Duotest digitale spiegelrelfexcamera’s

3
165

Body, design en zoeker
Beide camera’s zijn digitale spiegelreflexen. De algemene lay-out is vergelijkbaar. Een voorbeeld: je vindt nauwelijks nog een camera van dit type zonder de opvallende hangreep rechts van het toestel. Het vanzelfsprekende voordeel is dat je veel grip hebt op het toestel, zeker als de greep ook nog is overtrokken met rubber zoals bij deze toestellen het geval is. Het gecreëerde volume biedt genoeg ruimte voor een oplaadbare Lithium Ion accu. Wat ook als standaard mag beschouwd worden is de boven de prismazoeker ingebouwde, maar uitklapbare flits. Boven op beide camera’s zit bovendien nog een flitsschoen waar je een apart aan te schaffen, krachtige flash kan monteren. De schoentjes zijn tegenwoordig zo gemaakt dat alleen een flits van het betreffende merk 100 % compatibel is. De Nikon is daarnaast nog voorzien van een flitscontact voor studiotoortsen.

SonNik_top.jpg
Boven de Nikon D200, onder de Sony Alpha DSLR-A100

Hét kenmerk bij uitstek is natuurlijk de mogelijkheid om via de opnamelens naar het onderwerp te kunnen kijken. Bij een digitale spiegelreflexcamera kan je namelijk, op een enkele uitzondering na, nooit het LCD-scherm als alternatieve zoeker gebruiken. Als je door het oculair kijkt, zie je precies wat later op de foto komt. Dit helpt enorm bij het accuraat in beeld brengen van beweging en is eigenlijk onmisbaar bij het fotograferen in zomers zonlicht. Beide zoekers zijn erg helder en je ziet onder het beeld bijkomende opname-informatie. Bij de Nikon D200 kan je een zeer fijn lijnraster in- en uitschakelen dat je helpt bij het mooi verticaal fotograferen van gebouwen of landschappen.

SonNik_A100_Mon.jpg
Het LCD-scherm van de Sony Alpha DSLR-A100

De Nikon D200 en de Sony Alpha 100 zijn uiteraard voorzien van een groot LCD-scherm. Hier bekijk en evalueer je de reeds gemaakte opnamen. Je kan een histogram oproepen dat je helpt bij het inschatten van de belichting. De monitor dient bij de camera’s natuurlijk ook om de schermmenu’s af te beelden. Bij de D200 kan je een heleboel persoonlijke instellingen aanpassen en als een set opslaan. Het scherm van de Alpha 100 vervult tevens de functie van ‘virtueel’ numeriek LCD-scherm. Het scherm geeft weer welk belichtingsprogramma je gebruikt en welke sluitertijd en diafragma gekozen werden. Je ziet er ook de witbalansinstelling, het resterende aantal opnamen en zomeer. Deze informatie is bij de Nikon af te lezen op een écht numeriek schermpje boven op de camera.

SonNik_D200_LCD.jpg
Het numeriek schermpje bovenop de Nikon D200

Als je de camera’s beetpakt valt op dat de D200 opvallend groter is en bijna 300 gram meer weegt dan de Alpha 100. De Nikon voelt dan ook bijzonder robuust aan. De bouwkwaliteit is te vergelijken met deze van de D2X. De body is gemaakt van een magnesiumlegering. Grote delen zijn voorzien van rubber. De deurtjes van de verschillende compartimenten zijn eveneens waterbestendig gemaakt met rubber afdichtringen. Alhoewel het toestel de D100 gaat vervangen is alleen al de bouwkwaliteit een aanduiding dat de D200 een andere niche van de markt zal aanspreken.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelPackard Bell lanceert zijn eerste game-pc
Volgend artikelReisgenoot voor de filmfanaat

3 REACTIES

  1. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit. LEES HIER ONDER EN JE SNAPT WAAROM

    vermoeden bestaat dat beide camera\’s voorzien zijn van dezelfde CCD.
    Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

  2. waarom zijn de foto\’s op het eind niet met gelijke waarden opgenomen? Zowel in tijd als opening. Ik meen dat algemeen de Nikon\’s donkerder zijn. Ondervind dit ook op mijn D 100 zo.

  3. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit mischien was een vergelijk met de nikon d80 beter geweest

Reacties zijn gesloten.