Handige lezers voor Belgische eID

0
Ewent, een merk van Eminent, introduceert twee smartcard-lezers die ook geschikt zijn voor de Belgische elektronische identiteitskaart of eID. Eén van de twee is geïntegreerd in een azerty-toetsenbord. Wij hebben ze beide getest.

Meer dan tien jaar geleden werd de “Belgian eID” gelanceerd en sinds 2009 heeft iedere Belg een elektronische identiteitskaart waarmee je allerlei elektronische overheidsdiensten veilig kunt gebruiken. Wij schreven er voor het laatst uitgebreid over in april 2006. Veel van die informatie is ook vandaag nog nuttig, al evolueerde de eID wel min of meer mee met de nieuwste ontwikkelingen inzake informatica en kwamen er ook heel wat bruikbare toepassingen bij. Straks meer daarover.

 
Ewent

Ewent lanceert een zeer compacte Smart Card ID Reader (EW1052) die je via usb 2.0 op een pc aansluit. Daarnaast lanceert het bedrijf ook een azerty-toetsenbord met geïntegreerde smartcard-lezer die ook via usb 2.0 functioneert (EW3250). Beide kun je gebruiken met de Belgische eID.

Ze worden allebei geleverd met driver-cd’s (een mini-cd voor de aparte lezer), maar die heb je alleen nodig voor oudere versies van Windows en voor Mac OS X. Windows 10 herkent de smartcard-lezers (en het usb-toetsenbord) zonder extra installatie van een driver: insteken en het werkt. Het is een oem-versie van een Alcor Micro USB Smart Card Reader.

Ewent ew1052

Ewent ew1052 (© ; licentie: )

Ewent ew3250

Ewent ew3250 (© ; licentie: )

Deze smartcard-lezers werken niet alleen met onze eID, maar ook met toepassingen en/of kaarten die voldoen aan de standaard ISO 7816, EMV2 2000 Level 1, waarbij de losse lezer de volgende protocollen ondersteunt: T=0, T=1, SLE 4432/42, SLE 4418/28 en I2C. De in het usb-toetsenbord geïntegreerde smartcard-lezer ondersteunt daarnaast ook nog SIE4418, SLE 4436, SLE 5536 en SLE 6636.

 
Belgische eID

Om de Belgische eID te kunnen gebruiken, moet je na het installeren onder Windows of Mac OS X ook nog de eID-middleware voor Windows, Mac OS X of Linux installeren.

e-id software installatie

e-id software installatie (© ; licentie: )

Om de eID Viewer applicatie die samen met de middleware op je systeem wordt geïnstalleerd te kunnen gebruiken, dien je ook nog Java te installeren. Met die Viewer kun je de informatie van je identiteitskaart uitlezen en eventueel de pincode wijzigen.

e-idsoftware webtest

e-idsoftware webtest (© ; licentie: )

De meeste eID-applicaties werken via een browser, maar daarbij worden niet alle browsers ondersteund. Je kunt een en ander online testen. Bijvoorbeeld Edge kun je niet gebruiken, IE werkt dan weer wel, idem voor Chrome, Firefox …

Op MyBelgium.be vind je een overzicht van alle eID-toepassingen die beschikbaar zijn voor burgers. Het aantal beschikbare toepassingen is in tien jaar tijd enorm toegenomen.

Conclusie
De Ewent-lezers werkten probleemloos met de Belgische eID. Het toetsenbord met geïntegreerde lezer is compact en licht en heeft een goede, vlotte aanslag. Het enige is dat de toetsen voor sommigen misschien iets te dicht bij elkaar staan. Wij konden er in elk geval vlot met tien vingers op tikken. Eén minpuntje is dat er geen usb-hub in het toetsenbord geïntegreerd is. Dat zou nog een mooie aanvulling zijn geweest, maar het had de prijs natuurlijk ook opgedreven.
Prijs
€14,98 voor de USB 2.0 Smartcard ID lezer en €39,95 voor het USB toetsenbord met Smartcard lezer Azerty (BE) layout.
Foto van Eminent
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.