Duotest digitale spiegelrelfexcamera’s

3
165

Resolutie en bestandsformaten
De identieke resolutie van de camera’s gaf de aanzet tot deze test. De beelden zijn 3872 x 2592 pixels groot, wat dus net iets meer dan 10 miljoen pixels oplevert. Ook de fysieke grootte van de chips is dezelfde: 23,6 x 15,8 mm. Je kan met de toestellen vanzelfsprekend foto’s nemen in een paar lagere resoluties. Je slaat de beelden op als JPG, als RAW of als RAW+JPG bestand. Bij de Nikon D200 kan je kiezen uit drie JPG compressieniveaus, terwijl je bij de Sony Alpha alleen "standard" of "fine" kan kiezen.

SonNik_D200_res.jpg

SonNik_A100_res.jpg

De optie RAW+JPG is handig als je al snel foto’s wil printen of verzenden en bovendien de uitgebreide mogelijkheden van een RAW bestand later nog wil benutten. Sony levert trouwens een gratis en tamelijk uitgebreid conversieprogramma mee: Image Data Convertor SR. Met deze software kan je thuis met je computer rustig kleurbalans, belichting en vele, vele andere parameters uiterst precies afstellen. Nikon Capture is er de tegenhanger van bij Nikon, heeft nog meer functies, maar is echter niet gratis. Je kan wel een demoversie downloaden en deze gedurende een maand uitproberen. Raw convertors vind je ook in het shareware en freeware circuit en ook als gratis plug-in voor Adobe Photoshop.
De scherpte en het vermogen van de camera’s om fijne details weer te geven verschilt niet veel. De Nikon haalt het net van de Sony, maar met een kleine marge. Het onderscheid is iets groter bij JPG beelden: de bestanden bij de Sony Alpha zijn ongeveer 2.5 MB terwijl ze bij de Nikon D200 plus minus 3.5 MB groot zijn. Sony gebruikt dus wat meer compressie wat het licht verlies aan detail verklaart. Niettemin zal er in de praktijk nauwelijks sprake zijn van een kwaliteitsverschil. Je kan van de foto’s van de Nikon én de Sony grote en scherpe vergrotingen afdrukken.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelPackard Bell lanceert zijn eerste game-pc
Volgend artikelReisgenoot voor de filmfanaat

3 REACTIES

  1. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit. LEES HIER ONDER EN JE SNAPT WAAROM

    vermoeden bestaat dat beide camera\’s voorzien zijn van dezelfde CCD.
    Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

  2. waarom zijn de foto\’s op het eind niet met gelijke waarden opgenomen? Zowel in tijd als opening. Ik meen dat algemeen de Nikon\’s donkerder zijn. Ondervind dit ook op mijn D 100 zo.

  3. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit mischien was een vergelijk met de nikon d80 beter geweest

Reacties zijn gesloten.