IE 9: sneller en handiger

18
Dit artikel is deel 15 van 21 in het DiskIdee dossier Browsers
Dossiernavigatie
Internet Explorer 9 Release Candidate

Internet Explorer 9 Release Candidate (© ; licentie: )

Heel veel mensen gebruiken hem en een heleboel mensen moeten er niets van weten: Internet Explorer, de browser van Microsoft. Na een aantal bètaversies kan je vanaf vandaag op de website van Microsoft de definitieve versie van de laatste telg downloaden: Internet Explorer 9. Wij hebben hem getest.

Je kunt er moeilijk naast kijken: versie 9 ziet er compleet anders uit dan versie 8. Misschien is “minimalistisch” nog de beste omschrijving. De “vorige pagina” knop is beduidend groter dan de “volgende pagina” knop, volgens Microsoft omdat je die nu eenmaal ook vaker gebruikt. Dan een invulvak voor het internetadres waarin achteraan de knoppen “vernieuwen” en “stoppen” subtiel zijn weggewerkt, dan een open ruimte waarin de tabbladen komen en tot slot drie knoppen voor “startpagina”, “favorieten” en “extra”.

Gratis download op http://windows.microsoft.com/ie9

Gratis download op http://windows.microsoft.com/ie9 (© ; licentie: )

Alle andere functies zoals “afdrukken”, “beveiliging” of “pagina” die vroeger ook als knop zichtbaar bovenaan stonden, zijn nu allemaal weggeborgen achter de knop “extra”. Opgeruimd staat netjes nietwaar, al kost dat soms wel een extra keer klikken.

18 REACTIES

 1. Ik vind IE9 eigenlijk behoorlijk waardeloos voor wat betreft de layout, en kan ook niet zeggen dat surfen sneller gaat.
  Ik krijg maximaal 5 laatst bezochte adressen te zien, dat was mij IE8 meer, en voor mij eigenlijk alleen al voldoende reden om 8 weer terug te zetten.
  De indeling is verder ook waardeloos, favorieten zit niet meer onder een handig knopje, en de toolbar van Google is zo minimaal dat hij nagenoeg onbruikbaar is. Laat zich ook niet vergroten of verslepen naar een andere plek.
  Mijn cijfer voor IE9: 3

 • Wil je meer dan de 5 laatst bezochte adressen zien, klik dan op Geschiedenis. Vervolgens klik je op het driehoekje op de balk waar standaard “Weergeven op datum” staat en wijzig dat in “weergave op volgorde vandaag bezocht”. De lijst is zover ik weet ongelimiteerd. En wat bedoel je met “favorieten zit niet meer onder een handig knopje”? Die zitten toch keurig onder het sterretje rechts boven?

  • Da’s bij geschiedenis ja, maar ik bedoel dat blokje erboven, in de adresbalk.
   Da’s waardeloos.
   Bovendien is die adresbalk veel te lang.
   Ik heb een 18.4″scherm, en die balk gaat van helemaal links naar helemaal rechts.

  • Rechtsklikken ergens naast de tabbladen Eric, in het popup-menuutje “Tabbladen weergeven op een afzonderlijk rij” afvinken. De adresbalk wordt dan veel korter, omdat de tabbladen er naast moeten kunnen.

 • Ik gebruik inmiddels alweer 10 jaar Microsoft Explorer. Hoewel ik beslist geen Microsoftfan ben, al ga ik er met wat ik hierna stel voor velen geheid voor door, moet mij toch van het hart dat ik maar niet begrijp waarom er zoveel mensen tegen deze browser zijn. Ze komen aanzetten met andere browsers, als Chrome, Firefox, Opera en beweren dat die browsers veel beter en sneller zijn dan ME, dat ME bagger is enz., maar het is allemaal gelul in de ruimte. Ik heb ze allemaal getest en ME is beslist niet trager, althans niet op MIJN PC. Nu zal ik wel weer een hele speciale PC hebben. Weet je wat IK geloof? Er zijn gewoon heel veel mensen die niet op hebben met Microsoft en dan kunnen zij komen met wat ze willen, met het beste van het beste, het heeft geen zin: de pik op Microsoft, DUS ME is een shitty programma. Ga toch fietsen, heren! ME is puik en minstens zo snel als alle andere zgn. snellere browsers!

