Home Hardware

Te veel besparingen op multimedia-pc bij Aldi Nederland

16
Op woensdag 24 april 2013 zal je in de Nederlandse Aldi vestigingen weer grote Medion-dozen aantreffen. Met een fors prijskaartje deze keer: 599 euro voor de desktop Medion Akoya MD 8843 (P5230 D). “Deze PC brengt Intel’s topprocessor binnen handbereik, en de andere componenten staan daarmee op gelijke voet” stelt de reclame. Onze visie in deze preview wijkt daar toch van af.

Blijkbaar is Medion na vele jaren afgestapt van de hoogglans zwarte kast met de zilveren accenten en met bovenaan de “dockingbay”, een ligplaats voor een externe harde schijf van het type Medion HDDrive2go super speed. De nieuwe behuizing is… hoogglans zwart met bovenaan eenzelfde ligplaats, maar nu zonder de zilveren accenten.

Medion Akoya md8843

Medion Akoya md8843 (© ; licentie: )

Mede door de horizontale lijnen doet ze wat denken aan Darth Vader uit Star Wars. Toch één groot verschil: de blauwe startknop zit nu bovenaan, vroeger zat die van onder. De kast is even breed als haar voorganger (18 cm), 1 cm minder diep (38 cm) maar 3 cm hoger (42 cm).

Nog een verschil dat voor sommige lezers van belang kan zijn: in het vorige model zat naast de multi-kaartlezer ook een eSata aansluiting, bij deze nieuwe behuizing is dat niet meer voorzien.

 
Processor en werkgeheugen

599 euro is niet bepaald weinig voor een desktopcomputer, maar de processor alleen al is verantwoordelijk voor zowat de helft van die prijs. Er zit een Intel Core i7-3770 in, zowat het neusje van de zalm in het huidige Ivy Bridge gamma van Intel.

Processor uit de top van het Intel gamma

Processor uit de top van het Intel gamma (© ; licentie: )

Het is een quad core, bovendien zorgt de Intel Hyper-Threading Technology er voor dat elk van die vier kernen twee taken tegelijkertijd aan kan. De normale snelheid bedraagt 3,4 GHz, de Intel Turbo Boost Technology kan dat opdrijven tot 3,9 GHz. Kortom, het is een kanjer van een CPU die menig computerfanaat zal doen watertanden.

Medion voorzag deze bolide van een werkgeheugen van 4 GB DDR3 SDRAM. Dat is de eerste misser bij deze Akoya MD 8843 (P5230 D). Functioneren zal dat wel doen, maar het is even onlogisch als het monteren van een benzinetank van 20 liter in een Ferrari.

Natuurlijk kan je daar vrij eenvoudig en voor niet al te veel geld 8 GB van maken, maar hoogst waarschijnlijk zal je dan de gemonteerde 2 x 2 GB moeten vervangen door 2 x 4 GB omdat er geen vrije geheugenbanken meer beschikbaar zijn.

De technische fiche van de Intel Core i7-3770 vind je hier als PDF-bestand (bron: Intel).

De standaard videokaart Geforce GT630 volgens NVidia

De standaard videokaart Geforce GT630 volgens NVidia (© ; licentie: )

 
Grafisch

Waar we het werkgeheugen van 4 GB als een misser bestempelden, is de keuze van de grafische kaart gewoon onbegrijpelijk. De CPU Intel Core i7-3770 heeft een ingebouwde grafische component, de HD Graphics 4000. Dat is een vrij goede grafische processor. In vergelijkende tabellen vind je die steevast terug tussen de midrange kaarten. Tenzij je echt het onderste uit de kan wilt, kan je er zowat alle spelletjes mee spelen.

Als extra monteerde Medion daar nog een ‘echte’ grafische kaart bij, een Nvidia GeForce GT630 DirectX 11. Dat is evenwel een instapkaartje dat je voor enkele tientallen euro’s in elke computerwinkel kunt vinden. Wanneer je op de website van Futuremark naar de tabel met 3DMark benchmarks kijkt, vind je de HD Graphics terug op plaats 32 met een score van 4590. De Geforce GT630 staat op plaats 146 met 1130 punten.

Bovendien heeft de gemonteerde kaart geen DVI-uitgang, alleen HDMI en VGA. DVI-I is nochtans standaard voorzien bij een Geforce GT630. Heel wat beeldschermen gebruiken dit type aansluiting.

De DVI aansluiting ontbreekt hier

De DVI aansluiting ontbreekt hier (© ; licentie: )

De enige meerwaarde die we kunnen bedenken is het grafische geheugen van 2 GB, zo blijft de 4 GB RAM tenminste toch een klein beetje gespaard.

