Zakelijke inkjet van Epson blijkt efficiënt werkpaard

1
114
(Update) – Wie veel print, gebruikt best een laserprinter. Dat werd tot nu toe toch verondersteld. Epson claimt dat zijn nieuwe XL Eiffel Tower inkten voor inktjetprinters de paginakosten tot de helft verminderen in vergelijking met  laserprinters. Wij hebben die claim getest aan de hand van de nieuwe zakelijke Epson WorkForce Pro WP-4015DN inkjetprinter.

Voor kleine werkgroepen en kantoren kan een inkjetprinter een prima oplossing zijn. De meeste grotere bedrijven kiezen echter resoluut voor een laserprinter. De redenen hiervoor zijn legio: goedkope prijs per pagina, snel(ler), zeer goede afdrukkwaliteit, etcetera. Epson, een dochteronderneming van de Japanse Seiko Epson Corporation, claimt met de WorkForce Pro WP-4015DN een prima inkjetalternatief in huis te hebben. Wij zochten uit of dat klopt.

 
In de doos

In de omvangrijke doos vinden we naast de Epson WorkForce Pro WP-4015DN zelf ook nog vier startcartridges (yellow,magenta, cyan en black).

Epson wp-4015dn

Epson wp-4015dn (© ; licentie: )

Verder levert Epson een stroomkabel, een software-cd en een installatiehandleiding mee. Een USB- en / of netwerkkabel moet je nog apart aanschaffen.

 
Design

De Epson WorkForce Pro WP-4015DN is een uit de kluiten gewassen inkjetprinter. Hij is even groot als een serieus multifunctional. Verbaasd zochten we nog even naar de bovenklep van de scanner. Maar die is er niet. Het apparaat kan alleen documenten afdrukken. Dit werkpaard meet 46 x 42 x 28,4 cm (B x D x H) en is daarmee véél groter dan bijvoorbeeld een HP Deskjet F4580 multifunctional. Het gewicht klokt af op 10,9 kilogram.

Een design award zal Epson er waarschijnlijk niet mee winnen. De WorkForce Pro WP-4015DN is namelijk uitgevoerd in een ouderwetse, witte kleur zoals we nog kennen van computerkasten en printers uit het verleden. De papieropvanglade en het bedieningspaneel zijn dan weer uitgevoerd in een grijze tint.

 
Uitrusting

Het bedieningspaneel biedt plaats aan de aan/uit-knop, een knopje om de netwerkstatus te controleren, een knopje om het papier te laden of uit te voeren, twee knopjes om de printkoppen te reinigen en een knopje om een afdruktaak te annuleren. Een LCD-scherm ontbreekt, maar Epson voorzag voldoende statuslampjes. We zien acht lampjes die respectievelijk de status weergeven van de printer, de netwerkverbinding, de onderhoudstatus, de papierlades en de vier inktcartridges.

De WorkForce Pro WP-4015DN beschikt standaard over twee papierlades: een bak voor 250 vellen standaardpapier en een lade voor 80 vellen standaardpapier. Deze lade kan je ook gebruiken voor het bedrukken van enveloppen. Wie meer papier wenst te laden, kan een optionele papierlade voor nog eens 250 vellen aanschaffen.

De klep op de voorzijde geeft toegang tot de sleuven voor de inktcartridges. De achterzijde biedt plaats aan een USB 2.0 type B poort en een Ethernet (100 Base-TX/ 10 Base-T) aansluiting.

Epson WorkForce Pro Connect Setup

Epson WorkForce Pro Connect Setup (© ; licentie: )

 
Ingebruikname

We nemen de WorkForce Pro WP-4015DN uit de verpakking en verwijderen alle transportbeveiligingen zoals plastic tapes en folies. Let op dat alle transportbeveiligingen (ook intern) worden verwijderd vooraleer het toestel van stroom te voorzien!

Vervolgens trekken we de papierlade uit het toestel, passen de schuiven aan en leggen het A4-papier erin. Wanneer het papier geplaatst is, sluiten we de printer aan op het stroomnet. Achtereenvolgens schakelen we het toestel in en openen we de klep op de voorzijde.