  • Moet mij toch ook iets van het hart als ik dit lees.
   Ten eerste is het IE en niet ME. Explorer is waarmee je in windows bestanden vindt en Internet Explorer is de browser.

   Als webdeveloper weet ik hoe slecht IE was. MS vertikte het om beter aan standaarden te voldoen omdat zij jarenlang het monopolie hadden op browsers voor windows. Toen een jaar of 5 steeds meer mensen overstapten op browsers die wel aan de standaarden voldoen, zijn ze de inhaalslag gaan maken. Pas vanaf IE8 werd het redelijk, ik hoop dat IE9 goed gaat zijn.

   Maar ik snap heel goed dat je als ´normale´ gebruiker best tevreden kunt zijn over IE. De reden daarvoor is dat mensen zoals ik ons best om daar voor te zorgen, ondanks IE en niet dankzij IE.

   En alsjeblieft mensen, gebruik geen IE6 en liever ook geen 7 meer. Het is een ramp om websites te moeten bouwen en onderhouden die daar goed op werken.

   • Ok Piet, je hebt gelijk, het is niet ME maar IE. Niet omdat ik het verschil niet weet, dat weet ik juist heel goed, maar omdat het een idiote verschrijving van mij is, aangezien ik het zo vaak fout schreef. 🙂

    Verder zul je wat de opvolgende versie van ME, eh IE 😉 betreft, gezien vanuit je professie, gelijk hebben, dat weet ik niet. Ik ben maar een gebruiker, die wel het nodige van windows en internet afweet, maar niet van sites bouwen. Dat is meer de afdeling van mijn zoon, die vooral programmeur en gamedesigner is.

    Voor wat betreft mijn ervaringen met IE als gebruiker (vanaf Windows 3.11 en oef, das lang geleden!) blijf ik bij wat ik in mijn vorige schrijven stel over IE in vergelijking met alle overige browsers. Ik heb mij toen ik naar W7 ging en je tussen de browsers kon kiezen maar liefst drie weken zitten blindstaren hier op alle meningen over die browsers en hoe slecht en traag IE wel niet zou zijn vergeleken met de rest, wat ik dus nonsens noem. Ik was na slechte ervaringen met IE8 (IE6 en IE7 gewend zijnd) helemaal in voor een andere browser, maar ze hebben mij op geen enkel punt kunnen overtuigen, dus koos ik voor IE8, een voortzetting dus van de browser die ik al meer dan tien jaar geheel tot tevredenheid gebruik. Ik werk, ook met andere progjes, als het maar even kan met portable versies, dus kijken en vergelijken kost zeer weinig tot geen centje pijn aan het Windowsregister als ik er weer vanaf wil.

    Wat IE9 betreft – het zal je misschien verbazen – ben ik weer heel terughoudend. Ik las daar het e.e.a. over op internet waar ik (voorlopig) niet blij mee ben. Mijn overgang naar IE8 ging ook al niet bepaald gesmeerd, maar uiteindelijk toch. Kort erna, gisteravond toevallig, kreeg ik een rare IE8 foutmelding. De browser zou niet meer werken en om het op te lossen zou er een update nodig zijn. De zaak uitgezocht, kon ik tot mijn geruststelling de conclusie trekken dat IE8 nog als vanouds prima werkte en dat die zgn. “verbeterings”update IE9 bleek te zijn, die ik (nog) NIET heb geinstalleerd. Geen beste beurt van MS en ik zei al eerder dat ik niet IE gebruik omdat ik een fan van ME ben. Afijn,

    met een hartelijke groet en bedankt voor je reactie, kerel!

    • Nou doe ik het verdikkeme wéér! Niet ME, maar MS dus! (De 15de word ik alweer 54 en het zal de ouderdom zijn, die bij mij kennelijk vroeg intreedt. Ik hoop niet dat mijn dochter dit leest.)

