Goedkopere alternatieven voor MS Office missen toeters en bellen

0
91

Verzendlijsten
Voor verzendlijsten ("Standaardbrief" in Writer, "Merge" in WordPerfect en in de Engelstalige versies van Word) wordt u in de drie pakketten bijgestaan door een wizard, die u stap voor stap tot het eindresultaat begeleidt. Er is wel een verschil in de mogelijkheden voor het bronbestand van de invuldata, waarbij Microsoft Word veruit de grootste keuze biedt. Standaard heeft Writer een vrij korte lijst waarin de meest courante databanken zijn opgenomen, maar op het Internet zijn plug-ins te vinden voor andere types.

Tabellen
We testten alle pakketten met allerlei soorten tabellen, met samengevoegde cellen en weggegomde cellen, met opvulkleuren en speciale omrandingen. Het resultaat was in de andere pakketten meestal aanvaardbaar.
Toch deden we enkele vreemde vaststellingen. Zo is er een verregaande incompatibiliteit met de opvulkleur. De zachte perzikkleur in Word wordt vuurrood in WordPerfect, maar merkwaardig genoeg is het omgekeerde ook waar: de perzikkleur in WordPerfect wordt vuurrood in Word. Writer doet het in beide gevallen beter met een vrij gelijkaardige zachte kleur.
In een erg grote tabel (meerdere pagina’s) gemaakt in Word liet WordPerfect een groot deel van de horizontale lijnen van de tabel gewoon vallen, ook afgedrukt op papier waren deze lijnen verdwenen.

Zoeken en Vervangen
Voor deze test gebruikten we een document van 93 pagina’s, waarin we het woordje "de" lieten vervangen door "het". Dat ging in de drie Officepakketten precies even snel: ongeveer vier seconden. Merkwaardige vaststelling: na afloop meldde Word dat er 5.165 vervangingen uitgevoerd werden, WordPerfect vond er 4.798 en Writer slechts 4.738. Toch vond een zoekactie achteraf nergens nog het woordje "de" terug, en we geven nederig toe dat we niet de moed hadden om manueel te tellen hoeveel keer het woordje "de" nu precies voorkwam in de oorspronkelijk tekst.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelHeadset voor Microsoft Office Communicator 2007
Volgend artikelOKI ledprinters met bescheiden afmetingen en prijzen
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.