Helderder scherm en verbeterde autonomie bij nieuwe Apple iPod’s

0
55

Net zoals bij de gewone iPod kun je die software nu vernieuwen in iTunes; de software waarschuwt je automatisch wanneer een nieuwe versie aanwezig is op de servers van Apple en past die na bevestiging door de gebruiker automatisch toe.

iPod shuffle

appleipodshuffle06.jpgTen slotte werd ook het goedkoopste iPod-model, de shuffle, vernieuwd. Over de eerste generatie iPod shuffle waren wij niet zo enthousiast, omdat we hem te weinig vernieuwend vonden tegenover andere eenvoudige muziekstaafjes.
De 2de generatie shuffle is echter niet langer een staafje, maar een piepklein "muziekclipje" dat niet veel groter is dan een postzegel. Omdat hij zo piepklein is, is deze nieuwe iPod shuffle echt wel vernieuwend en ideaal als twee digitale muziekspeler voor onderweg, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Het spelertje meet nauwelijks 4,1 x 3,6 cm en is dus de helft kleiner dan zijn voorganger. Hij weegt minder dan 15 gram. Met behulp van de clip kun je hem zowat overal bevestigen, bijvoorbeeld aan een broeksriem of een (hemd)zak. Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken is dat je het ding niet kwijtraakt. Het is immers zo klein en licht dat je vlug vergeet dat je het bij je hebt.
De bedoeling is dat je het geheugen door iTunes volautomatisch laat vullen met muziek en dat je dit dan in willekeurige volgorde beluisterd, vandaar ook de naam "shuffle". Het synchroniseren gebeurt met behulp van een piepkleine meegeleverde USB 2.0 dock, die ook dient om de piepkleine niet-verwisselbare batterij op te laden. De batterij houdt het tot 12 uur uit op één lading, wat dus net genoeg is voor één werk- of schooldag.
De nieuwe iPod shuffle kost 89 euro, wat nog altijd aan de stevige kant is voor een muziekspelertje met slechts 1 GB geheugen, dat bovendien geen eigen scherm heeft. Het feit dat hij zo klein is verantwoordt die prijs toch voor een deel.

Conclusie
Hoewel Apple zijn iPod-gamma met deze nieuwe versies niet ingrijpend
vernieuwde, zijn de nieuwe modellen toch een verbeteringen tegenover hun
voorgangers, al was het alleen maar omwille van de lichtjes verlaagde prijzen en
de iets verbeterde autonomie. De iPod’s behoren in hun categorie nog altijd tot
de top, misschien met uitzondering van de iPod shuffle die door het ontbreken
van een eigen scherm voor sommige gebruikers wellicht iets té eigenzinnig is, al
maken zijn piepkleine afmetingen veel goed. Het goede nieuws is dat er voor
bezitters van een recente iPod momenteel geen gegronde reden is om over te
stappen naar de nieuwe versies. Daarvoor is het wachten op iPod’s met
ingrijpendere vernieuwingen, zoals een verbeterd en eventueel aanraakgevoelig
scherm en/of ingebouwde communicatiemogelijkheden via Wi-Fi en/of Bluetooth.
Adviesprijs
Zie de tekst van het artikel voor de verschillende prijzen.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDigitale schotelkijkers TV Vlaanderen krijgen pak meer zenders
Volgend artikelInternet voor Iedereen (IVI) loopt door tot 19 april 2007
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.