Voordat je de cartridges plaatst, moet je ze eerst even schudden. We plaatsen de vier meegeleverde inktcartridges in de overeenkomstige sleuven en sluiten de klep. De printer zal nu initialiseren, een proces dat ongeveer twaalf minuten in beslag neemt. Hou er rekening mee dat de startcartridges deels worden verbruikt om de printkop te vullen en je dus minder pagina’s zal kunnen afdrukken met deze patronen! Rest ons alleen nog het aansluiten van het toestel op ons netwerk.

Epson WorkForcePro NetConfig

Epson WorkForcePro NetConfig (© ; licentie: )

 
Aansluiten op netwerk

De Epson WorkForce Pro WP-4015DN kun je aansluiten via een USB- of Ethernet-kabel. Deze printer kan niet draadloos verbinden via wifi. Wanneer je de printer wil aansluiten via USB, mag je de kabel pas verbinden met je pc als de software erom vraagt. We zullen de printer aansluiten op ons netwerk en voeren daartoe de software op de meegeleverde cd-rom uit. De fabrikant heeft een gebruiksvriendelijke wizard voorzien die ons doorheen de installatie zal loodsen. De wizard bestaat uit zeven basisstappen: ‘Licentieovereenkomst’, ‘Systeemcontrole’, ‘Software selecteren’, ‘Installeren’, ‘Verbinding’, ‘Instellen’ en ‘Voltooien’. We gaan akkoord met de licentievoorwaarden en selecteren alle software voor installatie op ons testsysteem. De software voor de beheerder (EpsonNet Config) moet je zelf aanduiden als je deze wenst te installeren.

Eenmaal de software geïnstalleerd is, vraagt de wizard welk type verbinding je verkiest (Ethernet of USB). We kiezen voor een Ethernet-verbinding en geven aan dat we de printer voor het eerst installeren. Vervolgens vraagt de wizard om de printer via een netwerkkabel aan te sluiten op je switch of router. Voor het instellen van de printer schakelt de wizard vloeiend over naar de EpsonNet Setup. Even later heeft de wizard de printer gevonden en geeft allerlei informatie weer zoals de modelnaam, de status, het MAC-adres en het IP-adres.

Volgens de regels van de kunst geef je een netwerkprinter bij voorkeur een vast IP-adres of een DHCP-reservatie. Ten behoeve van onze test kiezen we een vast ip-adres. Wanneer je een vast IP-adres kiest, moet je uiteraard je DHCP-bereik kennen en een adres selecteren dat buiten dit bereik valt. In de meeste bedrijven zijn hierover afspraken gemaakt en liggen de ranges voor printers, servers en clients vast.

De printer slaat achtereenvolgens de instellingen op en geeft een melding dat het instellen voltooid is. Op dit punt in de installatie krijg je bovendien de kans om een testpagina af te drukken.

In een volgende stap krijgen we de kans om Epson Connect Email Print te installeren. Deze feature maakt het mogelijk om via e-mail afdruktaken naar je printer te sturen. Om deze service te gebruiken, moet je de printer registreren bij Epson Connect. Aan het einde van de registratie wordt een blad afgedrukt om de verbinding tussen je printer en de dienst ‘Email Print’ te testen. De Epson Connect Printer Setup zal je eerst vragen naar de DNS-servers die je wil gebruiken en vervolgens dien je te registreren bij Epson Connect Email Print. De software geeft een bevestiging dat de registratie is voltooid en de printer heeft ondertussen een pagina met verdere instructies afgedrukt.

Tot slot installeren we ook nog de Epson Printer Finder en voltooien de wizard. De volledige installatie van de software nam ongeveer 20 minuten in beslag tijdens onze test.

