Compacte alles-in-een print, kopieert, scant en faxt

Epson WorkForce Pro WF-3825DWF review

0
1271

Epson WorkForce Pro WF-3825DWF

€ 160,-
6.6

Diskidee Performance Rating

7.4/10

Diskidee Price Performance Rating

5.7/10

Pros

  • Extensive functionality
  • Excellent print quality
  • Affordable

Cons

  • Dull design
De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF alles-in-één inkjetprinter heeft een aanbevolen ‘duty cycle’ van tweehonderd à duizend pagina’s per maand. Wij hebben deze printer, copier, scanner en faxapparaat getest.

De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF kan volgens Epson wel tot 26.000 pagina’s per maand printen, maar is toch vooral bedoeld voor thuisgebruikers en kleine werkgroepen van één tot vijf gebruikers met een maandelijks printvolume van tweehonderd tot duizend pagina’s.

De WorkForce Pro WF-3820DWF, ongeveer twintig euro goedkoper, is essentieel hetzelfde apparaat met weglating van de ethernetpoort, dus met alleen draadloze connectiviteit. De testresultaten hieronder gelden ook voor die multifunctional.

 
Design

Dankzij een gewicht van iets minder dan negen kg kan één persoon deze multifunctionele inkjetprinter gemakkelijk uitpakken en installeren.

De matzwarte behuizing bestaat volledig uit kunststof, maar het geheel voelt wel stevig aan.

Dit is een verhoudingsgewijze compacte mfp die op een gewone tafel past. Vooraan steekt de papierlade een vijftal centimeter uit de voor de rest vlakke behuizing. Erboven is een klep die traploos negentig graden naar boven openklapt en waarin zich het 6,8 cm grote kleurenaanraakscherm bevindt.

Je bedient alles via het scherm (ook in het Nederlands). De enige fysieke bedieningsknop is een grote stroomknop die zich links naast het aanraakscherm bevindt. Daaronder is er een statuslampje dat oplicht bij het verzenden of ontvangen van een fax.

Links in de behuizing is er een usb-poort achter een klepje waarin een extern geheugen past waarnaar je kan scannen in pdf-, jpg- of tiff-formaat of vanaf waar je foto’s in jpg- of tiff-formaat kan printen.

De overige aansluitingen bevinden zich links achteraan.

Alle informatie over de WorkForce Pro WF-3825DWF en WorkForce Pro WF-3820DWF vind je op de Epson-website.

Epson WorkForce Pro wf-3825dwf

 
Ingebruikname

Na het verwijderen van alle beschermingsmateriaal en het inschakelen van het apparaat toont het lcd-scherm je stap voor stap hoe je de cartridges installeert.

Daarvoor dien je de volledige printerklep met adf open te klappen. De slede waarin de cartridges passen heeft merktekens voor elk van de vier kleuren: er kan weinig verkeerd gaan.

Sluit de klep en wacht nu tot de printer het inktreservoir vult en zijn interne controle doorloopt. Die procedure duurt ruim vijf minuten. Het scherm toont al die tijd de voortgang.

Zodra dit voltooid is dien je op OK te drukken. Voer nu het papier in en selecteert de papiersoort op het scherm (formaat, type). Druk nogmaals op OK.

Gebruik je de faxvoorziening dan kan je die vervolgens configureren, maar je mag dit onderdeel ook overslaan. De herinnering die de printer je regelmatig toont, kan je definitief uitschakelen als je het faxen toch niet gaat gebruiken.

Na dit alles is het apparaat eindelijk gebruiksklaar.

Verbinden kan naar keuze via usb, ethernet of wifi. Instellen van de draadloze verbinding kan via WPS.

Zodra er een netwerkverbinding is, controleert de WF-3825DWF of er een firmware-update is. Je kan die in voorkomend geval toepassen zonder tussenkomst van een computer of smartphone.

Tijdens de test werd de firmware geüpdatet van vSI03K6 naar vSI09K9. Die procedure duurt een vijftal minuten; de printer mag al die tijd niet worden uitgeschakeld. Na afloop wordt het apparaat vanzelf uit- en weer ingeschakeld.

