Gepimpte laptop met beats

0
261

BIOS
Sinds jaar en dag vertrouwen we op het Basic Input/Output system, kortweg BIOS. Het BIOS voert de nodige controles uit (Power On Self Test, POST) en initialiseert de hardware. De POST ken je wellicht (zonder het te beseffen). Het is namelijk het bekende piepje dat aangeeft dat alles in orde is. Tegenwoordig hoor je dit minder en minder. Sommige moederborden worden immers al voorzien van lcd-schermpjes waarvan je error codes kan aflezen.
Wanneer de POST succesvol doorlopen wordt, roept de BIOS de bootloader aan. Eenmaal zover zal deze het besturingssysteem inladen en geeft het BIOS de controle door aan het besturingssysteem. Hoe dan ook liepen we stilaan op tegen de beperkingen van het ondertussen bejaarde BIOS. Daarom werd EFI ofwel Extensible Firmware Interface in het leven geroepen.

EFI
De Extensible Firmware Interface is een modulaire set interfaces dat de traditionele BIOS interfaces tussen het besturingssysteem en de firmware moet vervangen. EFI is gebaseerd op de hogere C programmeertaal en is eenvoudig uitbreidbaar. Daartoe beschikt EFI over een modulaire en platform onafhankelijke architectuur. HP heeft EFI geïmplementeerd op bijna alle commerciële notebooks. Wie meer wil weten over EFI kan hier verder lezen

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vorig artikelSerie snelle 2,5-inch solid state drives
Volgend artikelLangspeelfilm gemaakt met YouTube clips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.