 
Uitrusting

DE X BOOK G17 werd gebouwd op de 17CP170 EM GTX675 FHD 2GB barebone. Een barebone is een onafgewerkt computersysteem waaraan de systeembouwer zelf nog allerhande hardware aan toevoegt zoals CPU, HDD, ram-geheugen, etcetera. CNB voorzag het systeem van een Intel Core i7-3610QM 3,30 GHz processor. Deze derde generatie Intel processor beschikt over vier cores, acht threads en een kloksnelheid van 2,3 GHz die dynamisch kan worden opgetrokken tot 3,3 GHz. De Thermal Design Power (TDP) van de Core i7-3610QM bedraagt 45 watt. De fabrikant vulde het systeem verder aan met vier latjes 8 GB DDR3 1600 MHz SODIMM geheugenmodules. In totaal beschikt het systeem dus maar liefst over 32 GB geheugen.

De ingebouwde 512 GB Samsung 830 Series SSD doet onze ogen alleen maar meer fronsen. Reken daarbij nog een conventionele Western Digital WD10JPVT HDD van 1 TB (5400 rpm / 8 MB cache), een combo Blu-ray speler en een nVidia GTX 675M grafische kaart met 2 GB DDR5 geheugen en je weet dat je te doen hebt met een monstertje! De notebook beschikt over een 14,8V 5200 mAh Li-ion batterij, zodat je ook onderweg dit krachtige systeem kan blijven gebruiken.

Het geheel draait op Windows Home Premium 64-bit en die keuze verbaast ons
Het geheel draait op Windows Home Premium 64-bit en die keuze verbaast ons

Het geheel draait op Windows Home Premium 64-bit. Deze keuze verbaast ons danig! Microsoft limiteerde Windows 7 Home Premium X64 immers met een geheugenlimiet tot 16 GB. Vreemd genoeg kan een eindgebruiker het systeem ook aanschaffen via www.xcomputers.be met Windows 7 Home Premium X64 en 24 GB ram-geheugen. Om het nog ingewikkelder te maken levert CNB ons wel een Windows 7 Professional X64 installatie dvd mee. Ons lijkt het logischer dat de consument alleen voor Windows 7 Home Premium X64 kan kiezen als hij maximaal 16 GB ram-geheugen aanschaft. Voor meer informatie omtrent de geheugenlimieten verwijzen we je naar de MSDN library van Microsoft.  Als extraatje levert CNB ook het game World of Tanks mee. Het leuke aan deze ‘custom install’ systemen is dat je grotendeels zelf de hardware kan kiezen. Uiteraard in functie van de gebruikte barebone! Bezoek voor meer informatie www.xcomputers.be.

Met de meegeleverde software ‘Keyboard Backlight Control Center’ kan je de verlichting aanpassen
Met de meegeleverde software ‘Keyboard Backlight Control Center’ kan je de verlichting aanpassen
 
Verlicht klavier

Als je bij je vrienden wil opscheppen over je nieuwe notebook dan is de X BOOK G17 daar het uitgelezen toestel voor. Het toetsenbord is namelijk voorzien van RGB LED-verlichting. Via de meegeleverde software ‘Keyboard Backlight Control Center’ kan je de verlichting aanpassen aan je wensen. Je kan de verlichting op willekeurige wijze laten wisselen van kleur, de LED’s laten ‘dansen’ of op een bepaald tempo laten knipperen. Verder kan je de kleur ook laten ‘golven’ over het toetsenbord of alle kleuren aflopen. Tot slot is het ook mogelijk om zelf de kleuren te kiezen. Het toetsenbord is immers verdeeld in drie zones die allemaal een eigen kleur kunnen krijgen. Dit alles geeft een zeer mooi effect en geeft de notebook extra cachet.

