IBM maakt kleinste film ter wereld met atomen

0
42
A Boy and His Atom is de titel van de kleinste stop-motionfilm ter wereld die door IBM werd ‘gedraaid’ en die je alleen maar kan bekijken met een microscoop die de film 100 miljoen maal kan vergroten.

A Boy and His Atom wordt door het Guiness Book of World Records uitgeroepen tot kleinste stop-motionfilm ter wereld. Om de film te maken werden atomen verplaatst met een door IBM uitgevonden ‘scanning tunneling microscoop’. Met dit instrument kunnen wetenschappers de wereld visualiseren tot op het niveau van atomen.

A Boy and his Atom by IBM

A Boy and his Atom by IBM (© ; licentie: )


“Het weegt twee ton, werkt bij een temperatuur van -268 graden Celsius en vergroot het atomaire oppervlak 100 miljoen keer. De mogelijkheid om de temperatuur, druk en trillingen met precisie te controleren maakt ons IBM Research lab een van de weinige plaatsen ter wereld waar de atomen met zo’n nauwkeurigheid kunnen worden verplaatst,” zegt Christopher Lutz van IBM Research.

Toekomstige opslagsystemen zullen gebruik maken van atomen om grote hoeveelheden data op te slaan. Hetzelfde team dat de film maakte, creëerde onlangs ook ’s werelds kleinste magnetische bit. Hiermee waren ze de eerste wetenschappers die aantoonden dat er twaalf atomen nodig zijn om één bit aan magnetische informatie betrouwbaar op te slaan. Voor eén bit aan data op een moderne computer of elektrisch apparaat zijn er ongeveer een miljoen atomen nodig.

Het filmpje A Boy and His Atom kan je hier bekijken:

En uiteraard is er ook een Making Of van het filmpje: Moving Atoms: Making The World’s Smallest Movie

Vorig artikelGeheugenkaartlezer van Kingston laadt ook mobiele toestellen op
Volgend artikelOok telefoneren met 7-inch tablet van Asus
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.