Groei, groen en verspilling

0
57

Het voorbije jaar groeide de totale hardwaremarkt in de E.U. eindelijk nog eens een keer. IT-managers hadden in 2007 echter nog steeds weinig aandacht voor groene IT. Toch is de IT wereldwijd verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot aan broeikasgassen. Een doorbraak van virtualisatietechnologie zou misschien kunnen helpen, maar ook dat is er in 2007 nog niet van gekomen. Multicoreprocessoren werden wel mainstream in 2007, maar verbruiken uiteraard meer energie dan processoren met maar een uitvoeringskern.
SCO72: supercomputer in desktopverpakking
Na jaren van achteruitgang, groeide de totale EU-markt voor computerhardware in 2007 eindelijk nog eens, weliswaar met een bescheiden 1,4 procent tegenover 2006. Volgens het European Information Technology Observatory 2007 (EITO 2007) zet die trend zich door en zal de hardwaremarkt in 2008 groeien met 2,8 procent. In 2006 daalde de hardwaremarkt nog met ruim 1 procent.

Multiprocessoren
Multicoreprocessoren van AMD, Intel, IBM en Sun doken op in steeds meer systemen, van desktops tot servers. Multicore mag eindelijk mainstream worden genoemd en de ontwikkeling stopt niet bij twee uitvoeringskernen: begin 2008 levert Intel de eerste Core 2 Quad ‘Penryn’ processoren met vier uitvoeringskernen voor gebruik in krachtige desktopsystemen.

Windows Vista
De grotere kracht van multicorecomputers komt er niet te vroeg; moderne besturingssystemen zoals Windows Vista, Windows Server 2008, recente versies van Linux en ook de nieuwe versie van Mac OS.X Leopard hebben de hogere prestaties meer dan nodig.
Windows Vista is ondertussen al meer dan een jaar op de markt voor bedrijven, maar omwille van de hogere hardware-eisen wachten veel bedrijven nog af om over te schakelen. Medio dit jaar is het gedaan met die afwachtende houding, want dan zal Windows XP ook voor bedrijven niet meer worden geleverd (eindgebruikers kunnen al langer alleen maar voor Vista kiezen). Tenzij Microsoft natuurlijk noodgedwongen nog een keer van gedacht verandert…

1
2
3
4
Vorig artikelBig Brother kijkt altijd over je schouders mee
Volgend artikelMP3 Maker maakt nu ook afspeellijsten op basis van muziekherkenning
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.