Spammers weten niet van ophouden

0
50

MSA’s tegen spam

Spam kost bedrijven handenvol geld en zorgt voor veel ergernis bij medewerkers. In het voortdurende gevecht tegen de almaar inventievere spamboeren speelt de bedrijfsmailserver en diens beheerder een belangrijke rol. Bedrijven die hun eigen mailserver(s) draaien, kunnen vandaag niet zonder een mail security appliance of MSA, een apparaat dat gespecialiseerd is in het filteren van spam en het op andere manieren beschermen en controleren van het in- en uitgaande e-mailverkeer. De antispamfilters die standaard zijn ingebouwd in mailserversoftware zoals Microsoft Exchange, IBM Lotus Notes of Novell GroupWise volstaan al lang niet meer om de nieuwste soorten spamaanvallen af te weren. Een MSA is een soort van zwarte doos die voor de mailserver wordt geplaatst en alle in- en uitgaande post controleert, zonodig filtert en ten slotte verzendt. De eigenlijke mailserver krijgt op die manier als het goed is alleen nog legitieme e-mails te verwerken.

Voorbeeld van beeldspam
Voorbeeld van beeldspam

Het IT-vakblad Data News publiceerde op 14 september een test van negen MSA’s uitgevoerd door het onafhankelijke Data TestLab. De geteste apparaten varieerden in prijs van 1.500 tot 12.000 euro. Bij die aankoopprijs moeten ook nog jaarlijks terugkerende licentie- en updatekosten worden gerekend.

De testers concluderen dat MSA’s steeds beter worden in het filteren van ongewenste mail. De betere MSA’s in de test lieten dagelijks gemiddeld minder dan één spambericht in de individuele mailboxen van elke medewerker binnen. Het aantal valse positieven dat MSA’s onterecht tegenhouden daalt ook. Valse positieven zijn berichten die legitiem zijn, maar die de appliance ten onrechte als spam klasseert.

Volgens de testers komt de allerbeste MSA van het Deense bedrijf SecPoint, maar presteren ook de beveiligingsapparaten van het Amerikaanse IronPort en het Franse NetASQ zeer goed. Voor KMO’s / MKB’s biedt de Email Security 300 van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf SonicWall een goed evenwicht tussen kostprijs en prestaties.

1
2
3
4
5
Vorig artikelEfficiënte en gebruiksvriendelijke industriële barcodeprinters
Volgend artikelGroen is efficiënt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.