Brainstormen en samenwerken via het web

0
86

Eens actief, blijkt de webconferentie (althans de Windows-versie die wij bekeken) een redelijk indrukwekkend programma te zijn met heel wat nuttige mogelijkheden. De gastheer ziet op zijn Web Conference-werkpaneel de lijst met alle bij hem geopende applicaties: Word, Excel, Catalyst en zo verder en vinkt aan welke applicaties de andere deelnemers ook mogen zien. De deelnemers kunnen ook elkaar zien als ze een webcam hebben, met elkaar spreken als er een microfoon is of met elkaar chatten via het toetsenbord. Zijn die deelnemers gemachtigd tot lezen en schrijven in de geopende Catalyst Mindmap, dan kunnen zij perfect in overleg met elkaar samen werken en plannen op dezelfde map. Let wel, datzelfde geldt niet voor Word en Excel, hier blijft het eenrichtingsverkeer: de gastheer kan uiteraard lezen en schrijven in zijn document, maar de genodigden kunnen alleen lezen.

Sjablonen
Catalyst webconference panelHet systeem voorziet ook een Whiteboard, waarop dan weer alle partijen kunnen tekenen en schrijven. Om een of andere reden werkte dat tijdens onze test vlot in de richting gastheer – genodigden, maar met een storende vertraging in de andere richting. Bestanden met elkaar uitwisselen van computer naar computer gebeurt met een eenvoudige klik- en sleepbeweging.
Het navigatiepaneel van Catalyst geeft je ook toegang tot een aantal kant-en-klaar gemaakte stramienen of sjablonen voor webconferenties, zoals het plannen van een nieuw project, het leiden van een meeting of een brainstorming-sessie, het opstellen van een marketing- of een strategisch plan. Zij vormen stuk voor stuk een handige leidraad, nog het best te vergelijken met de sjablonen die je waarschijnlijk kent van Microsoft Word.

Prestaties
Het programma bevat wel een aantal schoonheidsfoutjes. Pop-up venstertjes zijn soms in het Nederlands, soms in het Engels en soms half om half. Wanneer je een tutorial aanklikt, krijg je eerst de mededeling dat de gevraagde webpagina niet bestaat. Geen paniek, gewoon even wachten tot het filmpje op de achtergrond ingeladen is en nadien heel normaal vertoond wordt. Een zandloper of een vooruitgangsbalkje is dan toch wel een elegantere oplossing. Dat balkje krijg je overigens meer dan vaak genoeg te zien, want telkens je een ander onderdeel kiest in het navigatievenster moet die pagina opgevraagd worden en dat vergt nu eenmaal tijd, afhankelijk van de snelheid van jouw internetverbinding.
Toch willen we benadrukken dat tijdens het eigenlijke werken met de mindmap alles vlot en zonder haperingen verliep. Hetzelfde kunnen we moeilijk zeggen van het aspect webconferentie. Tijdens de eerste week dat we Catalyst gebruikten, kregen we om de haverklap foutmeldingen, maar in de twee daaropvolgende weken bleef alles mooi stabiel op een uitzondering na. Het hangt dus ook een beetje af van de servers van Mindjet of alles wel vlot verloopt. Dat is nu eenmaal een van de nadelen van webgebaseerde applicaties.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelFull HD camcorder met gekantelde lens
Volgend artikelMobiele toestellen makkelijker laden
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.