De technische fiche van de Nvidia GeForce GT630 DirectX 11 vind je hier als PDF-bestand (bron: Nvidia).

 
Opslag

In de Akoya MD 8843 (P5230 D) steekt een harde schijf van 1 TB. Op zich is dat genoeg, niet echt riant maar ook niet te klein. Wil je echt veel meer opslagruimte, dan kan je je altijd nog een Medion HDDrive2go super speed aanschaffen die bovenaan de computer in de dockingbay past. Er is er op hetzelfde ogenblik trouwens eentje van 2 TB in aanbieding bij Aldi voor 84,99 euro.

Tegelijkertijd in aanbieiding: HDDrive2Go 2 TB voor 84,99 euro

Tegelijkertijd in aanbieiding: HDDrive2Go 2 TB voor 84,99 euro (© ; licentie: )

Nu vormt zo’n mechanische harde schijf altijd een vertragende factor in een computer, zeker met zo’n bolide Core i7 als hart. Vroeger heette dat “weinig aan te doen”, maar tegenwoordig kan je beroep doen op een veel snellere Solid State Drive (SSD).

Door die als tussenstap tussen de processor en de harde schijf te schakelen (bijvoorbeeld met de Intel Smart Response-technologie) zorgt dat voor een intelligente versnelling van je computer. Medion gebruikte die technologie al eerder in hun recente aanbiedingen, maar blijkbaar is de SSD gesneuveld in de besparingsdrang.

 
Verder uitrusting

Geen slecht woord over de verdere uitrusting van deze Akoya MD 8843 (P5230 D), die is zoals gewoonlijk bij Medion vrij volledig. Een multistandaard dvd-/cd-brander met dvd-ram en dual ayer-ondersteuning. Voor internettoegang via de kabel zorgt de Netwerk Controller Gigabit LAN 10/100/1000 Mbit/s, maar draadloos kan ook volgens de Wi-Fi 802.11b/g/n-standaard technologie.

Een multi-kaartlezer voor SD-, MS-, MMC- en xD-geheugenkaarten zit er ook op en geluid weergeven kan via de 6 kanaals High-Definition-Audio. In dit lijstje ontbreekt wel Bluetooth en Blu-ray.

De meegelverde software

De meegelverde software (© ; licentie: )

 
Software

Dat Windows 8 het besturingssysteem is, is bijna evident. Office 13 en Kaspersky zijn allebei in tijd beperkte testversies, wil je ze na de proefperiode blijven gebruiken zal je moeten betalen. Gelukkig bestaan er voor beide ook gratis alternatieven.

Voor fotobewerking, muziek beluisteren en het branden van cd’s/dvd’s krijg je dan weer een volledig pakket van Cyberlink (Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD en PhotoDirector) én van Ashampoo (Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap) plus nog eens een aantal vooraf geïnstalleerde Windows 8-apps. Het geeft je wel de keuze, maar of die overdaad echt nodig is, is een andere vraag.

De achterzijde van de Medion Akoya MD8843

De achterzijde van de Medion Akoya MD8843 (© ; licentie: )

Op het ogenblik dat we dit schrijven ontbreekt op de website van Aldi de link naar het promotiefilmpje en de gedetailleerde informatie van Medion. Hier is de link.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 8843 (P5230 D) vind je hier als PDF-bestand.

 
Toch even vergelijken

Op 12/12/12 (mooie datum) was er bij Aldi Nederland ook al een desktop in aanbieding met een Core i7-3770 als CPU, de Medion Akoya MD 8819 (P5360 D). Die kostte toen wel 799 euro. Voor deze 200 euro extra kreeg je toen:
• 8 GB werkgeheugen
• Een harde schijf van 2 TB
• Een SSD van 64 GB
• Een veel krachtiger grafische kaart: een NVidia Geforce GTX650 DirectX 11
Dit is in ieder geval een veel logischer samenstelling van een top-computer. Natuurlijk kan je hier en daar een beetje beknibbelen om de prijs te drukken, maar er zijn grenzen.

