Web browsers: review van twaalf bladeraars voor het internet

Microsoft Internet Explorer 9 (bèta versie) preview

1
Dit artikel is deel 3 van 21 in het DiskIdee dossier Browsers
DossiernavigatieMicrosoft Internet Explorer versie 8.0.7600Google Chrome versie 4.0.249.8
Internet Explorer 9 bèta
Internet Explorer 9 bèta
Onlangs publiceerden we een testverslag met benchmarks van twaalf verschillende browsers. Internet Explorer 8 kwam daar niet bepaald goed uit. Omdat onze proefopstelling nog altijd klaarstond, konden we niet nalaten ook de nieuwe versie eens aan de tand te voelen.

Op de website van Microsoft kan je momenteel een bèta versie van Internet Explorer 9 downloaden. Let wel, dit is nog geen volwaardige browser: hij is ontdaan van zowat alles wat een browser handig of leuk maakt. Zo ontbreekt de adresbalk, zijn er geen favorieten en zelfs geen knoppen om vooruit of achteruit te bladeren. Dat moet allemaal nog geïmplementeerd worden. We kunnen dan ook moeilijk een eerste indruk geven.
De nieuwe versie van deze browser zal alleen werken onder Windows Vista of onder Windows 7, dus niet meer onder Windows XP. Deze bèta versie is alleen beschikbaar in een 32 bit uitvoering, bovendien moeten Windows Vista gebruikers reeds Internet Explorer 8 op hun computer geïnstalleerd hebben, anders zal de nieuwe versie niet werken.
Als pluspunten vermeldt Microsoft een snellere Javascript-Engine en de ondersteuning van HTML5. Mooier, beter en sneller – het zijn allemaal mooie beloftes, tot nader order kennen we geen fabrikanten die het omgekeerde beloven.

Geen adresbalk, navigatieknoppen, favorieten…
Geen adresbalk, navigatieknoppen, favorieten…

Op onderstaande grafiek vergelijken we Internet Explorer 9 met zijn voorganger en met de twee snelste browsers uit te testen: Opera 10.50 en Google Chrome 4.0. Ter herinnering: de PeaceKeeper en V8 benchmarks zijn waarden, dus hoe hoger, hoe beter maar SunSpider meet tijden, dus hier geldt: hoe korter hoe beter.

Vergelijking met IE8, Opera en Chrome
Vergelijking met IE8, Opera en Chrome

Zoals je kunt zien: Internet Explorer 9 scoort merkelijk beter dan versie 8, maar evenaart nog bijlange niet de prestaties van Opera of Chrome. Neem je de tabel erbij, dan zul je zien dat hij nu zowat in dezelfde groep zit als FireFox en Safari.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.