Dicteersoftware die (eindelijk) écht werkt

2
328

Aan de slag
De meest gebruikte toepassing van Dragon NaturallySpeaking 8 zal waarschijnlijk wel het gewone dicteerwerk zijn. We hebben deze recensie daarom volledig gedicteerd. Een brief in vijf minuten dicteren in plaats van vijftien minuten typen is pas zinvol als je daarna geen twintig minuten nodig hebt om de fouten te verbeteren! Wij dicteerden uiteraard tientallen brieven, en met gewone dagdagelijkse woorden behaalden we inderdaad het vooropgestelde herkenningspercentage van 95 tot 99 procent.

DNS8_werkbalk.jpg
Achter dit klein, bescheiden werkbalkje schuilt een krachtig programma

In bovenstaande paragraaf hebben we de woorden die moesten worden gecorrigeerd cursief afgedrukt. Zo kent het programma blijkbaar de woorden "typen" en "dicteerwerk" niet. Van dat laatste woord is dat ook niet verwonderlijk, het staat ook niet in Van Dale. Het woord "typen" daarentegen staat er wel in, maar herkent hij al evenmin. Nu is het best mogelijk dat je ook algemeen gangbare woorden gebruikt die daarom niet echt correct Nederlands zijn, een soort vakjargon dus. Waarschijnlijk zullen de teksten die je wil dicteren niet altijd over koetjes en kalfjes gaan. Er zullen daar eigennamen, plaatsnamen of productnamen in voorkomen en dan zie je in een eerste instantie het foutenpercentage dramatisch stijgen.
Dit kun je op drie verschillende manieren oplossen. Ofwel spel je de woorden, want ook dat is een optie in Dragon NaturallySpeaking 8. Ofwel typ je tijdens het dicteren zelf die speciale woorden op het klavier. Ofwel, als dezelfde woorden regelmatig terugkeren, kun je ze het programma aanleren.
Als toetje gaven we Dragon NaturallySpeaking 8 een artikel te verwerken met als titel "QuickTime 7 is eerste H.264 HD-video player op Windows-platform". De rest van het artikel was van hetzelfde gehalte als de titel. Het hoeft wel geen betoog dat je dergelijke teksten nog altijd beter en vooral sneller intypt dan dicteert. Toch hoort hier een opmerking bij: zelfs het dicteren van dergelijke ingewikkelde teksten is en blijft mogelijk, maar het is vrij omslachtig en tijdrovend. Het kan hoe dan ook een oplossing betekenen voor wie niet de keuze heeft tussen typen en dicteren.

Andere talen
Hoewel we hier de Nederlandstalige versie van Dragon NaturallySpeaking 8 testten, is deze versie ook geschikt voor het dicteren in andere talen: Frans, Duits en Engels in meerdere varianten. Het omgekeerde geldt ook voor de Franstalige versie, ook daar kun je bijvoorbeeld in het Nederlands mee dicteren. Per taal dien je wel een nieuwe gebruiker aan te maken en het volledige leerproces opnieuw te doorlopen.
We probeerden het Frans uit en de resultaten waren best aanvaardbaar: gemiddeld een nauwkeurigheid van 95 %. De grote tijdwinst zit hier natuurlijk in het feit dat de woorden correct gespeld worden en in de juiste verbuigingsvorm staan. Nu is Frans wel een erg moeilijke taal qua spraakherkenning. Spreek het zinnetje "il fait très frais à l’extérieur, n’est-ce pas?" maar hardop uit en je zult direct begrijpen wat we bedoelen. We zijn er overigens niet in geslaagd dat zinnetje correct op papier te krijgen.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikel19-inch lcd-monitor met snelle reactietijd
Volgend artikelSuite met zes programma’s
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. @Ajalan:
    Jawel, je kunt er elke software mee aansturen, dus ook Firefox – maar dan wel via het menu en dat is niet zo echt praktisch. Echt prettig surfen met DNS8 gaat alleen in IE.
    René

Reacties zijn gesloten.