Conclusie
Wij twijfelen nog: is de Medion Akoya MD 8843 (P5230 D) nu een instapcomputer met een veel te sterke (en dus in verhouding veel te dure) CPU of is dit een high performance computer met voor de rest veel te lichte onderdelen? Hoe je het draait of keert: het is een onevenwichtig samengesteld geheel. Bedenk ook dat intussen de eerste exemplaren van de vierde generatie Intel processoren (Haswell) gesignaleerd worden. Veel is er nog niet over geweten, maar allicht zullen die performanter en zuiniger zijn, zodat je met een Haswell Core i5 de richting uitgaat van wat nu de prestaties van een Ivy Bridge Core i7 zijn. Ook de grafische component (HD Graphics reeks 5000) zou dubbel zo snel zijn als de huidige HD Graphics 4000. Vandaar dat we weinig redenen vinden om deze Medion Akoya MD 8843 (P5230 D) aan te schaffen. De aankoop is misschien te overwegen als je momenteel krap bij kas zit en je absoluut een computer met een Core i7 wilt om die later zelf verder uit te bouwen.
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

16 REACTIES

 1. Wat is wijsheid?

  Momenteel kan ik bij de Aldi de MD8843 nog kopen omdat deze opnieuw is aangeboden.
  Ik vraag me als leek best af wat nu beter is:
  De medion akoya PC met i7 en de uitgeklede GT630 videokaart ( later eventueel videokaart vervangen ) en 4 Gb geheugen, of een medion akoya met i5 en GTX650 videokaart met 8 Gb geheugen.

  ( Ik ben absoluut geen gamer. )

  Heeft iemand een idee daarover?
  groet

  • Als je “absoluut geen gamer” bent, speelt de videokaart een minder belangrijke rol. Dus twijfel ik tussen een i5 met 8 GB of een i7 met 4 GB. Ik denk dat ik zou gaan voor de i7, want als je later het RAM geheugen toch wilt uitbreiden naar 8 GB is dat eenvoudiger (en goedkoper) dan het vervangen van de CPU.

 2. Yikes, zat er aan te denken er eentje te kopen omdat ze tot mijn verbazing nog te koop waren bij de Aldi !!

  Voor windows 7 32 bits versie is 4 GB het maximum meer kan dat 32 bits niet adresseren …. ik ga er echter van uit dat windows 8 dat er op staat wel 64 bits is? Is inderdaad een misser dat er dan geen8 GB geheugen minimaal in zit.
  Ook blijkt duidelijk waarom er nooit specs in staan van de gebruikte moederborden.
  Zoals ik hier zie op de afbeelding is het audiogedeelte ook maar 2.1 en geen huidige 5.1 is ook misser voor een mediapc …
  Ook ik keek naar de videokaart en moest al snel concluderen dat die niet geschikt is voor games. De pc zou meer voor
  film en foto-mediafreaks zijn maar waaro dan geen DVI en/of 2 HDMI aansluitingen?? Ik zag dat Medion verkocht is dat verklaart het meteen… overnames kosten veel geld en dus bezuinigen ze gelijk op alles en gaan zo (wat zij ze toch dom)eigenlijk gelijk weer failliet want het kopend publiek vandaag de dag is toch wat slimmer bij de aankoop dan wat jaren terug… iedereen kijkt eerst naar recensies tegenwoordig op het internet….

  maar om meteen met de Haswell Core i5 te komen als betere PC is onzin
  zoals bij alle processors zijn ze in de beginne duur vaak alleen maar los verkrijgbaar dan en passen ze ook op de huidige moederborden dan? Nee voorlopig is de Intel 3770 goed genoeg alleen alles wat er omheen zit hoort in een starterspctje thuis……. overigens voor net 200 euri meer dus gelijk de pc van 12-12-12 bouw ik zelf een pc op van veel betrer componenten het enige dat er dan mist bij is het win8 stuursysteem maar dat heeft te maken met het schandalig hoge bedrag dat microsoft rekent als je het los koopt in vergelijking met de goedkope licentie bij nieuwe pcs…. windows 7 is overigens toch beter te bedienen ook iederen klaagt steen en been over het gebruiksgemak en vooral het nadeel dat het in 64 bits geleverd wordt en vele spellen niet meer werken…. te snelle vooruitgang is niet altijd goede vooruitgang…

 3. Ik ben Aldi-PC-fan. In november 2012 kocht ik de MD 8816 met een i5-processor ter vervanging van mijn Akoya PC P7397D (MD 7520 met i7-870 processor) van dec. 2010. Ik kocht deze voornamelijk vanwege de handige Medion HDDrive2go dockingbay. Maar wat een flut PC! Gelukkig kon ik deze heel snel via marktplaats weer doorverkopen.

  Op 12-12-2012 verscheen de MD 8819 bij Aldi. Ook weer met de handige dockingbay. Helaas was ik net te laat (net voor mijn neus uitverkocht). Ik had deze PC graag willen hebben omdat deze heel aardige specificaties had.

