Acer Iconia Tab W700 Windows 8 tablet-pc review

Acer Windows 8-tablet biedt laptop- of ultrabook-prestaties

1
Samen met de Iconia Tab W510 die we vorige week testten, pakt Acer uit met de Iconia Tab W700. Dit is ook een tablet, maar dan een met de specificaties van echte Windows 8-laptop, dus met relatief snelle x86-processor. Je kunt deze Windows-tablet echter ook als desktopcomputer gebruiken. Wij hebben hem getest.

Net zoals de eerder geteste Acer Iconia Tab W510 is de Iconia Tab W700 een tablet met Windows 8, dus geen beperkte WindowsRT-tablet met ARM-processor. Maar in plaats van een relatief trage Atom-processor zoals in de Iconia Tab W510, steekt er in de Iconia Tab W700 een snelle dualcore Intel Core i3- of i5-processor zoals je die ook in een typische laptop of Ultrabook aantreft. In combinatie met een dock en een meegeleverd Bluetooth-toetsenbord tover je de W700 om in een desktop-pc.

 
Design

Terwijl de eerder geteste Iconia Tab W510 functioneel en qua design nog het meest aan een netbook doet denken, is de W700 een futuristischer beestje. Het is een tablet die je met behulp van een meegeleverde dock en Bluetooth-toetsenbordje ook als desktop-computer kunt gebruiken. Je kunt de W700 trouwens alleen maar met dat dock en toetsenbord kopen, dus niet als aparte Windows-tablet. Prijzen variëren van 699 tot 919 euro, naargelang de processor (i3 of i5), de ssd (64 of 128GB) en de videochip (Intel HD Graphics 3000 of HD Graphics 4000).acer iconia tab w700

Het tabletgedeelte weegt 950 gram en heeft een volwaardige usb 3.0-poort, een mini-HDMI-poort en een 3,5mm audioaansluiting. Het heldere multitouchscherm heeft een schermdiagonaal van 11,6 inch en biedt een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het is een ips-scherm met een brede kijkhoek. Het aanraakgedeelte kan tegelijk op tien aanrakingen reageren. Daardoor kun je op het virtuele toetsenbord met enige oefening met tien vingers tegelijk typen.

De tablet kun je in de meegeleverde plastic dock schuiven. Die dock kun je recht op een werkvlak zetten en dit kan naar keuze horizontaal of verticaal. Het dock heeft drie extra usb 3.0-poorten en bevat verder geen elektronica. Je kunt er wel de externe voeding op aansluiten.

Verder wordt nog een compact zilverkleurig Bluetooth-toetsenbordje meegeleverd dat standaard al gekoppeld is aan de tablet. Een muis wordt niet meegeleverd en het toetsenbordje heeft ook geen aanraakgevoelig vlak. In de desktopmodus van Windows 8 is dat wel een gemis. Een eventuele muis kun je natuurlijk nog apart aanschaffen. Zelf gebruikten we de eerder door ons geteste Microsoft Wedge Touch Mouse (€65,95) die erg goed past bij deze combinatie en die ook vlot werkt. Zoals gezegd heb je die muis alleen nodig in de desktopmodus van Windows 8, maar dat is ze wat ons betreft wel onmisbaar.

 
Technische kenmerken

Wij testten de goedkoopste uitvoering van de Acer Iconia Tab W700 (€699), die uitgerust is met een dualcore Intel Core i3-2365M processor draaiend aan 1,4 GHz, 4GB DDR3 werkgeheugen dat je niet kunt uitbreiden, 64GB Toshiba-ssd (met nog ongeveer 32GB vrije opslagruimte), Intel HD Graphics 3000 grafische chip en gecombineerde Atheros-chip voor Bluetooth 4.0 en WiFi 802.11a/b/g/n.

In de schermrand van de tablet zit ook nog een HD-webcam met een resolutie van 1280 x 800 pixels. En de achterkant herbergt een camera met 5 megapixels; een led-flits ontbreekt evenwel.

 
Draadloos netwerk

De Iconia Tab W700 heeft geen vaste netwerkaansluiting, ook niet als je hem in de meegeleverde dock schuift. Hij heeft wel een Atheros IEEE 802.11a/b/g/n WiFi-chip die zowel in de 2,4GHz als in de 5GHz frequentieband werkt. Persoonlijk zouden we het plezierig hebben gevonden als er in de dock een Ethernet-aansluiting zou hebben gezeten. Een bekabelde netwerkaansluiting is immers nog altijd een pak sneller dan een draadloze netwerkaansluiting. Eventueel kun je dit euvel verhelpen met een usb-Ethernetadapter.acer iconia tab w700 zijkant

De gecombineerde WiFi-Bluetooth-chip van Atheros verliest soms zijn connectiviteit. Het probleem treedt op als je meerdere Bluetooth-apparaten samen met WiFi probeert te gebruiken, of bij het draadloos downloaden of streamen van grotere bestanden. De chip schakelt zich dan soms gewoon uit. Je moet de tablet dan herstarten om de connectiviteit te herstellen.

