Duotest digitale spiegelrelfexcamera’s

3
165

Trillingsonderdrukking en lenzen
Omdat bij spiegelreflexcamera’s de lenzen verwisselbaar zijn, kan je moeilijk een evaluatie van het gebruikte objectief maken. De Sony Alpha 100 werd het meest gebruikt met een van de twee meegeleverde ‘kitlenzen’: Sony DT 18-70mm F3.5-5.6. De Nikon was voorzien van de AF Nikkor 24-120mm.
De Konica Minolta Dynax camera’s hadden een anti-shake of trillingsonderdrukkingssysteem aan boord. Sony heeft deze functie ook in de Alpha 100 ingebouwd en heet nu Super SteadyShot. Camerabewegingen worden gedetecteerd door twee gyroscopische sensors. Deze informatie wordt door een aparte processor verwerkt en doorgegeven aan het compensatiemechanisme. De CCD beweegt vervolgens in de tegenovergestelde richting: dit vlakt de beweging grotendeels uit. Wanneer het systeem actief is, licht de schaal van het anti-shake systeem in de zoeker op. Neem het onderwerp in beeld en druk de ontspanknop half in om scherp te stellen en de belichting te regelen. De anti-shake-schaal geeft aan hoe sterk het beeld wordt gestabiliseerd. Hoe meer balkjes oplichten, hoe onstabieler het beeld is. Controleer of het beeld wordt gestabiliseerd via de schaal en druk de ontspanknop vervolgens geheel in om de foto te maken.

SonNik_SSShot.jpg
Super SteadyShot

Anti-shake kan worden uitgeschakeld met de schakelaar op de rug van de camera. Deze systemen zijn moeilijk objectief te testen. Het werk wel: de beelden worden bij langere sluitertijd wel steeds minder scherp maar telkens is de opname met onderdrukking scherper dan zonder. Omdat cameratrillingen het meest zichtbaar zijn bij telelenzen kiezen de meeste fabrikanten ervoor om de trillingsonderdrukking in de objectieven zelf in te bouwen. Ook Nikon heeft verscheidene lenzen met anti-shake. Als je een nieuwe lens koopt, betaal je dus telkens voor een nieuwe unit.

Op de volgende pagina’s publiceren we een aantal foto’s die Stef Vanschoubroek maakte met de Sony Alpha DSLR-A100 en de Nikon D200. Je kunt op de foto’s klikken om ze in detail te bekijken in je webbrowser. Afhankelijk van je internetverbinding kan dit wel even duren omdat het grote bestanden betreft (resolutie van meer dan 3000 x 2000 beeldpunten). De conclusie van het artikel kun je lezen na de laatste referentiefoto.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Vorig artikelPackard Bell lanceert zijn eerste game-pc
Volgend artikelReisgenoot voor de filmfanaat

3 REACTIES

  1. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit. LEES HIER ONDER EN JE SNAPT WAAROM

    vermoeden bestaat dat beide camera\’s voorzien zijn van dezelfde CCD.
    Volgens verschillende internetbronnen gaat het om een lichtgevoelige chip die door Sony is ontwikkeld en door Nikon wordt aangekocht. Na de overname van Konica Minolta gebruikt Sony ze natuurlijk ook zelf. De opvallendste aanwijzingen dat het om hetzelfde product gaat zijn de resolutie van 10 megapixel en het 3:2 opnameformaat met 3872 x 2592 pixels. Maar eigenlijk zijn deze gelijkaardige specificaties al reden genoeg om de toestellen samen aan een onderzoek te onderwerpen.

  2. waarom zijn de foto\’s op het eind niet met gelijke waarden opgenomen? Zowel in tijd als opening. Ik meen dat algemeen de Nikon\’s donkerder zijn. Ondervind dit ook op mijn D 100 zo.

  3. waarom worden er 2 toestellen vergeleken Sony en Nikon waar een prijs verschil van 1000 euro in zit mischien was een vergelijk met de nikon d80 beter geweest

Reacties zijn gesloten.