    • Compleet onbelangrijk uiteraard, maar ik vraag me af of IE ooit met Win 3.11 gewerkt heeft. De allereerste versie IE 1.0 verscheen immers in 1995 als deel van Plus! Pakket bij Win 95. Daarom ben ik niet zeker of het ook werkte met Win 3.11. Was dat toen niet Netscape? Overigens: gelukkige verjaardag volgende week!

 • @René Paulus. Ik hoef niet bekeerd te worden want tot gisteren was IE mijn standaardbrowser. Ik gebruik er trouwens 4 omdat geen enkele mij toelaat om stressloos te surfen.
  Ik bedoel alle donkergrijze blokken. In andere browsers zijn die mooi afgerond. Dit is maar een voorbeeldje en ook niet zo erg maar er zijn nog andere anomalieën die mij meer storen.

 • Functionaliteiten, vormgeving, snelheid,…allemaal goed en wel maar een browser dient allereerst de pagina’s correct weer te geven en dat doet IE9 niet (bvb de afgeronde hoekjes van de blokken op yelo.be). Ik heb 4 browsers op de PC en geen enkele voldoet in alle omstandigheden.

  • Ik probeer tevergeefs een verschil te vinden tussen yelo.be op de verschillende browsers, Liam. Met de “afgeronde hoekjes op de blokken” bedoel je die in het paars/rode logo boven links? Ik wil je absoluut niet “bekeren” tot IE9 hoor, maar ben wel geïntersseerd in anomalieën in de weergave van de browsers.

 • IE 9 is sneller en stabieler lijkt het zo na een paar dagen. Echter de lay-out is compleet waardeloos. De indeling van Adresbalk boven de tabs was veel handiger en klikte automatisch beter. Ik ben ICT’er en op technisch gebied vind ik het een verbetering, maar op basis van de lay-out geef ik het toch een ruime onvoldoende: Een 5 is het hoogste wat ik kan geven, waar ik een 4,5 ook niet eens zo raar vind.

  Daarnaast is het waardeloos dat doorlink internet pagina’s alleen nog maar in een browserscherm worden geladen en niet meer in een apart window. Dit betekend dat het al heel snel veelste vol wordt. Ook weer een waardeloos punt.

  Ze hadden door moeten borduren op de lay-out van IE8 en de stabiliteit en snelheid van IE9 daarin moeten verwerken, dan had je een hele prettige en goede browser gehad.

  Helaas is deze versie voor mij compleet geflopt en is voor mij de overweging naar Firefox nu een steeds grotere, maar daar maakt MS het helemaal zelf naar.

  • Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met “…dat doorlink internet pagina’s alleen nog maar in een browserscherm worden geladen en niet meer in een apart window”. Als je bedoelt dat een externe link een nieuw tabblad opent ipv. een nieuw venster, dan is dat in te stellen: Extra – Internetopties – Tabbladen – Instellingen en vink daar “Popups in een nieuw venster openen” aan.

 • Inderdaad een aantal mooie vernieuwingen – IE 9 is een behoorlijk deftige browser. Alleen spijtig dat bijna elke nieuwigheid schaamteloos gekopiëerd is van de concurrentie – Chrome was in 2008 (!) de eerste met tabbladen die je kon “lostrekken” zoals de vensters nu in Windows 7, de combinatie van zoek- en URL-balk, enzovoort. Een andere browser (ik wil even kwijt zijn of ’t Safari was of niet) was de eerste die de balken zo volledig wegwerkte, enzovoort.

  Soit, nu dat IE terug bij de tijd is qua lay-out, kan ’t tenminste weer meedoen met de anderen. Op het vlak van snelheid wacht ik nog wel even op jullie vergelijkend artikel.
  FishIE tank haalt in Chrome hier 250 vissen aan 12 FPS, in IE 8 kan de site niet geopend worden (oeps).

   • Excuses, ik dacht dat je link in het artikel verwees naar ’t artikel dat je nu in je antwoord linkt. In je artikel zeg je dat we “eerstdaags een update mogen verwachten”, maar in feite stond die er dus al eerder. Beetje verwarrend, misschien door een omkeren van schrijfdatum en publicatiedatum van de twee artikels?

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Schrijf je reactie!
  Vul hier je naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.