De X BOOK G17 beschikt tevens over een volwaardig numeriek klavier
De X BOOK G17 beschikt tevens over een volwaardig numeriek klavier

Het klavier zelf typt erg vlot en geeft een goede aanslag. Alle noodzakelijke toetsen zijn voorzien, maar de enter-toets mocht voor ons gerust iets groter zijn. Verschillende toetsen worden gebruikt voor meerdere functies die je aanroept met behulp van de Fn-toets. De X BOOK G17 beschikt tevens over een volwaardig numeriek klavier, zodat je op gebruiksvriendelijke wijze cijfers kan invoeren. Het touchpad reageert goed, maar door de geborstelde aluminium afwerking schuift het, naar onze mening, niet altijd even vlot.

 
Prestaties

Omdat Windows 7 Home Premium X64 slechts 16 GB aan ram-geheugen kan adresseren, installeren we voor de performance testen Windows 7 Professional X64. Vervolgens hanteren we een aantal benchmark tools om op objectieve wijze de prestaties van de X BOOK G17 te beoordelen. De eerste benchmark die we toepassen zit ingebakken in Windows 7 en Vista: de Windows Experience Index (WEI). De Windows Experience Index beoordeelt de prestaties van een systeem aan de hand van belangrijke systeemonderdelen zoals de processor, grafische kaart, het ram-geheugen, etcetera. De maximale score bedraagt 7,9 punten. De X BOOK G17 scoort met 7,4 punten dus zeer goed!

CNB kiest duidelijk voor performante hardware voor de X BOOK G17
CNB kiest duidelijk voor performante hardware voor de X BOOK G17

In PCMark Vantage behaalde de notebook maar liefst 20033 PCMarks, wat een erg hoge score is. Ook in de grafische benchmarks valt de X BOOK G17 op door de hoge scores: 3DMark 03: 60857, 3DMark 06: 21062, 3DMark Vantage: 15366. De SSD kaapt in de AS SSD Benchmark een mooie score van 717 punten weg. De sequentiële leessnelheid bedroeg 497,49 MB/s en de sequentiële schrijfsnelheid bedroeg 395,67 MB/s. We hebben al betere scores gekend, maar toch is dit één van de beter presterende SSD’s. De prijzen van deze SSD variëren tussen 520 en 670 euro als je ze apart wil aanschaffen. CNB kiest dus duidelijk voor performante hardware voor de X BOOK G17 die gerust een beetje duurder mag zijn. De batterij houdt het volgens Passmark BatteryMon ongeveer 2u en 27 minuten uit op een volle lading.

 
Verbruik

De X BOOK G17 verbruikt bij normaal gebruik ongeveer tussen 39 en 67 watt. In slaaptoestand maten we 8,4 watt. Het maximale verbruik klokte af op maar liefst 170,2 watt, maar dat kan bijna niet anders, gezien de hardware.

 
Beschikbaarheid

De X computers X BOOK G17 is verkrijgbaar vanaf 1.440,94 euro, inclusief BTW en taksen. De fabrikant biedt twee jaar Pick up & Return garantie op het toestel. Voor de verschillende configuraties kan je terecht op de website van de fabrikant.

Conclusie
De X computers X BOOK G17 mag gezien worden en dit zowel qua design, hardware en prestaties. Het verlichte toetsenbord is een echte eyecatcher waarmee je zeker opvalt. De bouwkwaliteit van de notebook is zeer degelijk en de gebruikte hardware zet prestaties neer waarvan veel hedendaagse notebooks alleen kunnen dromen. Het enige wat ons stoort, is het feit dat CNB deze notebooks verkoopt met meer dan 16 GB ram-geheugen in combinatie met Windows 7 Home Premium X64. Door de geheugenbeperking die Microsoft oplegt, kan je immers niet meer dan 16 GB benutten of je moet upgraden naar een hogere, lees duurdere, Windows-licentie. Los daarvan is het systeem een echt prijsbeest.

Adviesprijs
€ 1.440,94

X computers
Computer Networking Belgium (CNB)

2 REACTIES

  1. Vanaf Windows 7 Home Premium X64 kan je eerstdaags upgraden naar Windows 8 pro. Ik heb nog geen definitieve cijfers gevonden voor de upper limit van dit OS, het laatste dat ik hierover las, was het gerucht dat het 128 GB zou zijn. Het zou me alleszins verwonderen mocht Microsoft het bij die 16 GB houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.