Goedkoopste desktopvervanger ooit bij Belgische Aldi

0
668
Vanaf zaterdag 9 augustus 2014 vind je in de Belgische ALDI-winkels een desktopvervanger, de Medion Akoya MD99420 (E7226). Wat onmiddellijk in het oog springt is de prijs: slechts 399,- euro, een nieuw laagterecord voor een desktopvervanger bij Aldi. Maar wat krijg je voor die prijs en waarop werd bespaard?

Wij gebruiken de term “desktopvervanger” voor een laptop met een groot scherm, maar die net daardoor eigenlijk onpraktisch wordt om onder je arm overal mee naar toe te zeulen.

Dat is de perfecte omschrijving van de Akoya MD 99420 (E7226): een groot scherm van 17,3 inch (44 cm) en uiteraard ook een grote behuizing van 42,3 x 28,1 cm en 3,1 tot 3,4 cm dik. Het gewicht valt eigenlijk nog mee: ca. 2,82 kg (inclusief accu).

Het 17 inch (44 cm) beeldscherm is geen multitouch screen!

Het 17 inch (44 cm) beeldscherm is geen multitouch screen! (© ; licentie: )

Het 17 inc (44 cm)-scherm heeft een 16:9 breedbeeldformaat met een resolutie van 1.600 x 900 pixels, gangbare waarden bij een scherm van die omvang. Geen full HD resolutie dus, wel HD Ready. Voor de tablet-verslaafde lezers: vingers af, dit is géén aanraakscherm!

 
Processor en Grafisch

Het wordt een slechte gewoonte in de reclames van Aldi/Medion, er staan weer een aantal fouten in. Zo lees je bij herhaling dat in de Akoya MD 99420 (E7226) een Intel Celeron N2920 processor steekt.

42,3 x 28,1 cm en 3,1 tot 3,4 cm dik is wat groot om overal mee naar toe te zeulen

42,3 x 28,1 cm en 3,1 tot 3,4 cm dik is wat groot om overal mee naar toe te zeulen (© ; licentie: )

Niet dus, er zit een nieuwer en sneller model in, een Intel Celeron N2930. Die heeft vier kernen die elk aan 1,83 GHz werken. Deze cpu heeft weliswaar geen Intel Turbo Boost Technology aan boord, maar wel een gelijkaardige technologie die de snelheid van 1,83 GHz toch kan opdrijven tot een niet onaardige 2,16 GHz.

Zoals in de meeste Intel processors zit er ook in deze Celeron N2930 een grafische component, hier de Intel HD Graphics. Daar moet de Akoya MD 99420 (E7226) het dan ook mee stellen, een aanvullende “echte” grafische kaart zit er niet in.

Aansluitingen links en rechts

Aansluitingen links en rechts (© ; licentie: )

Aangezien de HD Graphics geen eigen videogeheugen heeft, zal die een beroep moeten doen op het sowieso al karige werkgeheugen van 4 GB DDR3L. In de praktijk komt dat neer op groen licht voor foto en film, internet inclusief Skype en burotica. Oranje licht voor minder veeleisende (lees: al wat oudere) spelletjes, maar rood voor de laatste nieuwe HD-games.

De technische fiche van de Celeron N2930 in PDF formaat vind je via deze link: Specifications Intel Celeron N2930.

 
Verdere uitrusting

Ondanks zijn lage prijs lijkt er niet echt beknibbeld op de uitrusting van de Akoya MD 99420 (E7226). Akkoord, een harde schijf van 500 GB is nou niet direct riant te noemen, maar met de huidige opslagmogelijkheden “in the cloud” en spotgoedkope USB memorysticks van 64 GB en meer, is dat niet echt een beperking.

Een ander punt van kritiek is de batterij: een Li-ionaccu met slechts vier cellen. De combinatie van een groot en dus veel energie vergend scherm en een eerder kleine batterij voorspelt niet direct een geweldige autonomie. In de praktijk merken we echter dat desktopvervangers quasi permanent aan de externe voeding hangen, zodat ook een eerder beperkte autonomie op batterij niet noodzakelijk een minpunt is.

Geïntegreerde kaartlezer

Geïntegreerde kaartlezer (© ; licentie: )

Verder krijg je een multi-standaard dvd/cd-brander, een kaartlezer voor micro-SD/-SDHC/-SDXC-geheugenkaarten en een ingebouwde HD-webcam en microfoon.

Communicatie met de buitenwereld gebeurt draadloos (IEEE 802.11n-standaardtechnologie met geïntegreerde Bluetooth 4.0-functie) of met een kabel via de RJ-45 aansluiting.

Wil je het beeld nog groter dan op het 17 inch scherm dan kan je de Akoya MD 99420 (E7226) via HDMI aansluiten op je televisietoestel.

USB 3.0 – HDMI en RJ45 netwerkaansluitng

USB 3.0 – HDMI en RJ45 netwerkaansluitng (© ; licentie: )

Externe toestellen zoals printers, harde schijven, scanners en muizen kan je aansluiten via de snelle USB 3.0 bus of de gewone USB 2.0 bussen.

Een overzicht van alle specificaties vind je in deze pdf-fiche: Technische fiche Medion Akoya MD 99420 E7226.

 
Software

Zoals gewoonlijk bij Medion word je overdonderd met software.

Het meest belangrijke is uiteraard het besturingssysteem, hier Windows 8.1 inclusief Update. Microsoft probeert je ook nog te verleiden tot de aankoop van Office 365, de op de laptop geïnstalleerde versie is slechts een testversie van 30 dagen.

Verder krijg je het Medion MediaPack met vier producten van Ashampoo (Ashampoo Burning Studio 1, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap) en de Medion Home Cinema Suite, ook met vier producten van Cyberlink (CyberLink Power2Go, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam).

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Voordien werd steevast een testversie van Kaspersky Antivirus geïnstalleerd. Die werd hier vervangen door McAfee LiveSafe, maar het is ook een testversie van 30 dagen.

Conclusie
Wij worden nog vaak geconfronteerd met stoffige desktops waarop een amechtige versie van Windows XP draait. “Het is toch maar voor de e-mail, wat internet, soms Skype en af en toe wat foto’s en een brief,” is dan het excuus. Herken je jezelf in deze omschrijving, dan is de Medion Akoya MD 99420 (E7226) misschien iets voor jou. Een krachtpatser is het niet en een spelletjesconsole al helemaal niet, maar al wat je kon op een XP-desktop (waarvan het besturingssysteem overigens niet langer ondersteund wordt) kan je moeiteloos en véél beter op deze desktopvervanger. In deze context lijkt die 399,- euro een prima investering.
Prijs
€ 399
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelDe acht beste gratis Twitter apps
Volgend artikelUltra HD tv met geïntegreerd Android OS
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.