Speel “Steen, Papier, Schaar” tegen de computer

0
300
Steen, Papier, Schaar

Steen, Papier, Schaar (© ; licentie: )

Op de website van de New York Times toont een interactieve versie van het spel Steen, Papier, Schaar een basisvorm van artificiële intelligentie.

Iedereen heeft het spel Steen, Papier, Schaar wellicht al eens gespeeld. Met zijn tweeën tel je af en steek je tegelijk de hand uit in de vorm van een vuist (steen), een vlakke hand (papier) of twee gespreide vingers (schaar). Steen wint van Schaar, want maakt de schaar bot; Papier wint van Steen, want de steen wordt in papier verpakt; Schaar wint van Papier, want de schaar verknipt het papier.
Steen, Papier, Schaar wordt meestal gezien als een geluksspel. Je weet immers niet zeker wat je tegenstander zal kiezen. Maar als je het spel tegen een computer speelt, wordt het minder willekeurig, zo toont de variant op de website van de New York Times.
De computer kan immers analyses maken en na verloop van tijd patronen ontdekken bij zijn menselijke tegenstander. Waar het spel normaal zou resulteren in een statistisch gelijkspel – elke speler wint, verliest en speelt gelijk een derde van de tijd – zal de computer een voordeel behalen, ook al zal hij niet alle rondes winnen.
Wil je het zelf uitproberen dan kan je kiezen uit twee spelvarianten : nieuweling, waarbij de computer van nul begint en leert van het spel, of veteraan, waarbij de computer put uit de ervaring van 200.000 gespeelde rondes.

Vorig artikelIE 9: sneller en handiger
Volgend artikelStrak afgewerkte notebook in drie kleuren
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.