Betere beveiliging Vista irriteert sommige gebruikers

4
131

 

Is jouw pc of notebook in staat Windows Vista te draaien?
Via de Vista Upgrade Advisor van Microsoft kun je controleren of jouw pc of notebook in staat is Vista te draaien en of je eerst sommige nieuwe drivers voor jouw hardware moet downloaden. Dit programma draait wel uitsluitend op pc’s met Windows XP, niet met oudere Windows-versies.
De systeemvereisten die Microsoft voor Vista opgeeft, vallen op het eerste zicht trouwens mee. Volgens Microsoft volstaat een pc of notebook met een moderne processor die een kloksnelheid van minstens 800 MHz heeft en uitgerust is met minstens 512 MB geheugen. De videokaart moet compatibel zijn met DirectX 9. Op de harde schijf van minstens 20 GB moet minimaal 15 GB vrije ruimte zijn.
Op een dergelijke ‘Vista capable’ pc kun je echter niet de nieuwe Aero Glass-interface gebruiken en draait Vista met de ‘oude’ interface van Windows XP. Om Aero Glass te kunnen benutten, dient de pc of notebook ‘Vista Premium Ready’ te zijn. De processor heeft dan een minimale kloksnelheid van 1 GHz, de pc telt 1 GB systeemgeheugen, heeft een snelle 3D-videokaart met minstens 128 MB videogeheugen en een 40 GB harde schijf met 15 GB vrije ruimte.
Uit onze testen blijkt echter dat Windows Vista Ultimate Edition met Aero zelf ruim 600 MB geheugen gebruikt. Op een pc met slechts 1 GB werkgeheugen blijft dan niet veel geheugen over voor andere programma’s. In de praktijk moet je dus 1,5 à 2 GB werkgeheugen hebben om Windows Vista Ultimate in al zijn glorie te kunnen gebruiken.
Ook de 3D-videokaart is in de praktijk best voorzien van minstens 256 MB videogeheugen. Vista bevat zelf een soort benchmark, de Windows Experience Index score, waarmee je in één opslag kunt zien hoe snel jouw pc is. Het is de bedoeling dat softwarefabrikanten de Windows Experience Index score zullen afdrukken op de verpakking van hun software. De consument kan dan in één oogopslag zien of zijn pc krachtig genoeg is om de bewuste software onder Vista te kunnen draaien.

Conclusie
We hebben er lang op moeten wachten, maar Windows Vista is echt wel een flinke verbetering tegenover Windows XP en zeker tegenover nog oudere versies van Windows. Het is veiliger, biedt een betere ondersteuning voor notebookgebruikers, en integreert de multimedia- en tv-functies van Windows Media Center in één en dezelfde Windows-versie. Voor bedrijven is de nieuwe versie eenvoudiger en daardoor goedkoper te onderhouden. De nieuwe Windows vergt echter wel veel van een pc of notebook, zeker als je het onderste uit de vele nieuwigheden wilt halen. Upgraden naar Vista is alleen een optie op heel recente pc’s. Bedenk ook dat je belangrijke nieuwigheden zoals IE7 en Windows Defender gratis kunt downloaden voor Windows XP en op die manier ook bij de tijd blijft. Ben je echter toch van plan een nieuwe pc of notebook te kopen dan is het wel slim onmiddellijk voor Vista te kiezen.
Adviesprijs
Zie artikeltekst voor indicatieve prijzen in euro.
Systeemvereisten
Om Windows Vista te kunnen draaien moet de pc of notebook uitgerust zijn met een moderne processor met een minimale kloksnelheid van 800 MHz en minimaal 512 MB geheugen. De videokaart moet compatibel zijn met DirectX 9. Op de harde schijf van minstens 20 GB moet minimaal 15 GB vrije ruimte zijn. Dit is een zogenaamd ‘Vista capable’ systeem, dat niet in staat zal zijn de nieuwe Aero-interface te draaien. Om Aero te kunnen benutten, dient de pc ‘Vista Premium Ready’ te zijn. De processor van dergelijke systemen heeft een minimale kloksnelheid van 1 GHz, telt 1 GB systeemgeheugen, heeft een snelle 3D-videokaart met minstens 128 MB videogeheugen en een 40 GB harde schijf met 15 GB vrije ruimte. Op de website van Microsoft kun je de Windows Vista Upgrade Advisor downloaden die onderzoekt of jouw huidige pc krachtig genoeg is voor Vista.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelKrachtige videokaart met stille koeling
Volgend artikelAldi verwent studenten met goedkope, doch vrij krachtige pc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Vista is voor particulieren nog maar twee dagen op de markt, maar voor bedrijven al sinds eind november. Op die twee maanden zijn er eigenlijk geen grote problemen mee opgedoken. Ik heb het besturingssysteem nu al een aantal keren geïnstalleerd en dat ging telkens goed, bv. ook op een tablet-pc die nu eindelijk nederlandstalige handschriftherkenning krijgt (de xp versie van windows for tablet pc werkte alleen in het Engels). Welke versie kopen? De Home Premium is voor particuleiren wellicht de interessantste.

  2. Toch zal ik graag nog enkele maanden wachten alvorens mij Vista aan te schaffen … de kinderziektes zijn al op komst en het is amper twee dagen oud … laat de hackers maar eerst hun werk doen om de zwakke punten te vinden (en die zijn er zeker, Microsoft kennende …). Voor wanneer de eerste aanpassing? Binnen twee weken alvast!

Reacties zijn gesloten.