Dicteersoftware die (eindelijk) écht werkt

2
328

Onderweg dicteren
Vanaf de Preferred versie laat Dragon NaturallySpeaking 8 ook toe om onderweg teksten in te spreken en die nadien thuis of op het bureau uit te schrijven. Dat kan uiteraard met een voicerecorder, maar ook met een PDA. Daarvoor vind je op de installatie cd-rom ScanSoft Voice Recorder, een speciaal programma voor opnames met een PDA. Voor de test gebruikten we een HP IPAQ 2210. Het programma Voice Recorder werd keurig geïnstalleerd en werkt vlekkeloos, maar Dragon NaturallySpeaking 8 vindt achteraf die bestanden niet terug! Die bestanden hebben een extensie .nwv. Het volstaat die extensie te wijzigen in .wav, dit hernoemde bestand te kopiëren naar de harde schijf en het uitschrijven kan beginnen.

DNS8_voicetracer.jpg
Deze Philips Voicerecorder hoort bij de Mobile-versie

Hoewel de opname in onze oren metaalachtig klonk met veel sis-geluiden en er ook heel wat storingen te horen waren, was het resultaat nog verrassend goed: een nauwkeurigheidspercentage tussen de negentig en de vijfennegentig procent. Dat klinkt misschien goed, maar negentig procent wil hoe dan ook zeggen dat je één woord op de tien moet corrigeren. Veel tijdwinst zal er dan wel niet overblijven.
Nu is de IPAQ 2210 niet direct een voicerecorder, dus probeerden we het opnieuw met een semi-professioneel opnametoestel dat geluid rechtstreeks in .wav-formaat opslaat. Zoals te verwachten was, was er in deze tweede test geen enkel verschil tussen het gewoon rechtstreeks dicteren van tekst en het uitschrijven van een opname. Hier concludeerden we dan ook zoals bij de microfoon: investeren in goede hardware loont.

Conclusie
Spraakherkenning voor op de desktop lijkt eindelijk volwassen te zijn geworden. Dragon NaturallySpeaking 8 is een echt bruikbaar dicteerprogramma, dat ook voor snelle typers heel veel nut kan bewijzen. Voor mensen die om welke reden dan ook niet of niet goed kunnen typen is deze dicteersoftware gewoonweg onmisbaar.
Adviesprijs
Standard: 119,79 euro;
Preferred: 240,79 euro;
Mobile: 361,79 euro.
Systeemvereisten
500-MHz Intel Pentium III-processor (of gelijkwaardige AMD-processor); 256 MB RAM; 500 MB vrije ruimte op de vaste schijf; Microsoft Windows® XP (SP1 of hoger) Home en Professional, Me, 2000 (SP4 of hoger); Creative Labs Sound Blaster 16 of gelijkwaardige geluidskaart met ondersteuning voor 16-bits opnames; door ScanSoft goedgekeurde ruisarme headsetmicrofoon (meegeleverd); internetverbinding voor activering van het programma.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikel19-inch lcd-monitor met snelle reactietijd
Volgend artikelSuite met zes programma’s
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. @Ajalan:
    Jawel, je kunt er elke software mee aansturen, dus ook Firefox – maar dan wel via het menu en dat is niet zo echt praktisch. Echt prettig surfen met DNS8 gaat alleen in IE.
    René

Reacties zijn gesloten.