LaCie Fuel draadloze harde schijf review

Draadloze harde schijf voor Android, iOS, Mac en Windows

1
De LaCie Fuel vergroot de opslagcapaciteit van Apple iPads, iPhones en Macs, Google Android-apparaten en Windows-tablets met 1 TB zonder dat je internettoegang nodig hebt. De Fuel creëert hiervoor zijn eigen, optioneel beveiligde WiFi-netwerk. Wij hebben deze draadloze harde schijf getest.

De LaCie Fuel breidt de capaciteit van je iOS-, Mac OS-, Android- of Windows-apparaat uit zonder kabels of internetverbinding. Op deze compacte en lichte draadloze harde schijf passen tot 500 films, 160.000 liedjes of 190.000 foto’s.

Vijf mobiele apparaten kunnen tegelijk bestanden delen en drie mobiele of Apple AirPlay-apparaten kunnen tegelijk media streamen met de LaCie Fuel. Je kunt de Fuel ook verbinden met een WiFi-hotspot en dan maximaal vier draadloze apparaten via de LaCie Fuel internettoegang verlenen.

 
In de verpakking

Naast de LaCie Fuel zelf bevat de verpakking een usb-kabel, usb-voeding en een compacte, visuele installatiehandleiding.

Lacie Fuel
Lacie Fuel
 
Kenmerken

De Fuel meet 115 x 115 x 23 mm en weegt 300 gram. Het vierkante apparaat heeft in één hoek een oranjekleurige uitsparing die voldoende groot is om er een veiligheidskabel door te lussen. Op een van de zijkanten zit een stroomknop, met ernaast twee status-leds: voor stroom en wifi-verbinding.

De interne, niet-verwisselbare batterij houdt het tot tien uur uit op een volle lading. De ingebouwde Wi-Fi verbinding ondersteunt IEEE 802.11b/g/n, maar je kunt bestanden nog sneller op de Fuel kopiëren via de usb 3.0-poort, die uiteraard ook compatibel is met het tragere usb 2.0.

Deze draadloze schijf is compatibel met Mac OS X 10.6 of hoger, Windows Vista of hoger, Android 2.3 of hoger, Amazon Kindle Fire en iOS 5.1.1 of hoger. De LaCie Fuel is ook compatibel met Apple AirPlay. Je kunt je media met één tik draadloos weergeven op een AirPlay-scherm of beluisteren op een AirPlay-audioapparaat.

 
Ingebruikname

Het is aan te raden om eerst de interne batterij volledig op te laden, al kun je de Fuel ook gebruiken zodra je hem uit zijn verpakking haalt. Om aan de bestanden op deze draadloze schijf te kunnen, dien je de Seagate Media App op je mobiele apparaat te installeren. (LaCie is en ondertussen een merk van Seagate.) Die app is beschikbaar voor Apple iOS, Google Android en Amazon Kindle. Daarnaast is er ook een ingebouwde webserver waarmee je aan de informatie op de Fuel kunt.

Lacie Fuel WiFi
Lacie Fuel verbinden met WiFi-router

Zodra je de Fuel inschakelt met de knop op de zijkant, wordt het “LaCie Fuel” WiFi-netwerk geactiveerd. Je dient je apparaat of computer met dat netwerk te verbinden. Initieel is dit WiFi-netwerk niet beveiligd. Vervolgens kun je de schijf instellen met behulp van de Seagate Media App of door met je webbrowser naar het adres www.laciefuel.com te surfen.

Als je je mobiele apparaat de eerste keer met de Fuel verbindt, krijg je een “Getting Started”-scherm te zien met uitleg over de werking van deze draadloze schijf. Helaas is dat scherm wel eentalig Engels.

Gelukkig is de configuratie op zich niet zo moeilijk en verstaat de software ook andere talen, waaronder het Nederlands. Maar je moet de taal wel zelf wijzigen via het Instellingen-menu dat je opent door op het wiel in de bovenste menubalk van de webinterface of de app te klikken of te drukken. Het zou handiger zijn dat de software bij de eerste start om een taalkeuze zou vragen.

 
Werking

Via het Instellingen-menu kun je de Wi-Fi-naam (“ssid”) en netwerknaam van de LaCie Fuel wijzigen, de WiFi-beveiliging inschakelen (wpa(2)-psk), het apparaat opnieuw starten of resetten, informatie opvragen over de capaciteit en het aantal verbonden gebruikers, de stand van de batterij opvragen, de ECO-modus in- of uitschakelen (niet-kritieke diensten worden dan uitgeschakeld om de batterij te sparen) en de firmware updaten. Wij testten overigens de versie met firmware 3.0.0.131.

