Helikopterpiloot met ervaring en kennis van iOS of Android gezocht

1
144
Menig kind amuseerde zich kostelijk met een opwindbare helikopter. Als je het zo mocht noemen tenminste, want meestal was het niet meer dan een vliegende schijf. De moderne tegenhanger daarvan is de HELO TC van Griffin. Deze oplaadbare helikopter bestuur je via een iOS of Android toestel en is helemaal niet duur. Speelgoed voor kinderen of volwassen? Wij zochten het uit.

Griffin is een bekende fabrikant van allerhande accessoires voor tablets en smartphones. Eerder bespraken we al de Griffin Beacon waarmee je je iOS-toestel kan omtoveren in een universele afstandsbediening. Griffin werd opgericht in 1992 en is dus een relatief jong bedrijf.

 
In de doos

Griffin levert bij de HELO TC een aantal belangrijke accessoires mee. Het belangrijkste accessoire is het IR Flight Control Deck. Dit is de infraroodmodule die in combinatie met een iOS of Android smartphone of tablet de HELO TC aanstuurt. Verder vinden we in de doos ook nog twee rotorbladen, twee kleine achtervleugeltjes, een herlaadkabel en een instructiehandleiding. Vier AAA-batterijen voor het IR Flight Control Deck worden niet meegeleverd en moet je dus nog apart aanschaffen.

Griffin HELO TC

Griffin HELO TC (© ; licentie: )

 
Voorbereiding

Voordat de HELO TC kan opstijgen, moet je eerst nog wat voorbereidende werken uitvoeren. We plaatsen de vier AAA-batterijen in het IR Flight Control Deck en downloaden de HELOTC app via de Google Play Store (voorheen Android Market). De app is maar liefst 20,68 MB groot en vraagt machtigingen voor toegang tot de hardware en netwerkcommunicatie. Vervolgens controleren we of de helikopter uitgeschakeld is en laden de HELO TC op met behulp van de meegeleverde USB-laadkabel. De LED schakelt uit wanneer het laden is voltooid. Een volledige laadbeurt neemt ongeveer 35 minuten in beslag en is goed voor 10 minuten vliegplezier. Daarvoor beschikt de HELO TC over een PolyLithium 3,7 V batterij (180 mAh).

De HELO TC is een ultralichte helikopter die werd opgebouwd uit blank metaal en zwart plastic

De HELO TC is een ultralichte helikopter die werd opgebouwd uit blank metaal en zwart plastic (© ; licentie: )

 
Design

De Griffin HELO TC is een ultralichte helikopter die werd opgebouwd uit blank metaal en zwart plastic. Het binnenwerk is goed zichtbaar, maar wordt beschermd door het metalen frame. Dankzij het open frame zie je duidelijk wat voor technisch vernuft de HELO TC aan boord heeft, maar mede daardoor is de HELO TC alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Bovendien is het toestel met een gewicht van 41 gram veel te licht om te weerstaan aan weer en wind. De HELO TC is ook geschikt voor gebruik in het donker dankzij verschillende gekleurde LED’s en de witte LED op de voorzijde van het toestel. Toch raden we het niet aan om als aspirant piloot meteen in het donker te gaan vliegen.

Het IR Flight Control Deck

Het IR Flight Control Deck (© ; licentie: )

 
Ready for Take Off

Nadat de Griffin HELO TC volledig is opgeladen, plaatsen we de helikoper op een veilige plaats om op te stijgen. Zorg ervoor dat de omgeving vrij is van obstructies en huisdieren. Vervolgens schakelen we de HELO TC in. De LED’s beginnen meteen te knipperen in allerlei kleuren om aan te geven dat de heilkopter klaar is om op te stijgen. Vervolgens verbinden we onze Samsung Galaxy SII met het IR Flight Control Deck via de 3,5 mm jack-aansluiting en schuiven onze smartphone op het deck.

