Dicteersoftware die (eindelijk) écht werkt

2
328

De microfoon
Tijdens de test bleek overduidelijk het belang van de keuze van een goede microfoon. Er wordt een headset meegeleverd afkomstig van Knowles Acoustics, het vroegere Emkay Innovative Products, van het type dat vaak omschreven wordt als een "Mono headset met een draadboom microfoon". In een stille omgeving presteert dit toestel meer dan behoorlijk, maar het predikaat "comfortabel" gaan we het toch niet direct meegeven. Bij toenemend omgevingsgeluid zoals joelende kinderen, een collega die een telefoongesprek voert of een voetbalverslag op de radio, loopt het al vlug mis. De microfoon blijkt weinig richtinggevoelig, pikte deze stoorgeluiden op en genereert daardoor fouten.

DNS8_headset.jpg
De meegeleverde headset

Dit effect werd nog benadrukt toen we overschakelden op een supergoedkoop staafmicrofoontje dat je tegenwoordig voor een enkele euro’s overal kunt kopen. Deze toestelletjes zijn misschien perfect bruikbaar voor internet-telefonie, maar zeker niet voor spraakherkenning.
In een volgende fase gebruikten we een draadloze USB headset, een Plantronics CS60-USB. Het verschil was opmerkelijk, deze microfoon is zowat compleet ongevoelig voor stoorgeluiden. Voor wie in een rumoerige kantooromgeving werkt, is de aankoop van een dergelijke microfoon zeker geen slechte investering. Bovendien kan je deze headset probleemloos urenlang dragen zonder schele hoofdpijn te krijgen. Ook kan je er mee rondlopen en ben je dus niet aan zijn (bureau)stoel gebonden tijdens het dicteren.

Het besturen van programma’s
Naast het reeds aangehaalde dicteerwerk, kan je Dragon NaturallySpeaking 8 ook gebruiken om met je stem je computersoftware te besturen – om te beginnen Microsoft Windows zelf. Het is ook mogelijk de muis te besturen. Zo hebben we ons favoriete kaartspelletje gespeeld zonder het klavier aan te raken waarbij je nochtans speelkaarten van de ene stapel naar de andere dient te verslepen. Hierbij past dan toch wel de bedenking: ja het kan, maar veel fun is er niet aan.

DNS8_kaartspel.jpg
Het kan stemgestuurd, maar veel fun is er niet meer aan

In elk programma waar iets moet ingevuld worden, kunnen we dat voortaan gewoon dicteren. Een e-mail, je commentaar bij een artikel in het forum, je nota’s – ongeacht of je nu met Word, WordPerfect of Open Office werkt – het is niet langer nodig alles te typen.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikel19-inch lcd-monitor met snelle reactietijd
Volgend artikelSuite met zes programma’s
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. @Ajalan:
    Jawel, je kunt er elke software mee aansturen, dus ook Firefox – maar dan wel via het menu en dat is niet zo echt praktisch. Echt prettig surfen met DNS8 gaat alleen in IE.
    René

Reacties zijn gesloten.