Goedkopere alternatieven voor MS Office missen toeters en bellen

0
91

Voor zichzelf vond Microsoft daar een elegante oplossing voor. Na installatie van het compatibiliteitspakket voor oudere versies van Office (zie hoger) kunt u bijvoorbeeld in Excel 2003 ook XML-bestanden openen. De data die zich buiten het bereik van Excel 2003 bevinden, worden op een volgend tabblad gezet en alle formules worden in die zin aangepast.

Compatibiliteit
Op het gebied van rekenbladen is de compatibiliteit eenrichtingsverkeer. Een Excel-document is probleemloos te openen in Quatro Pro en in Calc, maar omgekeerd is noch het Quatro Pro document (.qpw) noch het Calc-document (.ods) in een ander programma te openen. Na veel aandringen (handmatig het bestandstype opzoeken in een ellendig lange lijst) opent Calc dan toch het Quatro Pro document – maar u krijgt alleen een blanco pagina te zien; dat is dus met andere woorden onbruikbaar.

Functies
Sun StarOffice 8 Calc en Microsoft Excel 2007 hebben elk zowat 400 functies. Corel gaf Quatro Pro zelfs bijna 600 functies mee. Toch zal dit slechts in zeer uitzonderlijke gevallen keuzebepalend zijn. We hebben geen idee hoeveel personen er regelmatig met de functie "inverse cosinus hyperbolicus" werken of met behulp van een rekenblad het "kwartiel van een steekproef" uitrekenen, maar zelfs deze functies zitten nog in alle drie de pakketten. De syntaxis is wel lichtjes verschillend: =Boogcos(Som(D3:D4)) in Excel, =Boogcos(Som(D3;D4)) in Calc en @Boogcos(@Som(D3..D4)) in Quatro Pro. Dit is voor de gebruiker wel even wennen bij verandering van pakket.

Wizard
In de drie pakketten wordt u geholpen door een wizard. Die toont u tijdens de opbouw ook het te verwachten resultaat, zodat u op voorhand al weet of de syntaxis, de plaats en het aantal haakjes wel kloppen.
Geneste functies zijn uiteraard ook in de drie pakketten mogelijk, maar de wizard van Calc is de enige die daar echt op voorzien is en waarbij u de ganse tijd binnen het venstertje van de wizard kunt blijven. Bij Excel en Quatro Pro dient u manueel in te grijpen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelHeadset voor Microsoft Office Communicator 2007
Volgend artikelOKI ledprinters met bescheiden afmetingen en prijzen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.