Dit vervelende probleem kun je oplossen door een nieuwe driver te downloaden van de Acer supportsite.  Download en installeer de WiFi-driver met versienummer 10.0.0.217.v3 (of hoger); dit is een gecombineerde driver en vernieuwt ook het Bluetooth-gedeelte. Het is beter om de oude driver eerst volledig te verwijderen en dan pas de nieuwe te installeren. Zorg er dan natuurlijk eerst voor dat je de nieuwe driver klaar hebt staan op de schijf van de tablet! Je kunt de nieuwe driver natuurlijk ook altijd vanaf een usb-stick of externe usb-schijf installeren…

 
Windows 8

Over Windows 8 hadden we het eerder al uitgebreid. Het besturingssysteem draait zeer vlot op deze tablet. Als je hem als tablet gebruikt, merk je ook direct enkele voordelen op die Windows 8 heeft tegenover Android en iOS (iPad). Zo kun je de schermweergave met je vingers eenvoudig in twee delen splitsen en zo twee apps tegelijk gebruiken. (Voor alle duidelijkheid: in de desktopmodus kun je natuurlijk zoals bij Windows 7 meerdere vensters tegelijk open houden. Maar bij apps is dit beperkt tot twee.)

Ook kunnen meerdere gebruikers met de tablet werken, waarbij ze elk hun eigen instellingen kunnen oproepen. En natuurlijk kun je in de desktopmodus alle “oude” Windows-programma’s draaien.

Gebruik je Windows 8 vooral in de tabletmodus, dan heb je het toetsenbord niet nodig, maar wil je ook van de desktopmodus gebruik maken dan zijn een toetsenbord en een muis onmisbaar. Zoals gezegd levert Acer het ene maar niet het andere mee. Het is niet altijd even gemakkelijk om de “oude” Windows-vensters met je vingers te bedienen, vooral niet omwille van de hoge schermresolutie die de letters en pictogrammen in de desktopmodus vrij klein weergeeft. Voor de apps is dat geen probleem, omdat die op vingerbediening voorzien zijn.

 
Prestaties

De instapversie van de Acer Iconia Tab W700 presteert zoals een middenklasse Windows-laptop. De Windows Experience Index (WEI) klokt af op 5,2; op PC Mark 7 scoort hij een respectabele 3203 punten; in de grafische benchmark 3DMark 2006 haalt deze tablet een score van 2475 punten. In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 1038 punten, dus véél beter dan ARM-gebaseerde tablets zoals de Apple iPad mini (500 punten) of de Microsoft Surface RT (355 punten). Hij start op in slechts zeven seconden, nog drie seconden sneller dan de Iconia Tab W510. Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.acer iconia tab w700 tablet

Goede prestaties dus, die toelaten om deze Iconia Tab W700 als hoofdcomputer te gebruiken; wil je nog meer snelheid dan kun je de €919 kostende topuitvoering met dualcore i5-3317U aan 1,7 GHz en snellere Intel HD Graphics 4000 overwegen. Hou er wel rekening mee dat die snellere uitvoering wellicht een nog lagere autonomie zal hebben dan de door ons geteste versie. Wij klokten in de Futuremark Peacekeeper Mobile benchmark af op 4,05 uur. In de praktijk kun je wellicht tot 6 uur autonomie halen bij typisch werk. Het is wel een pak minder dan de 12 à 18 uur van zijn kleine broer de Iconia Tab W510, maar die is dan ook heel wat trager.

Rekenen we al onze testcijfers om naar een gewogen DiskIdee-prestatiescore dan haalt de Iconia Tab W700 een score van 41/100, tegenover 27/100 voor de Iconia Tab 510. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een vergelijkbaar geprijsde Dell Vostro 3360-laptop (zonder aanraakscherm uiteraard), die onder Windows 8 een DiskIdee-prestatiescore haalt van 44/100.

De W700 verbruikt maximaal 30 Watt stroom.

Conclusie
De Acer Iconia Tab W700 kan perfect een Windows-desktop of laptop vervangen. Een tablet krijg je er als het ware gratis bij. De prijs lijkt ons ook iets beter in verhouding tot de prestaties dan de tragere Iconia Tab W510, die bijna even duur is.
Adviesprijs
€699 voor de geteste uitvoering; tussen €699 en €919 naargelang de versie.
Foto van Acer
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.