  Eergisteren kwam daar opeens de MD 8843, ook weer met de handige dockingbay. Nu had ik wel het ‘geluk’ om er één aan te schaffen. Omdat ik tevoren ook op internet bovenstaand verhaal had gelezen, had ik voor de zekerheid de beschermplasticjes nog even op de computer gelaten. Dat was maar goed ook ook. Alweer een FLUT-PC. De Windows Prestatie-index komt niet verder dan een magere 5,9. Net zoveel dus als mijn 6 jaar oude oude stoffige MD 8838 een Quad Q8200 processor op zolder. Maar dit is nog tot daar aan toe. Maar de kwaliteit van de videokaart… In één woord: BEDROEVEND! Ik was er gelijk klaar mee.

  PC in kooptoestand teruggebracht,in de doos en vanmorgen teruggebracht naar de Aldi. Gelukkig doet Aldi niet moeilijk. Zonder opgaaf van redenen kreeg ik mijn € 599 terug.

  Mijn liefde voor Medion-pc’s wordt nu toch echt minder. Zoals je voorheen een computer kocht zoals bijv de MD 8818 of MD 8838 met een heel stevige kast, keurig gebouwd, luidsprekerboxjes, TV-kaart met afstandbediening, goed toetsenbord en muis krijg je nu alleen maar dun plastic, waarbij op van alles wordt bezuinigd.
  Ik ga nu toch nog maar eens kijken bij Alternate.nl of bij gamepc.nl.

  Gratis tip: niet kopen deze pc…

 4. Eerste indruk van het systeem is niet onaardig. Dit is natuurljk, met deze videokaart geen gaming systeem, dan zul je er een snellere videokaart, ssd en meer geheugen in moeten stoppen.
  Daar kom ik meteen bij mijn vraag. Ik wilde de kast openmaken om er een extra bij te zetten maar ik krijg de kast met geen mogelijkheid open:
  Achterop de kast de 2 schroefjes lost geschroefd. Aan de zijplaat getrokken, niets. Daarna voorzichtig een schroevedraaier in de inham geschoven, niets. Het lijtk net of de plaat nog ergens vergrendeld zit, maar ik kan niet zien waar, geen nokje, schroefje of wat dan ook. Zijn er mensen die deze kast al open hebben gehad en zo ja hoe?
  Alvast bedankt voor tips…

 5. Ik lees nergens wat voor moederbord er in zit. Wat mij betreft een essentiële component. Geen info = niet kopen !

  Verder ben ik het eens met de opmerking over de slechte videokaart (die hadden ze net zo goed weg kunnen laten), maar piepen over slechts 4Gb geheugen is een beetje onzin. Dit is voor de meeste Aldi klanten meer dan voldoende, en anders los je dat voor een paar tientjes zo op.

  • Een moederbord is uiteraard ook een belangrijke component. Vroeger zat er in een Medion vaak een MSI, maar dan een type dat je nergens anders terugvindt en dan ben je nog nergens natuurlijk. Momenteel is Medion overgenomen door Lenovo, dat kan wel zijn invloed hebben op de keuze van het moederbord. Misschien dat een lezer die dit toestel kocht eens wil kijken naar het merk/type moederbord? (Kan ie gelijk zeggen hoe je hem open krijgt – zie reactie 6 🙂 )

  • Mocht je er nog baat bij hebben, ik heb zowel fysiek als via CPU-Z in m’n case gekeken. Fysiek heb ik geen label kunnen vinden, maar CPU-Z claimt dat er een MEDION MS-7797 in zit. Dit kan ik bevestigen op basis van foto’s. Mocht je baat hebben bij andere documentatie die ik heb vonden; ik heb het hier geupload: https://goo.gl/PV7KFs
   Ik hoop dat je er nog iets aan hebt 🙂

 6. Bij Aldi is het zo dat er een paar vaste seizoenen zijn in de PC aanbiedingen. De PC die aan het eind van het jaar (normaal in november) aangeboden wordt, is kwalitatief de beste. Die in het voorjaar is budgettair vriendelijker met bijpassende lagere kwaliteit. Dan is er na(ast) deze 2 vaste seizoenen nog wel eens een restverkoop van PC die uit de laatse seizoensverkoop over gebleven zijn. Dat was de ‘ronde van 12-12-’12 waarschijnlijk ook.

