Configuratieprotocols 4 – DNS (1)

0
102
Dit artikel is deel 34 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieConfiguratieprotocols 4 – DNS (2)Dynamic Domain Name System of DDNS

DNS
Het domeinnaamsysteem of DNS werkt dus met behulp van DNS-servers die elkaar raadplegen. De meeste internetgebruikers werken normaal maar met één DNS-server en wel die van hun provider. Die zorgt voor alle vertalingen en levert voor elk gevraagd adres het juiste ip-adres. Zelfs als die server daarvoor een andere (hogere) server moet raadplegen, zie je dat als gebruiker niet en krijg je dus de indruk dat de provider-DNS-server het allemaal zelf doet.
Er bestaat overigens ook zoiets als een ‘caching DNS-server’ en hoewel je zou denken dat hij veelgevraagde DNS-vertalingen opslaat om zo niet telkens een hogere server te moeten raadplegen, betekent het heel iets anders. Een caching DNS-server slaat namelijk zelf helemaal geen informatie op en treedt dus uitsluitend als relay op tussen de gebruiker en een volwaardige DNS-server. Bij moderne breedbandrouters is dat overigens vaak het geval: ze doen eigenlijk zelf geen DNS-vertaling, ofschoon ze in je Windows tcp/ip-configuratie ingevuld staan als DNS-server maar spelen relay voor de DNS-server van je provider. Het voordeel is, dat je in je eigen netwerk alleen maar weet hoeft te hebben van de relay of router en dus niets hoeft te configuren of kennen van buiten je netwerk. Alleen de beheerder van de relay of router heeft wel die kennis nog nodig.


DNS configuratie van een Amerikaanse universiteit (bron: UIUC)

Client/server
Net zoals alle andere protocols werkt ook DNS met een client/serversysteem. De DNS ‘daemon’ heet meestal named. Die kun je vanaf een gewone opdrachtregel raadplegen met behulp van het programma nslookup. Een abonnee van UUnet zou het volgende te zien krijgen als hij nslookup www.diskidee.be zou tikken:

Server: cache0100.ns.eu.uu.net
Address: 194.7.1.4

Non-authoritative answer:
Name: www.diskidee.be
Address: 80.84.226.102

Het meest opvallende is de melding ‘non-authoritative answer’ of ‘niet-autoritatief antwoord’. Dat krijg je, omdat het niet de genoemde server is die het definitieve antwoord gegeven heeft maar een andere. Als je de vraag stelt aan de DNS-server die de effectieve ip-adressen aan boord heeft, krijg je dat als volgt te zien:

Server: labnt2.datatestlab.com
Address: 194.7.249.1

Name: www.diskidee.be
Address: 80.84.226.102

En hiermee weet je meteen welke DNS-server het ip-adres verstrekte voor ‘www.diskidee.be’.

1
2
Vorig artikelDynamic Domain Name System of DDNS
Volgend artikelConfiguratieprotocols 4 – DNS (2)