Groei, groen en verspilling

0
57

Milieu speelde, alle campagnes ten spijt, in 2007 nauwelijks een rol bij het aankoopbeleid van IT-managers. Brengt 2008 daarin broodnodige verandering?

Supercomputers …
Virtualisatie staat of valt met krachtige hardware. De snelste supercomputer bleef ook in 2007 de BlueGene/L van IBM en het Amerikaanse Departement of Energy. BlueGene/L bekleedt die positie al sinds 2004 en haalt nu 478,2 teraflops (TFop/s) op de Linpack-benchmark.
Maar in de top tien van supercomputers, die in november 2007 voor de dertigste keer werd gepubliceerd, doken vijf nieuwkomers op, waaronder op positie twee … een nieuwe installatie van een recentere versie van de BlueGene (type /P) bij het Forschungszentrum Juelich in Duitsland en met een snelheid van 167,3 TFop/s. Ook nummer drie is een nieuwe supercomputer, gebouwd door SGI en gebaseerd op de Altix ICE 8200, met een snelheid van 126,9 TFop/s.
Een Indische supercomputer gebaseerd op hardware van Hewlett-Packard en met 117,9 TFop/s haalde positie vier in de rangschikking. Op nummer vijf staat nog een andere HP-supercomputer, ditmaal geïnstalleerd in Zweden en met 102,8 TFop/s.
De laatste nieuwkomer op nummer tien is een Cray XT4 systeem geïnstalleerd in Berkeley, Californië en met 85,4 TFop/s in de Linpack-test.

… op de desktop?
Wie weet kunnen ook u en ik ons binnenkort een supercomputer veroorloven. Het Amerikaanse bedrijf SiCortex slaagde er in 2007 immers in om een complete computercluster in een desktop pc in te bouwen. De SiCortex SC072 ‘Catapult’ bevat 72 processoren, 48 GB intern geheugen, twee gigabit Ethernet-poorten en drie PCI Express-sleuven. Toch verbruikt deze minisupercomputer slechts 200 Watt en werkt hij fluisterstil. Vraagprijs: 15.000 dollar, al met al een koopje!

1
2
3
4
Vorig artikelBig Brother kijkt altijd over je schouders mee
Volgend artikelMP3 Maker maakt nu ook afspeellijsten op basis van muziekherkenning
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.