Oude Vlaamse manuscripten digitaal toegankelijk gemaakt

0
50
Flandrica.be is een website waar gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken wordt samengebracht. Momenteel kan je online grasduinen in 425 historische publicaties.

Met Flandrica.be opent de Vlaamse Erfgoedbibliotheek samen met zes andere bibliotheken een online schatkamer waar cultuurliefhebbers en boekenwurmen geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal kunnen raadplegen. Met de website wil de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met deze historische bronnen.

Flandrica.be

Flandrica.be (© ; licentie: )

Je kunt Flandrica.be doorzoeken op thema, op locatie of op periode. Momenteel kan je 425 ingescande publicaties van kaft tot kaft online doorbladeren. Je kan ook kiezen om drie rondleidingen te volgen: Vlamingen in de wereld, Topstukken en Verdwenen plekken.

Je vindt in de online collectie onder meer De leeuw van Vlaenderen, of: De Slag der Gulden Sporen van Hendrik Conscience, De humani corporis van Vesalius, maar ook een gedicht uit een vroege bundel van Tom Lanoye. We stippen ook nog even het kookboek van Antonius Magirus uit de 17de eeuw aan, het eerste Nederlandstalige kookboek, waarover de hoofdredacteur van DiskIdee samen met twee andere auteurs een boek schreef waarin ook de recepten werden geactualiseerd.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek werkt voor het project samen met haar zes partnerbibliotheken: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt en de Universiteitsbibliotheek Leuven. De bedoeling is om Flandrica.be verder uit te bouwen.

Vorig artikelDraadloze router met ingebouwd ADSL-modem
Volgend artikelGoogle Drive versus Microsoft SkyDrive
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.