Epson WorkForce Pro Email Connect

Epson WorkForce Pro Email Connect (© ; licentie: )

 
Cloudprinting via Epson Connect Email Print

Tijdens de installatie van de Epson Connect Email Print service heeft de WorkForce Pro WP-4015DN een configuratiepagina afgedrukt die de eerste printerverbinding bevestigt. Omdat de Epson Connect-registratie reeds is uitgevoerd, kunnen we de dienst in principe meteen beginnen gebruiken. Epson kent gebruikers hiervoor een speciaal e-maildres toe: ‘gebruiker-ID’@print.epsonconnect.com. We hebben de feature getest met met Word (.docx), Excel, PowerPoint en PDF-bestanden, een 2,37 MB grote bitmap afbeelding en een JPEG-foto van 3,3 MB. Het afdrukken via e-mail neemt verschillende minuten in beslag vanaf het moment dat de opdracht wordt gegeven tot het document ook echt is afgedrukt. Email Print functioneert meestal wel naar behoren. Het PowerPoint Show-bestand werd niet ondersteund en dus niet afgedrukt. De printer gaf volgende foutmelding: “OORZAAK: De volgende bestanden zijn niet afgedrukt, doordat ze niet door Email Print worden ondersteund: 12Maanden.pps”. Gelukkig kan je gewone PowerPoint-bestanden wel probleemloos afdrukken.

De aandachtige lezer heeft waarschijnlijk al gemerkt dat je enkel het e-mailadres van de printer moet kennen om af te kunnen drukken. Misbruik kan je voorkomen door in te loggen bij Epson Connect en enkele instellingen aan te passen. We navigeren naar https://www.epsonconnect.com/user en loggen in met onze credentials. Via dit portaal kan je de logboek- en statusgegevens bekijken, de afdrukinstellingen aanpassen, goedgekeurde afzenders opgeven, het e-mailadres van de printer wijzigen, etcetera. In een permanente opstelling geef je best goedgekeurde afzenders op, zodat alleen zij kunnen afdrukken. Bovendien is het aan te bevelen om het nogal cryptische standaardadres van de printer te wijzigen in een eenvoudiger te onthouden adres zoals bijvoorbeeld: dtlprinter@print.epsonconnect.com.

 
Webinterface

De Epson WorkForce Pro WP-4015DN heeft een erg sobere en rudimentaire webinterface. Via de webinterface kan je Google Cloud Print instellen, de DNS- en proxy-instellingen wijzigen, de firmware bijwerken, AirPrint instellen en printerinformatie opvragen.

Helaas blijkt de webinterface onbeveiligd toegankelijk en zien we niet meteen een mogelijkheid om dit aan te passen in de interface zelf. Gelukkig kan dit wel via het hulpprogramma EpsonNet Config. Via dit programma kan je tevens uitgebreidere instellingen wijzigen en naar de printer zenden. Het is een aparte manier van werken, maar het geheel werkt feilloos.

Epson WorkForce Pro WebInterface

Epson WorkForce Pro WebInterface (© ; licentie: )

 
Technische kenmerken

De Epson WorkForce Pro WP-4015DN is bedoeld voor kleine werkgroepen met een printvolume van maximaal 20.000 pagina’s per maand. Wanneer dit volume systematisch overschreden wordt, zal de printer sneller verslijten en onderhoud nodig hebben. De Epson WorkForce Pro WP-4015DN beschikt over 152 jets voor zwart en evenveel voor kleur. Met een printresolutie van 4800 x 1200 DPI en afdruksnelheid tot 26 pagina’s/min monochroom en 24 pagina’s/min in kleur (ISO/IEC 24711/24712) is het toestel prima geschikt voor kleine kantoren en werkgroepen.

Toch zal de effectieve afdruksnelheid in veel gevallen een stuk lager liggen. Epson hanteert immers ook de ISO/IEC 24734 standaard en bij gebruik van deze standaard mat Epson een snelheid van 16 ppm in monochroom en 11 ppm in kleur. Deze printer gebruikt Epson DuraBrite Ultra inktpatronen en ondersteunt papier vanaf 64 g/m² t.e.m 256 g/m². Voorts beschikt de WorkForce Pro WP-4015DN over 64 MB ram-geheugen en een automatische duplex. Dankzij de automatische duplex slikt de printer het papier opnieuw in en bedrukt het, geheel automatisch, op de andere zijde. Voor de volledige specificaties kan je terecht op de website van Epson.

