Goedkopere alternatieven voor MS Office missen toeters en bellen

0
91

Kostenplaatje
Jammer genoeg is het quasi onmogelijk om het kostenplaatje van elke pakket te bepalen. Van Microsoft Office 2007 bestaan maar liefst acht verschillende versies, Corel is iets bescheidener met vier versies en zelfs van StarOffice bestaat een alternatief, namelijk het gratis OpenOffice. Al die versies hebben uiteraard een andere samenstelling en andere licentievoorwaarden.

Upgrade
De meeste versies bestaan ook nog eens in gewone en in een upgrade-versie, telkens uiteraard met aangepast prijskaartje. Als toetje hanteren de fabrikanten dan ook nog eens speciale prijzen voor volumelicenties. Dat Sun maar één versie van StarOffice verkoopt, maakt de eindfactuur er niet eenvoudiger op: de licenties, de media (cd-rom) en handleidingen zijn afzonderlijk aan te kopen en de prijs zakt trapsgewijs naargelang het aantal aangekochte eenheden. (De prijstabel beslaat een volledige internetpagina.)

Prijsidee
Om u toch een idee te geven: de prijs van één licentie Microsoft Office 2007 Professional kost in de detailhandel 561 euro, Corel WordPerfect Office X3 – Standard Edition kost 297 euro, en Sun StarOffice 8 ten slotte kost 82 euro (prijzen zonder BTW). Dit zijn weliswaar zowat de maximumprijzen die u voor deze suites zult betalen, maar enkele simulaties leren dat er toch één constante is: Microsoft is altijd het duurst, Corel kost pakweg de helft, Sun is veruit de goedkoopste. In de plaats van StarOffice 8 kunt u zelfs opteren voor de gratis OpenOffice.Org kantoorsuite. StarOffice is immers een commerciële versie van OpenOffice.org, gebaseerd op dezelfde programmacode, maar met toevoeging van door Sun aangekochte third-party technologie zoals spellingchecker, thesaurus, sommige wizards voor verzendlijsten, filters, en – misschien nog het belangrijkste – bepaalde conversieonderdelen. Hebt u die niet nodig en evenmin de inbegrepen support van StarOffice dan kunt u eventueel ook voor het gratis open source alternatief OpenOffice kiezen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelHeadset voor Microsoft Office Communicator 2007
Volgend artikelOKI ledprinters met bescheiden afmetingen en prijzen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.