Via het WiFi-menu verbind je de LaCie Fuel met een WiFi-router of -hotspot en op die manier met het internet. Tot maximaal vier apparaten die met de Fuel verbonden worden kunnen daarna ook de internetverbinding gebruiken tot op maximaal 45 meter.

Je kunt de Fuel verbinden met jouw Dropbox-account en de inhoud synchroniseren, zodat je altijd over jouw cloud-bestanden beschikt, ook als er geen internet beschikbaar is. Je kunt kiezen welke folders gesynchroniseerd worden. Alle gesynchroniseerde bestanden worden op de Fuel verzameld in de aparte Dropbox-folder. Zolang je met het internet verbonden bent, toont die folder je volledige Dropbox, maar een losgekoppelde Fuel bevat alleen de bestanden in de Dropbox-folders die je expliciet gesynchroniseerd hebt.

Lacie Fuel Dropbox
Lacie Fuel verbinden en synchroniseren met Dropbox

Via de Seagate Media app of de Fuel-webinterface kun je bestanden van het lokale apparaat naar de draadloze schijf uploaden. Maar als je grote hoeveelheden gegevens naar de LaCie Fuel wil kopiëren gebruik je best de usb 3.0-poort.

De LaCie Fuel is geformatteerd in ExFAT-formaat en kan dus gebruikt worden op de meeste recente besturingssystemen. Mac-gebruikers kunnen de partitie desgewenst herformatteren in HFS+. Windows FAT32 is echter niet mogelijk.

 
In de praktijk

(Opnieuw) verbinden met een router of hotspot duurt vrij lang, soms wel tot een minuut. WiFi-beveiliging is standaard uitgeschakeld en wordt niet verplicht ingeschakeld tijdens de installatieprocedure, een praktijk die wij niet erg veilig vinden. Ook is het onhandig dat je de taal van de software niet kunt kiezen tijdens de ingebruikname, maar dit manueel moet doen via het Instellingen-menu. LaCie zou de Fuel beter voorzien van een wizard die dit soort basistaken afhandelt.

Er is geen manier om de voortgang van de Dropbox-synchronisatie te controleren, wat nogal onhandig is bij een erg grote Dropbox-folder waarvan veel informatie gesynchroniseerd moet worden. Het is onduidelijk wanneer alle Dropbox-bestanden offline beschikbaar zijn. Wil je veel bestanden met Dropbox synchroniseren dan zorg je ervoor dat de Fuel initieel een tijdje met het internet verbonden blijft.

Lacie Fuel Seagate Media App
De Seagate Media App (hier op iOS) heeft vrijwel dezelfde interface als de ingebouwde web-app van de Fuel.

Als je de Fuel via de usb-kabel verbindt, valt de WiFi-verbinding uit. Je kunt deze externe schijf dus niet tegelijkertijd via een kabel en via WiFi gebruiken. Het is het één of het ander.

We testten de prestaties van de LaCie Fuel onder Windows 8.1 Pro 64-bit in de usb 3.0-poort van een Toshiba W310-108 tablet met 1,5 GHz Intel Core i5-3339Y en 4 GB werkgeheugen. Deze tablet heeft een Windows Experience Index van 4,6.

We gebruikten de AS SSD Benchmark om de sequentiële en random schrijf- en leesprestaties te testen. De sequentiële leesprestaties zijn 31,24 MB/s. De sequentiële schrijfprestaties bedragen 23,54 MB/s. De toegangssnelheid is 17,867 ms voor lezen en 21,419 ms voor schrijven. Dat zijn gemiddelde prestaties.

De random lees- en schrijfprestaties liggen erg laag en bedragen minder dan 1 MB/s. Als externe schijf waarop je permanent werkt en bijvoorbeeld databasebewerkingen uitvoert is deze Fuel dus helemaal  niet geschikt, maar daarvoor is deze externe schijf natuurlijk ook niet bedoeld.

Conclusie
De LaCie Fuel is een handig gadget om de opslagcapaciteit van je mobiele apparaten met maar liefst 1 TB uit te breiden en om bestanden, media en internet in een kleine groep met elkaar te delen. De Fuel bewijst ook goede diensten als synchronisatie-apparaat voor Dropbox, zodat je je bestanden ook offline kunt gebruiken en als mobiele Apple AirPlay-mediaspeler. Goedkoop is deze mobiele draadloze harde schijf echter allerminst…
Foto van LaCie
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

  1. Waar ik niemand over hoor, is het gegeven dat als je foto’s terugkijkt die op de Fuel staan, deze niet in de oorspronkelijke resolutie verschijnen, maar in een aanzienlijk lagere. Om die reden heb ik de koop van de Fuel ontbonden. LaCie heeft mij op alle mogelijke manieren proberen te helpen het probleem op te lossen, maar dat lukte uiteindelijk niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.