 
Inkt

De WF-3825DW gebruikt Epson Durabrite Ultra pigmentinkt. Die droogt snel, is bestand tegen vocht en heeft een extra glanzende kwaliteit op glanzend Epson-papier. Fotoafdrukken op Epson-fotopapier gaan volgens het bedrijf meer dan honderd jaar mee.

Naast gewone heeft Epson voor deze printer ook XL-inktcatridges met een ISO-paginalevensduur elfhonderd pagina’s, zowel voor de zwarte als voor de kleureninkten.

Deze aio print zwartpagina’s met een gemiddelde kost van 5,45 eurocent per vel en kleurenprints met een gemiddelde kost van 27,23 eurocent per vel. Vooral de kleurenprints zijn relatief goedkoop.

 
Software

De software wordt meegeleverd op cd-rom of downloadt je van de supportwebsite. De Epson-installatiesoftware vindt de printer automatisch in het netwerk en installeert alle drivers, hulpprogramma’s en een selectie van applicaties.

Het is een uitgebreide verzameling software, die je niet verplicht allemaal hoeft te installeren. Fotoprint-, scan en ocr-, fax-, update- en cloud-software zijn allemaal van de partij.

Als je de printer registreert bij Epson Connect kun je afdrukken en scannen vanaf elke locatie met een internetverbinding, direct via ‘remote printing’ of indirect door documenten naar de printer te e-mailen.

Het is dan ook mogelijk documenten rechtstreeks naar Box, Dropbox, Evernote, Google Drive, Microsoft OneDrive, ftp, een computer in het netwerk (als die de nodige Epson-clientsoftware draait) en/of e-mail te scannen.

Via de Epson iPrint mobiele app voor Android en iOS kan dit tevens op een mobiel apparaat. Optioneel is er de Epson Creative Print mobiele app voor speciale printtaken, zoals het printen van kalenders, collages, cd-etiketten of voorbedrukt papier.

Epson Photo+ Windows-app

Epson Photo+ Windows-app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De Epson Photo+-app voor gewone computers biedt dezelfde en nog bijkomende creatieve afdrukmogelijkheden.

 
Prestaties

Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de eigenschappenscore voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor dertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor twintig procent.

De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF print in de gebruikte benchmarks zwartwitpagina’s aan gemiddeld 15,4 ppm (pagina’s per minuut). De gemeten kleurafdruksnelheid varieert tussen 2,6 en 7,8 ppm afhankelijk van het documenttype en of er al dan niet dubbelzijdig wordt geprint.

Epson spreekt zelf over 21 ppm monochroom en tien ppm in kleur volgens de (ook door ons gebruikte) ISO-testmethodes. Daarnaast heeft het nog een eigen testmethode waarbij snelheden gehaald worden van 35 ppm monochroom en 21 ppm in kleur op gewoon papier. Die snelheden haalden wij echter in geen enkele benchmark.

Een A4-kleurenfoto in de beste kwaliteit op fotopapier randloos afdrukken gebeurt aan 0,2 ppm.

A4’s scannen aan driehonderd dpi gaat aan een gemiddelde snelheid van anderhalve ipm (beelden per minuut). De kopieersnelheid is 7,5 ipm, maar wij vonden geen instelling om op “beste kwaliteit” te kopiëren, zoals we normaal meten, zodat de resultaten niet vergelijkbaar zijn met die van andere geteste printers. De kleurenkopieën zijn van voldoende kwaliteit, maar je ziet wel duidelijk een verschil met een “best quality print”.

Op het gebied van kwaliteit excelleert de WD-3825DWF trouwens. De gemiddelde afdrukkwaliteit is uitstekend met een kwaliteitsscore van 96/100. Vooral kleurenafdrukken (op hoge kwaliteit) zien er uitstekend uit en ook foto’s print deze multifunctional behoorlijk goed.

Conclusie
De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF en De WorkForce Pro WF-3820DWF zijn goede inkjetmultifunctionals, met relatief goedkope prints en een uitstekende printkwaliteit.
Prijs
€ 160,-
Foto van Epson
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSmalle 5G-smartphone die goed in de hand ligt
Volgend artikelKoptelefoon met hi-res audio en zelflerende lawaai-onderdrukking
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.