Uiteraard geen wifi op de trein

0
35
Toshiba Satellite Pro S500-115

Ook met deze Toshiba Satellite Pro S500-115 kun je vaak niet surfen op de trein bij gebrek aan zendmasten (© ; licentie: )

De NMBS gaat geen wifi aanbieden in treinen. Logische beslissing. Maar waarop wachten de mobiele operatoren nog om de treintrajecten van beter zendmastbereik te voorzien? En zeker nu mobiel internet een feit is.

Al jaren klagen treinreizigers over uitvallende telefoonverbindingen op bepaalde trajecten. Meer dan in de auto maak je op treinen afgebroken conversaties mee. Is het niet bijzonder vreemd, dat Proximus, Mobistar en Base de treinreiziger verwaarlozen? Wat autobestuurders kunnen – telefoneren als ze onderweg zijn – kunnen treinreizigers nog beter. Zíj hoeven alvast niet op de weg te letten. Zíj bellen altijd handenvrij.

Is het inderdaad niet bijzonder vreemd? Je zou zweren dat er bij de mobiele operatoren geen treinreizigers zijn. Nochtans is het fenomeen al even gekend: wagonnetjes achter een locomotief, mensen in de wagonnetjes, van station tot station. Zegt het u iets, heren en dames van Proximus, Mobistar en Base? Allemaal mensen met een gsm en zin om te bellen en gebeld te worden?

Nog beter: mobiel internet via de gsm wordt gemeengoed. Op de smartphone, maar ook op de laptop of netbook. En waar kan je die gebruiken onderweg? Niet achter het stuur, God verhoede het. Wel in de trein. Dáár is mobiel internet nuttig.

Moet de NMBS dat aanbieden? Neen, dat zou een zotte investeringskost zijn. Bent u bereid tijdens een treintraject van een half uur of een uur voor wifi te betalen? Allicht niet. Dus slecht business model voor de NMBS, niet doen.

Breedbandinternet is immers zo uit de lucht te plukken. Op heel wat treintrajecten gaat 3G tijdens de rit behoorlijk. Heel wat – ook landelijke – stations vallen binnen een umts-antenne. Maar op te veel plaatsen is er tussen de stations slechte verbinding. Zelfs op het drukste traject, Brussel-Antwerpen, zitten er gaten.

Telenet en een paar andere willen nu 4G (LTE) gaan uitproberen en Telenet mikt daarvoor op de… auto! Langs de E19 komt de testopstelling. Ingebouwde internettoepassingen in auto’s hebben geen supersnel breedbandinternet nodig, dus Telenet wil op de betere autogebruiker mikken met de illusie dat breedbandinternet achter het stuur kan worden gebruikt.

Terwijl er een paar kilometer verderop de drukste treinlijn ligt met reizigers van Brussel naar Antwerpen en van Amsterdam naar Parijs die in hun treinzetel willen zitten werken op hun pc of smartphone en noodgedwongen netwerkonderbrekingen moeten verdragen.

Wíllen de operatoren eigenlijk wel de omzet van de mobiele internetter?

Vorig artikelCompacte lasermultifunctionals van Epson
Volgend artikelNog intuïtiever fotograferen met touchscreen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.