Duotest digitale spiegelrelfexcamera’s

3
165

Om vlot en precies te kunnen scherpstellen zie je in de zoeker een aantal rechthoekjes die symmetrisch over het beeldveld zijn verdeeld: dit zijn de scherpstelgebiedjes. Bij de Sony Alpha 100 zijn er dat negen, bij de Nikon D200 elf. Je kan manueel, voor je de foto neemt, met de shuttleknop het gebied activeren dat het best met het onderwerp overeenkomt. Je moet dan dit veldje op je onderwerp plaatsen en de ontspanknop half ingedrukt houden. Je maakt vervolgens de definitieve compositie en drukt af. Als je "Wide AF area" gebruikt, bepaalt het toestel zelf het optimale scherpstelgebied.

SonNik_A100_batt.jpg

De Nikon biedt nog complexere scherpstelmogelijkheden. Bij "dynamic area AF" selecteer je het gewenste gebied maar de camera zal, indien dit nodig is, ingrijpen op basis van informatie uit andere gebiedjes. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bewegende onderwerpen. "Groep dynamisch AF" groepeert naast elkaar liggende gebiedjes en vervolgens stelt de camera scherp op het dichts bij gedetecteerd onderwerp. Dit gebeurt eveneens bij "dynamic area AF met kortste onderwerp prioriteit", maar hier worden alle elf de AF-gebiedjes ingezet. Bij al deze artificiële intelligentie lijkt het bijna overbodig, maar beide camera’s kunnen natuurlijk ook manueel worden scherp gesteld.

SonNik_A100_hist.jpg
Historgram Sony Alpha DSLR-A100

Het laten zien van je kiekjes op de LCD monitor vertoont tussen beide camera’s veel gelijkenissen. Je kan beeld voor beeld bekijken, al dan niet met histogram, of thumbnails weergeven. Zowel bij Nikon als bij Sony kan je inzoomen zodat ook details goed zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld handig om even na te kijken of je model al dan niet met de ogen knipperde bij de opname. De camera’s kunnen foto’s maken in de sGRB of de Adobe RGB kleurenruimte.

SonNik_D200_hist.jpg
Histogram Nikon D200

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelPackard Bell lanceert zijn eerste game-pc
Volgend artikelReisgenoot voor de filmfanaat

3 REACTIES

  1. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit. LEES HIER ONDER EN JE SNAPT WAAROM

    vermoeden bestaat dat beide camera\’s voorzien zijn van dezelfde CCD.
    Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

  2. waarom zijn de foto\’s op het eind niet met gelijke waarden opgenomen? Zowel in tijd als opening. Ik meen dat algemeen de Nikon\’s donkerder zijn. Ondervind dit ook op mijn D 100 zo.

  3. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit mischien was een vergelijk met de nikon d80 beter geweest

Reacties zijn gesloten.