Betere beveiliging Vista irriteert sommige gebruikers

4
131

Hoewel de gebruikersinterface van Windows Vista flink onder handen werd genomen, zitten de belangrijkste wijzigingen toch vooral onder de motorkap en zijn daardoor minder zichtbaar voor de doorsnee gebruiker. Wellicht de belangrijkste nieuwigheid is dat nieuwe programma’s niet langer rechtstreeks met het besturingssysteem communiceren. Om veiligheidsredenen zijn essentiële onderdelen van Vista alleen beschikbaar in een beschermde stand. Kwaadaardige programma’s zullen het daardoor veel moeilijker krijgen om ongemerkt wijzigingen aan te brengen in het besturingssysteem.

Minder kwetsbaar
Andrew Jaquith, een analist bij de Yankee Group, denkt dat de nieuwe beveiliging Windows tot tachtig procent minder kwetsbaar maakt. Hij voegt er in één adem aan toe dat het nieuwe beveiligingssysteem gebruikers snel op de zenuwen zal werken. Dat komt omdat de gebruiker veel meer veiligheidswaarschuwingen krijgt, niet alleen wanneer nieuwe software wordt geïnstalleerd, maar ook bij het kopiëren van bijvoorbeeld foto’s of dvd’s.
De IT-verantwoordelijken van grote bedrijven waren vragende partij voor een beter beveiligde Windows. Nogal wat particuliere testgebruikers ergerfen zich echter over de vele veiligheidsmeldingen van Vista. In de definitieve versie werd het aantal meldingen daarom verminderd.


IE7 werkt eindelijk met tabs, maar is al evenmin een exclusiviteit voor Windows Vista

Internetverbindingen
Vista gebruikt ook een andere manier om met het internet te communiceren dan XP. De nieuwe Windows-versie werkt standaard immers met het IPv6 protocol, dat werd geïntroduceerd om de dreigende schaarste aan internetadressen op te vangen en dat ook een betere beveiliging biedt tegen internetaanvallen. Het probleem is dat de meeste internetsites nog altijd volgens het oude IPv4 protocol werken. (Lees meer over het internetprotcol in onze netwerkcursus)
Specialist Paul Mockapetris zegt in het Nederlandse vakblad Automatiserings Gids dat internetten met Vista veel trager zal verlopen dan met XP, omdat de nieuwe Windows-versie steeds controleert of een bezochte internetsite al volgens het nieuwe protocol werkt. Microsoft spreekt die kritiek tegen, al geeft het wel toe dat de extra controle vertragend werkt. Maar omdat Vista niet van de ene dag op de andere op alle op het internet aangesloten pc’s wordt geïnstalleerd, zal de vertraging meevallen. Ondertussen krijgen de beheerders van internetsites de tijd om over te schakelen naar het nieuwe IPv6-protocol.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelKrachtige videokaart met stille koeling
Volgend artikelAldi verwent studenten met goedkope, doch vrij krachtige pc
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. Vista is voor particulieren nog maar twee dagen op de markt, maar voor bedrijven al sinds eind november. Op die twee maanden zijn er eigenlijk geen grote problemen mee opgedoken. Ik heb het besturingssysteem nu al een aantal keren geïnstalleerd en dat ging telkens goed, bv. ook op een tablet-pc die nu eindelijk nederlandstalige handschriftherkenning krijgt (de xp versie van windows for tablet pc werkte alleen in het Engels). Welke versie kopen? De Home Premium is voor particuleiren wellicht de interessantste.

  2. Toch zal ik graag nog enkele maanden wachten alvorens mij Vista aan te schaffen … de kinderziektes zijn al op komst en het is amper twee dagen oud … laat de hackers maar eerst hun werk doen om de zwakke punten te vinden (en die zijn er zeker, Microsoft kennende …). Voor wanneer de eerste aanpassing? Binnen twee weken alvast!

Reacties zijn gesloten.