Smalle 5G-smartphone die goed in de hand ligt

Sony Xperia 5 II Android-smartphone review

0
530

Sony Xperia 5 II

€ 799,-
7.2

Diskidee Performance Rating

8.6/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.8/10

Pros

  • Long battery life
  • Fast
  • Photo- and video capabilities

Cons

  • Expensive
We testen de Sony Xperia 5 II, een smalle Android-smartphone die ook met één hand bruikbaar is, bijvoorbeeld om te fotograferen of 120 fps 4K-filmopnames te maken in slow motion. Maar is het ook een goede telefoon?

De Sony Xperia 5 II is smaller, maar ook langer dan de meeste andere Android-smartphone (6,8 cm breed en 15,8 cm hoog bij een gewicht van 163 g). Met één hand vasthouden is helemaal geen probleem, vooral als je rechtshandig bent, want alle bedieningsknoppen, ook de vingerafdruksensor, bevinden zich rechts in de 8 mm smalle zijkant van deze smartphone.

Rechts zit er trouwens een (uitschakelbare) sensor onder het door Corning Gorilla Glass 6 afgedekte scherm, waarmee je menu’s of functies weergeeft in het zelf te configureren Zijsensormenu.

Omhoog schuiven gaat naar het menu ‘Meerdere vensters’. Omlaag schuiven keert terug naar het vorige venster.

Houd je het zijmenu-balkje vast dan kan je dit omhoog of omlaag verplaatsen, of overal in het venster neerzetten.

In combinatie met de fysieke knoppen bedien je op die manier alle functies met één hand zo je dat wenst.

Dat kan ook buiten als het regent, want deze smartphone is stof- en waterbestendig volgens de IP65/68 normen. De USB 3.1 type-C-poort is overigens zonder klep en dient volledig droog te zijn vóór het opladen.

 
Kenmerken

Het lange, smalle 6,1-inch (15,494 cm) ‘CinemaWide’ Full HD Plus HDR OLED-scherm heeft een beeldverhouding van 21 op 9 en een vernieuwingssnelheid van 120 Hz. Dit 10-bit scherm toont honderd procent van de kleuren in de DCI-P3 kleurenruimte. Het heeft een scherpte van 450 ppi.

Deze dual-sim smartphone is gebouwd rond het zeer performante Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform. Hij heeft 8 GB RAM, 128 GB flashopslagruimte (met nog 107 GB vrije ruimte vlak na de ingebruikname), die je verder kan uitbreiden met maximaal 1TB door middel van SDXC-geheugenkaartje.

Hi-Res audio met LDAC- én AptX-ondersteuning is aanwezig, maar er zit ook nog een analoge 3,5 mm-audioaansluiting op voor klassieke oortjes.

Eén van de sterkere punten van de Xperia 5 II is het snelle camerasysteem, met Sony Alpha-autofocustechnologie.

De 12MP-camera op de achterkant heeft drie Zeiss-lenzen (16 mm/24 mm/70 mm), waarbij ook een driemaal optische zoom, die tot wel twintig foto’s per seconde kunnen nemen, compleet met autofocus tracking die zestig keer per seconde een scherptemeting uitvoert.

Sony Xperia 5 II

Sony Xperia 5 II (© Sony; licentie: Sony)

De Xperia 5 II heeft hetzelfde snufje als de professionele Sony alpha9 II camera, namelijk ‘realtime Eye-AF’. Deze functie detecteert constant ogen van mens en dier en stelt daarop scherp, zelfs als het object beweegt, als één oog bedekt is, of als een ander object in beeld komt. Het autofocussysteem bestrijkt bijna zeventig procent van de beeldsensor en werkt dus ook bij weinig licht.

Behalve de gewone foto-app zit er ook een Sony Photo Pro-app op die meer controle geeft over belichting, witbalans en focuspunten. Uiteraard kan je er ook RAW-foto’s mee maken.

Het is ook een van de eerste smartphones die 4K HDR video-opnames aan 120 fps maakt. Gebruikers die creatief met video aan de slag willen kunnen dit dankzij de extra Creator- en Cinematography Pro-apps van CineAlta en Cinematic die standaard geïnstalleerd zijn. In de Cinematography Pro-app vind je onder andere een handig waterpas en ze filtert ook zelfstandig windruis uit video-audio.

Call of Duty: Mobile is meegeleverd. De Xperia 5 II is daarvoor geoptimaliseerd. Snelle handelingen in multiplayer-modus worden verbeterd dankzij de 240Hz touch-scansnelheid, viermaal sneller dan het vorige model. Ook de aanraakrespons werd verbeterd, voor snellere reacties in actiegames.

Alle details over de Xperia 5 II vind je op de Sony-website.

 
Praktijk

Ergonomisch is dit een uitstekend ontworpen smartphone, die je effectief met één hand kan bedienen. Bouw-, audio- en schermkwaliteit zijn onberispelijk.

De optionele ‘Sony Style Cover with Stand’ (€ 40,-), die meegeleverd werd met ons testexemplaar, is trouwens aan aanrader. Deze stevige cover voegt nauwelijks gewicht en omvang toe en heeft een handige uittrekbare klep waarmee je deze gsm zowel verticaal als horizontaal recht neerzet.

Wij waren tevreden over de foto’s en video’s die we met ons review-exemplaar maakten, maar voor een gespecialiseerd oordeel verwijzen we je naar Dxomark, waar het vorige model van deze smartphone een Camerascore van 95 op 100 punten krijgt. De verbeterde camera van het nieuwe model is nog niet getest, maar wel al het scherm (78/100).

Conclusie
De Sony Xperia 5 II is een goed in de hand liggende, stevige en snelle Android-smartphone met uitstekende prestaties voor wat betreft audio, foto en video. Er hangt een stevig prijskaartje aan vast, maar van de originele introductieprijs van 899 euro gaat vandaag al honderd (bij Krëfel) à tweehonderd (bij Belsimpel) euro af, afhankelijk van de verkoper.
Straatprijs
€ 799,-
Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelMultifunctionele inkjet print foto’s met labkwaliteit
Volgend artikelCompacte alles-in-een print, kopieert, scant en faxt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.