 
Printsnelheid en afdrukkwaliteit

We onderwierpen de Epson WorkForce Pro WP-4015DN aan verschillende snelheidstesten. Een standaard zakelijke brief met zwart-wit logo die we twintig keer afdrukten, klokt af op 15 ppm. De snelheid die Epson opgeeft aan de hand van de ISO/IEC 24734 lijkt dus te kloppen. Een Excel-spreadsheet bestaande uit vier werkbladen rolde in 27 seconden uit de printer. Een foto van 10 x 15 afdrukken nam 8 seconden in beslag. Diezelfde foto op een volledige A4-pagina afdrukken, duurde slechts 16,5 seconden. Alle metingen werden uitgevoerd met HP Office paper A4, 80g/m².

De afdrukken zien er heel verzorgd uit en benaderen zeer sterk de kwaliteit van een laser. Nu, een kenner kan beide afdrukken nog wel onderscheiden, maar de Epson presteert zeer goed. Bovendien vegen de afdrukken niet bij gebruik van een markeerstift of een druppeltje water. Ook de foto’s werden zeer mooi afgedrukt op kantoorpapier.

Epson WorkForce Pro Status

Epson WorkForce Pro Status (© ; licentie: )

 
Paginaprijs

Het toestel is met 169,00 euro erg goed geprijsd. We geven ook nog de prijzen van de Eiffeltoren inkten mee: XL Black 2.4k: 27,91 euro, XL Cyan 2k: 27,49 euro, XL Magenta 2k: 27,49 euro en XL Yellow 2k: 27,49 euro. Epson biedt ook nog grotere cartridges (XXL) en kleinere cartridges (L) aan. Een extra papierlade voor 250 vellen kost 79 euro. Alle prijzen zijn exclusief BTW en eventuele verzendkosten. Epson geeft 12 maanden on-site garantie op het toestel.

Uit onze berekeningen blijkt dat de paginakostprijs van de WorkForce Pro WP-4015DN gemiddeld 13,5 eurocent gemiddeld 5,3 eurocent bedraagt voor zwartwitdocumenten met een gemiddelde dekking van 5 %. We houden in onze berekening ook rekening met de aanschafwaarde van het toestel en de vier XL Eiffeltoren inktpatronen. De prijs per pagina is eerder gemiddeld, maar voor een inkjet wel vrij goedkoop. Laserprinters, zeker die van het zakelijke type, hebben gemiddeld echter toch nog een lagere paginaprijs… (Nvdr.: De eerdere berekening van de paginakostprijs was foutief. Met een paginaprijs van 5,3 eurocent (excl. btw) voor gewone documenten is deze inkjetprinter wel even goedkoop of zelfs goedkoper dan de gemiddelde laserprinter.)

 
Stroomverbruik

Volgens de fabrikant verbruikt het toestel in bedrijf ongeveer 22 watt en in sleep mode 2 watt. Uitgeschakeld maten wij een verbruik van 0,7 watt en in ruststand 2,8 watt. In de praktijk verbruikte de Epson WorkForce Pro WP-4015DN tijdens onze test tussen 5,3 en 25,9 watt. Iets meer dan de fabrikant opgeeft dus.

Conclusie
De Epson WorkForce Pro WP-4015DN is een echt werkpaard. Deze zakelijke inkjetprinter levert prima afdrukken aan een redelijke snelheid en voor een inkjet redelijke een paginakostprijs op het niveau of zelfs beter van een gemiddelde laserprinter. Ideaal dus voor kleine werkgroepen en kantoren. De installatie is erg eenvoudig en bovendien ondersteunt de WorkForce Pro WP-4015DN ook afdrukken via e-mail en Apple AirPrint. Het design is naar onze mening niet geslaagd, maar smaken verschillen nu eenmaal. Tot slot geniet je van één jaar on-site garantie, zodat Epson het toestel bij jou thuis of op kantoor komt repareren mocht er een defect optreden.
Adviesprijs
€204 incl. btw.
Foto van Epson
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelInteractief beeldscherm met multi-touch technologie van Wacom
Volgend artikelMicrosoft zet previewversie nieuwe Office online

1 REACTIE

  1. Zo goedkoop is dat ding in verbruik ook weer niet.
    Met 5% dekkingsgraad kost een zwart-wit print met een originele cartridge op mijn 10 jaar oude HP 970 welgeteld 3.2 cent,en dat is btw,incl.Dus veel progressie is er in die tijd niet gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.