Betere beveiliging Vista irriteert sommige gebruikers

4
131

Vista is gemiddeld nauwelijks drie procent duurder dan Windows XP. Rekening houdend met de inflatie betekent dit dat Microsoft in de praktijk een fikse korting geeft op zijn nieuwe besturingssysteem. Kwatongen beweren dat het daarmee een bres wil opwerpen tegen de veelal gratis Linux-versies op de markt, waar een groeiend aantal bedrijven en particulieren bij wijze van Windows-alternatief voor kiezen. 


Windows Vista Upgrade Advisor

Verschillende versies
Vista komt in vijf verschillende smaken of ‘edities’ op de markt. Naast een 32-bit versie bestaat er ook een 64-bit versie voor zwaardere pc’s die vooral bedoeld is voor professioneel gebruik. De 64-bit versie stelt striktere eisen aan de hardware dan de 32-bit versie. Zo kun je er alleen door Microsoft goedgekeurde drivers op installeren.
Alle versies zitten op dezelfde DVD. Ook de verschillende talen zoals Engels, Frans en Nederlands zitten op dezelfde DVD. De productsleutel bepaalt welke versie en taal worden geïnstalleerd.
Windows Vista Home Basic: voor gebruikers die vooral willen browsen op het internet en e-mails willen versturen. Prijs: 268 euro; upgrade: 130 euro.
Windows Vista Home Premium: zoals de Home Edition, maar met toevoeging van de Aero Glass interface, Media Center en Tablet PC ondersteuning. Prijs: 320 euro; upgrade: 213 euro.
Windows Vista Business: zoals Home Premium maar met toevoegingen voor de professionele gebruiker, waaronder ondersteuning voor Windows netwerkdomeinen. Prijs: 391 euro; upgrade: 268 euro.
Windows Vista Ultimate: de meest uitgebreide versie met alle mogelijkheden van Vista, waaronder ondersteuning voor bedrijfsnetwerken, encryptie van de harde schijf en extra beveiligingskenmerken voor notebookgebruikers. Deze versie is zowel bedoeld voor de thuisgebruiker die alle mogelijkheden wil als voor bedrijfsgebruikers. Prijs: 530 euro; upgrade: 351 euro.
Windows Vista Enterprise Edition: zoals de Ultimate Edition, maar bedoeld voor grotere bedrijven en enkel via volumelicentie verkrijgbaar. Prijs hangt af van het volumecontract.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelKrachtige videokaart met stille koeling
Volgend artikelAldi verwent studenten met goedkope, doch vrij krachtige pc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Vista is voor particulieren nog maar twee dagen op de markt, maar voor bedrijven al sinds eind november. Op die twee maanden zijn er eigenlijk geen grote problemen mee opgedoken. Ik heb het besturingssysteem nu al een aantal keren geïnstalleerd en dat ging telkens goed, bv. ook op een tablet-pc die nu eindelijk nederlandstalige handschriftherkenning krijgt (de xp versie van windows for tablet pc werkte alleen in het Engels). Welke versie kopen? De Home Premium is voor particuleiren wellicht de interessantste.

  2. Toch zal ik graag nog enkele maanden wachten alvorens mij Vista aan te schaffen … de kinderziektes zijn al op komst en het is amper twee dagen oud … laat de hackers maar eerst hun werk doen om de zwakke punten te vinden (en die zijn er zeker, Microsoft kennende …). Voor wanneer de eerste aanpassing? Binnen twee weken alvast!

Reacties zijn gesloten.