Groei, groen en verspilling

0
57

Virtualisering
Virtualisering of het opsplitsen van een fysieke server in verschillende virtuele servers kreeg zoals verwacht in 2007 meer aandacht, ook in datacenters, maar de technologie is nog verre van mainstream, niet aan de serverkant (VMWare, Xen, Microsoft, Sun, IBM), maar ook niet aan de clientkant (thin clients).
Windows Server 2008, dat pas in februari uitkomt, na eerder aangekondigd te zijn voor december van vorig jaar, zal initieel niet worden geleverd met zijn geïntegreerde virtualisatiesoftware. Pas zes maanden na de lancering komt Windows Server Virtualisation (WSV) uit, dat virtualisatie integreert in Windows Server.

Microsoft Windows Server 2008
Microsoft Windows Server 2008

Ecologie
Misschien zorgt dit voor meer belangstelling voor deze technologie in de tweede helft van 2008? Dat zou welgekomen zijn, want virtualisatietechnologie zou de grote voetafdruk die de IT nog altijd op deze planeet achterlaat misschien wat kunnen helpen verkleinen. De IT-sector is na de luchtvaartindustrie immers de grootste uitstoter van het broeikasgas CO2.
Het belang van groene IT is echter nog lang niet tot alle IT-managers doorgedrongen. De Nederlandse hardwaredistributeur Magirus ondervroeg begin november 2007 tweehonderd IT’ers op de Infosecurity-beurs over groene IT. Dertig procent van de ondervraagden had geen benul van wat dit begrip inhoudt. Tweederde van de respondenten zei geen rekening te houden met milieu- of energiecriteria bij de aankoop van hardware. Degene die er wel rekening mee hielden, deden dit vooral voor apparatuur die ze voor eigen gebruik thuis kochten.

1
2
3
4
Vorig artikelBig Brother kijkt altijd over je schouders mee
Volgend artikelMP3 Maker maakt nu ook afspeellijsten op basis van muziekherkenning
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.