Alles-in-één van HP werkt draadloos

0
225
De Envy 5540 is het middelste model in HP’s Envy serie van drie alles-in-één printermodellen. Deze mfp is inzake gewicht en formaat vergelijkbaar met de eerder geteste Canon PIXMA MG7700. Maar geldt dat ook voor de prestaties?

HP’s Envy serie van multifunctionele printers bestaat uit drie alles-in-één modellen met een opgegeven printsnelheid die varieert van zeven tot negen ppm.

Deze mfp’s gebruiken slechts twee afzonderlijk verwisselbare inktcartridges, één voor zwart en één voor de drie basiskleuren cyaan, magenta en geel. Deze cartridges bestaan in gewone en XL-versies en kun je onderling uitwisselen tussen de drie modellen.

Andere gemeenschappelijke kenmerken zijn de gebruiksvriendelijke bediening via een aanraakscherm en de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdig te printen.

 
Eigenschappen

De Envy 5540 is het middelste model in de serie en is inzake gewicht en formaat vergelijkbaar met de eerder geteste Canon PIXMA MG7700.

HP Envy 5540

HP Envy 5540 (© ; licentie: )

Wel heeft de Envy 55540 vooraan een traditionele in plaats van een openklappende uitvoerlade die permanent enkele centimeters uit het van zwarte kunststof vervaardigde chassis steekt.

Het enige wat tijdens het printen automatisch uitschuift, is een plastic lade van ca. negen centimeter die ervoor zorgt dat prints niet op de grond belanden. De lade moet je manueel weer induwen als je de printer uitschakelt, want dit gebeurt niet automatisch.

In de papierlade met plaats voor 125 A4-vellen steekt een kleinere invoerlader voor enveloppen, kaarten en fotopapier.

De A4-vlakbedscanner en copier heeft geen automatische documentinvoer of adf.

Deze mfp heeft geen vaste netwerkaansluiting en werkt uitsluitend via wifi of lokaal via usb.

Alle technische specificaties van de HP Envy 5540 vind je op de website van HP.

 
Bediening, cloudfuncties en app

Het 2,2-inch (5,5 cm) monochrome aanraakscherm verstaat Nederlands. Het is in twee stukken verdeeld, met in het midden grotere pictogrammen voor functies zoals kopiëren, scannen en configureren en onderaan kleinere pictogrammen vaak gebruikte functies zoals controle van de netwerkconfiguratie en het inktniveau.

Interessant is de geïntegreerde hulpfunctie die je steeds via een speciale tiptoets kunt oproepen. Je vindt er informatie over de belangrijkste functies van de printer.

Een aantal zaken, zoals hoe je de inktcartridges vervangt, worden gedemonstreerd door middel van eenvoudige animaties.

Trek je de papierlade open om papier te vervangen dan vraagt de mfp je standaard wat voor soort papier je gebruikt en past zijn instellingen automatisch aan.

Je kunt printen en scannen van en naar een e-mailadres dat uniek is voor elke Envy en dat je via het menu kunt opvragen. Je kunt deze informatie ook printen op een informatieblad. Ondersteunde bestandsformaten zijn pdf, bmp, png, tif en jpg.

Daarnaast worden ook Apple AirPrint, WiFi Direct Print en HP ePrint ondersteund, naast mobiele besturingssystemen zoals Android, iOS, Windows 10 Mobile en Blackberry (via de HP ePrint app).

Met de HP All-in-One Remote app beheer je printtaken en print en scan je draadloos vanaf je mobiele apparaat.

Een leuk extraatje zijn de snelformulieren die je via het menu kunt printen. Je hebt keuze uit verschillende kalenders, sudoku’s en andere spelletjes zoals boter, kaas en eieren, checklists, gelijnd papier, grafiekpapier, muziekpapier en faxvoorbladen.

Ook leuk voor de kids zijn de HP kleurplaten die je rechtstreeks vanuit de cloud kunt printen. Deze worden door HP regelmatig aangevuld met nieuwe items.

Hoewel de lawaaiproductie meevalt, kun je een extra stille modus instellen via het menu, maar dat halveert de snelheid.

Deze mfp stuurt standaard anonieme gebruiksgegevens naar HP. Het staat standaard aan, maar je kunt het via het menu uitschakelen. Als je de printer voor het eerst instelt, vraagt HP hiervoor sowieso eerst toestemming.

 
Gebruikskosten

Deze multifunctionele printer gebruikt zoals gezegd twee inktcassettes. De XL-exemplaren printen 600 zwartwit- en 415 kleurenpagina’s.

Volgens onze berekening betaal je, papier uitgezonderd, maar alle andere kosten — waaronder de aankoopprijs — inbegrepen, gemiddeld 4,96 eurocent voor zwartwit-prints en gemiddeld 28,31 eurocent voor kleurafdrukken bij gebruik van de XL-cartridges. Met de gewone cartridges stijgt de paginakostprijs navenant.

De kleurkosten zijn vergelijkbaar met andere multifunctionals in dit marktsegment, maar de zwartwitkosten liggen wel heel wat hoger.

 
Prestaties

In de normale stand drukt de HP Envy 5540 de 5% zakelijke zwartwit-testbrief af aan gemiddeld 7,8 ppm en de ISO/IEC 24735 kleuren testpagina’s aan gemiddeld 4,9 ppm. Een randloze A4 kleurenfoto op glossy papier drukt het apparaat af met een snelheid van 0,4 ppm. De zwartwit- en foto-snelheden zijn vergelijkbaar met de Canon PIXMA MG7700, maar afdrukken in kleur doet de HP Envy 5540 wel heel wat trager.

De afdrukkwaliteit is zeer goed voor monochrome, kleuren- en foto-afdrukken. De monochrome afdrukken zijn van een nog iets betere kwaliteit dan bij de toch al erg goede Canon PIXMA MG7700. De kwaliteit van de foto- en kleurafdrukken is vrijwel hetzelfde als bij de Canon.

De HP Envy 5540 haalt een gemiddelde snelheidsscore van 54/100 (68/100 voor de Canon PIXMA MG7700) en een gemiddelde kwaliteitsscore van 88/100 (85/100 voor de Canon PIXMA MG7700).

Tellen we alles samen dan haalt deze mfp een prestatiescore van 70/100 (74/100 voor de Canon PIXMA MG7700) en een prijsprestatiescore van 65/100 (63/100 voor de Canon PIXMA MG7700).

HP geeft standaard maar één jaar garantie. Wil je dit verlengen tot drie jaar dan betaal je €24 extra.

Conclusie
De HP Envy 5540 is een compacte en gebruiksvriendelijke multifunctionele printer met een uitstekende printkwaliteit. Het apparaat is wel volledig van plastic en print vrij traag. De inkt is aan de dure kant, zeker voor zwartwit-afdrukken.

Prijs
€90,75 (maar hier en daar te vinden voor minder dan €70).
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikel360-gradenfoto’s en -video’s maken in Full HD-kwaliteit
Volgend artikelKrachtige Netgear router met snelle 802.11ad wifi
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.