 7. Naar aanleiding van de Aldi folder dacht ik maar eens even Googlen om te zien wat anderen van deze PC denken.
  Ik snap de logica van Aldi/Medion ook niet met betrekking tot zo een gigantisch snelle i7 processor in combinatie met SLECHTS 4GB ram geheugen.
  Je verwacht van een beetje PC vandaag de dag dat ze uitgerust zijn met op zijn minst 8GB ram geheugen, en zou Aldi echt uit willen blinken lever dan zo een PC met 16GB ram geheugen (als je dan toch de dikste CPU erin doet, lever hem dan compleet af met een dikke RAM geheugen ook).
  Van de videokaart wist ik niet eens, fijn dat ik dit nu ook weet.
  Ik koop deze PC dus absoluut niet.

  Mij viel op dat Aldi het laatste jaar alleen maar i5 PC’s leverde.
  Daar kijk ik niet eens meer na, moet i7 (of in de toekomst nog sneller) zijn.
  Aldi wel met de tijd meegaan he!!!

 8. Beste Rene en Comar,

  Bedankt voor deze duidelijke uiteenzettingen. Inderdaad dom van medion/aldi om hierop te bezuinigen. Liever bij wijze van spreken iets meer betalen voor bv. meer werkgeheugen en andere videokaart dan bezuinigen op dergelijke zaken. Deze keer laat ik de aankoop voorbijgaan.

 9. MEDION® AKOYA® P5230 D (MD 8843)

  Vergist U zich niet m.b.t. de weergave van de beschrijving over de grafische GT630 kaart? Deze heeft volgens de informatie op internet en Aldi omschrijving wel een D-sub aansluiting. D-sub is toch DVI ( of vergis ik mij nu in het begrip ?)

  • @Bert: Neen, René Paulus vergist zich niet! Klik de link in zijn artikel naar de gedetailleerde info over deze computer van Medion maar aan. Dan kan je 3 foto’s van het apparaat bekijken, waaronder 1 van de achterzijde. Dan zie je 1xVGA en 1xHDMI. Dom natuurlijk, want wie wil zijn monitor tegenwoordig nog via VGA aansluiten. Ik niet in elk geval. Ikzelf zou idd. voor mijn monitor 1x een DVI/HDMI-aansluiting en voor aansluiting op mijn TV-flatscreen nog 1x een HDMI-aansluiting nodig hebben. Tja…. ik haak i.e.g. geval af. Ik zat te w88 op een herhaling van de MD8819 van 12-12-12. Die had ik graag voor 200 euro meer gekocht; deze wordt het dus i.e.g. niet. Overigens een uitstekend artikel van René Paulus. Elke opmerking is feilloos raak.

  • Het is inderdaad allemaal een beetje verwarrend, Bert, omdat we de letter D al te vaak als afkorting van “Digitaal” zien. Kijk je even mee naar de afbeelding hoger in het artikel met als onderschrift “De DVI aansluiting ontbreekt hier” (als je er op klikt wordt ze groter). Links zie je de HDMI aansluiting. HDMI = “High Definition Multimedia Interface”. Dat is de kleinste en de fijnste uit de reeks aansluitingen, ze wordt onder meer gebruikt om je PC aan te sluiten op een TV, maar ook tussen TV en DVD-speler, sateliet-modem etc. ga je ze aantreffen.
   De middelste aansluiting op de figuur is de VGA aansluiting, wat staat voor “Video Graphics Array”. Deze is zuiver analoog, nog vaak gebruikt om (oudere) beeldbuis-monitors aan te sluiten. Ook flatscreen monitors kunnen dikwijls met dit signaal overweg, maar de kwaliteit zal minder goed zijn (analoog versus digitaal).
   D-sub is gewoon een andere naam voor deze VGA aansluiting. De D staat hier niet als afkorting, maar refereert naar de vorm van de aansluiting: die heeft de vorm van een trapezium en met een beetje goede wil zie je er een liggende letter D in.
   De rechtse afbeelding op de figuur met het kruis over is de DVI aansluiting (Digital Visual Interface). Die dient bijna altijd om een digitale monitor op aan te sluiten. De DVI bestaat ook in meerdere uitvoeringen, vaak voorkomend is de DVI-I variant die zowel een analoog als een digitaal signaal uitstuurt (en waar je dus zowel een oude analoge monitor als een moderne digitale op kunt aansluiten).
   Het is nu precies die laatste die ontbreekt. Verloopstukken van HDMI naar DVI bestaan wel, maar je zal toch wel wat moeten zoeken. Mijn conclusie: je kan op deze PC met krachtige CPU niet eens 2 digitale monitors aansluiten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.