Gratis lenteschoonmaak voor Windows

2
109

Als je goed op de hoogte bent van de interne werking van Windows en meer bepaald het register, geeft het programma je de mogelijkheid om ook schoonmaak te houden bij de oranje (zeker risico) of rode (gevaarlijke) onderdelen. Alleszins krijg je meer uitleg over ieder onderdeel in de resultatenlijst door er gewoon even op te klikken.

Schijfopruimer
Het schijfopruimprogramma spreekt ook meerdere talen en heeft slechts één ‘Dutch’ in de lijst staan. Die keuze geeft een Nederlandstalige interface met respect voor de originele lay-out, dus dat is prima. Overigens is het voor beide programma’s mogelijk zelf een taalpakket aan te maken en dus op die manier een taal toe te voegen die eerst niet ondersteund werd.

Wise Disk Cleaner - opties

Wise Disk Cleaner – opties (© ; licentie: )

Disk Cleaner heeft ook meerdere skins, maar geen XP-uiterlijk. Het uiterlijk heeft bij beide programma’s trouwens geen uitstaans met de Windows-versie die je gebruikt: je kunt voor alle Windows-versies vanaf Windows 98 tot en met Windows Server 2008 en Windows 7 eender welk van de beschikbare skins kiezen.
Disk Cleaner start met een wizard. Die toont je een overzicht van alle bestandsextenties die tijdelijke of intermediaire bestanden zijn. Logbestanden staan er standaard ook in, maar ze zijn uitgevinkt. Als je logbestanden ook wilt laten wissen, kun je ze aanvinken. Het volgende wizardscherm laat je kiezen wat er moet gebeuren met de gevonden bestanden. Je kunt ze permanent wissen, of naar de prullenbak laten verplaatsen.

Automatisch
De wizard is eigenlijk niet essentieel, omdat de standaard gebruiksinterface sowieso dezelfde startinstellingen heeft en lijkt op die van Register Cleaner (deze laatste ontbeert zo’n wizard).

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelPhilips lanceert 3D tv’s met Full HD resolutie
Volgend artikelNetwerkbeveiliging met hoge detectiegraad

2 REACTIES

  1. Opgepast: het met deze diskcleaner al wel een frats voorgehad; het gooit nl. bestanden weg puur op de extensie. En bv. niet alle files met *.log mogen zomaar de vuilbak in!!). Je kan dat wel instellen maar de defaults zijn wat te rigoureus.

    Iets anders: vanwaar telkens de misvatting (en dat van een gerenommeerd IT-journalist) dat een register met veel sleutels tot een tragere toegang leidt? De toegang is geïndexeerd. 1000 sleutels of 10 miljoen gaat net even snel.

  2. Heb beide geïnstalleerd. Verrassend hoeveel deze programma’s als overbodig detecteren na een PC-gebruik van 1 jaar en niettegenstaande regelmatige opkuis met CCleaner. Prima software.

Reacties zijn gesloten.