De app geeft via geluidssignalen de commando’s door aan het infrarode deck. Vandaar dat je het deck moet aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang van je smartphone. Volgens Griffin schakel je best de airplane-modus in op je smartphone, zodat er geen inkomende oproepen mogelijk zijn. We starten de HELO TC app en beginnen aan onze eerst vliegsessie met de helikopter. Je kan de HELO TC besturen via aanraakbewegingen met een joystick en gashendel of met behulp van bewegingen die je maakt met je smartphone. In beide gevallen reageert de helikopter zeer nauwkeurig op de commando’s die via infrarood worden uitgezonden.

HELO TC App interface

HELO TC App interface (© ; licentie: )

De app is uiterst gebruiksvriendelijk en biedt erg veel mogelijkheden. Je kan een expert-modus activeren, het scherm vergrendelen, de gashendel naar rechts verplaatsen, etcetera. Bovendien kan je tot drie vluchtplannen opnemen en afspelen. Op die manier kan je routes uitstippelen rondom je meubilair en gekende obstakels vermijden. Via een simpele druk op de knop schakel je de krachtige LED op de voorzijde van de HELO TC in. De app is tevens geschikt voor de HELO TC Assault en kan voor drie toestellen gebruikt worden door simpelweg van kanaal te veranderen.

Je kan, na veelvuldig oefenen, de bediening van de HELO TC onder de knie krijgen, maar wellicht stort je de eerste keren vaak neer. Het is niet zo eenvoudig als het leuke filmpje van Griffin doet uitschijnen. De leeftijdsgrens van 14+ lijkt ons dan ook noodzakelijk. Dit is ondanks de lage prijs zeker geen kinderspeelgoed. De HELO TC is eerder geschikt voor jongvolwassenen en jeugd op leeftijd. De HELO TC bezorgde ons uren speelplezier, maar hou rekening met de korte gebruiksduur van slechts 10 minuten. De HELO TC biedt niet dezelfde mogelijkheden als de AR.Drone van Parrot, maar het toestel is dan ook een stuk goedkoper.

Onderdelen van de Griffin HELO TC

Onderdelen van de Griffin HELO TC (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

De HELO TC wordt door Griffin online aangeboden voor 49,99 dollar. In België kan je de HELO TC aanschaffen voor ongeveer 50 euro. Losse onderdelen zijn ook verkrijgbaar via de fabrikant, maar zijn moeilijker te vinden bij Belgische en Nederlandse retailers. Het HELO TC Flight Deck kost 19,99 dollar. De laadkabel kost 3,99 dollar en een HELO TC onderdelen kit kost 9,99 dollar. Deze kit bestaat uit onderdelen om de rotors en de behuizing van de helikopter te herstellen moest deze ongelukkig zijn neergekomen. De meeste retailers bieden ook de HELO TC Assault aan voor slechts 59,95 euro, inclusief BTW. Deze versie kan ook heuse raketten afvuren. Griffin biedt één jaar garantie op de HELO TC, maar of die ook geldt als je (te vaak) bent neergestort, is nog maar de vraag.

 
Compatibiliteit

De Griffin HELO TC is compatibel met de iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS/3G, iPod Touch (4de & 3de generatie), iPad, iPad2, iOS 4.0 of later en de meeste Android smartphones en tablets die draaien op Android OS 2.2 en later.

Conclusie
De Griffin HELO TC is een gadget met hoge amusementswaarde. Vooral in het begin krijgt het toestel het bij menig gebruiker zwaar te verduren, want je moet er echt mee leren vliegen. Als je die vaardigheid onder de knie hebt, kan het plezier niet op. De app voor Android functioneerde prima tijdens onze test en biedt veel functionaliteit. Bovendien is het design van de HELO TC erg mooi. Enig nadeel is de beschikbaarheid, zowel van de Griffin HELO TC zelf als de onderdelen. De meeste Griffin verdelers kunnen de helikopter gelukkig wel voor jou bemachtigen.
Adviesprijs
Griffin HELO TC: Ongeveer € 50
Griffin HELO TC Assault: € 59,90
Vorig artikelVliegtuigje vliegt volledig autonoom
Volgend artikelIcarus 6-inch e-reader met veel instelmogelijkheden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.