Dicteersoftware die (eindelijk) écht werkt

2
328

Dragon NaturallySpeaking 8 heeft een speciale band met bepaalde software, bijvoorbeeld met Internet Explorer. Hierdoor hoef je niet steeds naar de menubalk te gaan, want het programma herkent een heleboel opdrachten. Webpagina’s openen die in uw favorieten opgenomen zijn is een fluitje van een cent. Nieuwe webpagina’s openen waarbij je zelf het volledige URL moet ingeven is wel een pak moeilijker. Bijzonder is wel het aanklikken van hyperlinks op een webpagina. Is deze link gewoon tekst, dan is het voldoende om dat woord of die woorden voor te lezen. Vaak zijn hyperlinks echter gekoppeld aan figuren of foto’s. Dan spreek je het magische woord "afbeelding" uit, en alle afbeeldingen op die pagina krijgen een schildje met daarop een nummer. Spreek het bijbehorende nummer uit, en je volgt de link naar de eraan gekoppelde pagina. Met de bevelen "schuif omhoog", "sneller", "stop met schuiven", "vorige", "ga naar de adresbalk" kun je voortaan handsfree surfen.

DNS8_schildjes.jpg
Zeg "Afbeelding" en dan het nummer van het bijbehorend schildje

MS Excel
Het werken met Excel was een echte teleurstelling, in tegenstelling tot de stemgestuurde bediening van Word die wel goed functioneerde. Volgens de documentatie die we ontvingen zou de door onze geteste Preferred versie "gespecialiseerde toepassingsondersteuning" moeten hebben voor Microsoft Excel. In de nochtans vrij omvangrijke handleiding is het hoofdstuk "met Microsoft Excel werken" amper anderhalve bladzijde lang en bevat het enkel algemeenheden. In het helpbestand is er al helemaal niets terug te vinden. Het dicteren van cijfers is een complete ramp, want getallen met decimalen worden steevast als tekst ingevoerd – ook in de nummermodus – wat maakt dat je er niet mee kunt rekenen. Je dient deze "tekst" dan eerst manueel te herformatteren tot numeriek voor je verder kunt. Mogelijk is dit een gevolg van onze Belgische Azerty-klavieren, waar het punt op het numerieke klavier in Excel een komma wordt. Maar zelfs het dicteren van een lijstje met gehele getallen gaat tergend langzaam, temeer omdat je na elk getal het bevel "Druk Enter" moet geven.
De professional versie van Dragon NaturallySpeaking 8 geeft ook nog gespecialiseerde ondersteuning aan Microsoft Outlook, PowerPoint en aan Lotus Notes.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikel19-inch lcd-monitor met snelle reactietijd
Volgend artikelSuite met zes programma’s
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. @Ajalan:
    Jawel, je kunt er elke software mee aansturen, dus ook Firefox – maar dan wel via het menu en dat is niet zo echt praktisch. Echt prettig surfen met DNS8 gaat alleen in IE.
    René

Reacties zijn gesloten.