Business-class smartphone met Symbian Anna

0
199
Symbian Anna is voorzien van nieuwe pictogrammen en een snellere browser

Symbian Anna is voorzien van nieuwe pictogrammen en een snellere browser (© ; licentie: )

Ingebruikname
Tijdens de opstartprocedure horen we het gekende Nokia geluidje. Vervolgens vraagt het toestel welke taal je verkiest. Wij kiezen Nederlands en bevestigen de herstart die noodzakelijk is voor het doorvoeren van de taalwissel. Nadat het toestel opnieuw is opgestart, moeten we het land kiezen. Vervolgens vraagt het toestel de huidige datum en tijd. Daarmee is de initiële installatie een feit. In vergelijking met Android toestellen als de eerder besproken HTC Desire HD is de wizard zeer rudimentair. Dit is de werkwijze wanneer je de telefoon start in offline modus (dus zonder sim-kaart). Wanneer je start met een sim-kaart, vraagt het toestel wederom welke taal je verkiest. Eenmaal opnieuw opgestart, verschijnt de Ovi-wizard. Je kan ervoor kiezen om in te loggen met een bestaande Nokia-account of je kan een nieuwe account aanmaken. We kiezen voor een bestaande account en loggen in met onze Nokia-accountgegevens. We klikken op ‘doorgaan’ en vervolgens vraagt de wizard of je contacten, foto’s, berichten en dergelijke wil overzetten van een bestaande Nokia-telefoon. In een volgende stap vraagt de wizard om e-mailaccounts in te stellen. We kiezen ervoor om onze Gmail-account in te stellen op de Nokia E6. Je hoeft eigenlijk alleen in te loggen, verder stelt de software alles correct in. Vervolgens opent de e-mailclient. Wanneer je deze afsluit, vraagt de telefoon naar de huidige datum en tijd. Hiermee is de telefoon klaar voor gebruik. We missen echter de vraag om te verbinden met een Wifi-netwerk, zeker in offline modus.

Gebruiksgemak
Symbian Anna is voorzien van nieuwe pictogrammen en een snellere browser. Standaard zien we op de Nokia E6 vier bureaubladen waar je doorheen kan scrollen. De bureaubladen zijn (beperkt) aanpasbaar en je kan er zelfs nog één toevoegen. Zeer handig zijn ook de widgets. Het e-mail widget heb ik bijvoorbeeld veel gebruikt tijdens de test. Het 2,46” scherm met een 640 x 480 resolutie is erg helder en scherp, maar ook vrij klein. Dit komt natuurlijk door het fysieke toetsenbord dat vrij veel plaats in beslag neemt. Al bij al werkt de combinatie van het fysieke toetsenbord en het touchscreen zeer vlot, ondanks het kleine schermformaat. In de OVI Winkel kan je terecht voor allerlei gratis en betalende software. Je kan de software eenvoudig downloaden en installeren op het toetsel.
Symbian kreeg met Anna een update en oogt veel frisser, maar toch missen we het intuïtieve gevoel van iOS en Android. Je moet nog vaak in de ‘opties’ duiken om bepaalde functies te gebruiken. Laat ons wel even duidelijk stellen: Symbian Anna werkt naar behoren en voor zakelijke toepassingen is dit een zeer goede smartphone. De Nokia E6 is een toestel met een uitmuntende bouwkwaliteit en een effectieve, doch gedateerde, interface. Dit gezegd zijnde zien we Symbian Anna liever in het ‘instap / mid-range’ segment dan op de duurdere smartphones.

1
2
3
4
5
Vorig artikelCompact Sonos systeem voor draadloos muziek streamen
Volgend artikelCyber-shot camera’s met artistieke Picture Effect-modus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.