Nog intuïtiever fotograferen met touchscreen

2
58

Bediening
Omdat de Coolpix S4000 een erg compacte en dunne camera is, heb je niet zoveel plaats om hem goed beet te nemen. Rechts bovenaan zit er een metalen staafje dat je duim steun biedt, als je de camera met één hand wil vasthouden. In ieder geval lijkt het niet onverstandig om het polsbandje te gebruiken. Daar kan je dan trouwens ook de meegeleverde stylus aan bevestigen waarmee je het touchscreen kan bedienen. Al zul je wellicht toch vaker je vingers gebruiken. Maar de S4000 heeft ook een eenvoudig schetsprogramma aan boord waarmee je kleine tekeningen of schetsen op het schermpje kan maken en daarbij is de stylus onmisbaar.

Links de Coolpix S630 met bedieningsknoppen en rechts de Coolpix S4000 met touchscreen

Links de Coolpix S630 met bedieningsknoppen en rechts de Coolpix S4000 met touchscreen (© ; licentie: )

Doordat het scherm aanraakgevoelig is, hoef je de sluiterknop niet te gebruiken om foto’s te maken en video-opnames starten. Door eenvoudigweg het scherm aan te raken, start de camera de opname. Je hebt door het gebruik van de aanraaksluiter meer controle op welk deel van het onderwerp je wil scherpstellen, want je kunt het met je vinger op het scherm aanduiden. Ligt de focus buiten bereik, dan verschijnen er grote vierkante haken die het deel aanduiden waarbinnen je wel kan scherpstellen. Vooral bij groepsportretten kan deze aanraaksluiter behulpzaam zijn. Er zijn trouwens nog twee varianten beschikbaar: Aanraak AF/AE en Onderwerp volgen. Wil je liever niet dat de camera meteen afdrukt, als je het scherm aanraakt, dan kun je kiezen voor de optie Aanraak AF/AE. Je kunt dan kiezen waarop je wil dat de camera focust, vervolgens de sluiterknop half indrukken om scherp te stellen en helemaal om de foto te maken. De optie Onderwerp volgen dient om de focus op een bewegend onderwerp te houden. De aanraaksluiter is trouwens niet in alle zestien scèneprogramma’s bruikbaar.

1
2
3
4
5
Vorig artikelUiteraard geen wifi op de trein
Volgend artikelMio vernieuwt Spirit serie navigatiesystemen
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

Reacties zijn gesloten.