LED-tv Sharp heeft overvloed aan kleuren

10
302

Beeld- en geluidskwaliteit
Het geluid is behoorlijk, maar meer ook niet. Dat kan ook moeilijk anders met dergelijke platte, bijna onzichtbare luidsprekers aan de onderkant. Dit soort tv’s wordt meestal toch aangesloten op een surroundinstallatie, dus hier vallen we niet over.
De beeldkwaliteit hebben we getest met allerlei bronnen (Telenet SD digicorder, Telenet HD digicorder, Philips BDP-9500 Blu-ray speler, Microsoft Xbox 360) en verschillende test-dvd’s en Blu-ray discs.
Sharp Qquattron quad pixel tvIn zijn “native” stand (Full HD 1080p) is de beeldkwaliteit voortreffelijk. De zwartweergave is uitstekend. Beelden zijn helder, zonder aan detail te verliezen. Schaduwen worden mooi weergegeven. Dat is trouwens volgens Sharp mede te danken aan de vierde gele pixel, die voor een twintig procent hogere transparantie van het beeld zorgt. Ook het 1080i signaal van de Telenet HD digicorder geeft deze tv mooi weer.
De kleuren zien er prachtig uit, maar het is erg moeilijk om te beoordelen of dit nu aan die vierde gele pixel ligt en of die echt iets bijbrengt aan het beeld. Ons gevoel is: ja, zeer zeker. Maar het is moeilijk dit objectief te meten bij gebrek aan een vrijwel identieke tv met de drie traditionele RGB-pixels waarmee we dit een op een zouden kunnen vergelijken.
Opmerkelijk is dat deze Aquos led-tv ook goed presteert in lagere resoluties en met analoog materiaal. Zelfs het gewone tv-signaal via de kabeldistributie (dat in ons testlab trouwens niet van de allerbeste kwaliteit is) gaf deze tv erg goed weer. Dat is dikwijls een zwak punt bij hedendaagse flatscreen tv’s, maar dus niet bij deze Sharp.

Stroomverbruik
Op de rechterzijkant zit een knop waarmee je de Sharp Aquos LC-40LE820E volledig kunt uitzetten. Hij verbruikt dan uiteraard niets meer. In standby verbruikt deze tv een verwaarloosbare 0,1 Watt als je de leds aan de onderkant via het menu volledig uitschakelt. In werking varieert het verbruikt van 50 tot 114 Watt, al naargelang de bron, de beeldinstellingen en de instellingen voor het stroombeheer.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelHD webcams met videotelefoniefunctie
Volgend artikelNetbook met dual boot-optie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

10 REACTIES

  1. Bij de PPC generatie Apple Computers , beter gekend als “Power Mac” (mss ‘daarvoor’ ook) lag de Sync on Green gesplitst en was men verplicht om een aangepaste video connecter adapter te schakelen indien je een klassiek VGA scherm daarop wou aansluiten. Die connector was verkrijgbaar bij oa Hitachi Halle.
    Mogelijks kan in die richting een mogelijke antwoord ons meer raad en licht geven over hoe de RGB “+ de Yellow van Sharp” hier, zich gedraagt richting output.
    Door mijn toch al meer dan 25 jaar lange ervaring in gebruik en herstelling van Apple Computers en de vorige benaderingen in de reacties hier kwam ik op deze denkpiste.

  2. Hallo,
    We hebben laatst een sharo aquos gekocht en we hebben er wifi op, maar kunnen we ook een computer of laptop eropaansluiten?

    Gr.

    • Als de laptop (of computer) een hdmi-uitgang heeft kun je die rechtstreeks aansluiten (met een hdmi-kabel) op een van de hdmi-ingangen van de tv. Via functietoetsen kun je het beeld dan gedeeld weergeven tussen computer en tv, of alleen op de tv (of alleen op de computer). Die functietoetsen verschillen van laptop tot laptop, bij Dell is het bv. Fn+F8 die je tegelijk moet indrukken om te schakelen tussen de verschillende weergavestanden. Meestal staat er een (blauw) schermpictogram op de functietoets die je moet gebruiken. De WiFi-verbinding kun je gebruiken om video’s op computers in het netwerk op de tv weer te geven. Tv en computer(s) moeten dan verbonden zijn met dezelfde router. Het kan wel zijn dat je op de computer nog de nodige rechten moet instellen zodat de tv aan de bestanden op die computer kan.

  3. heb de 810 aangeshaft, maar langs de randen (boven en beneden) zie ik een soort van van vlekken cq strepen.
    heb digitale tv van upc en ik kijk hd, de decoder is vervangen want dacht eerst dat het daar aan lag.
    gekke is ook dat het alleen bij voetbal is, wie weet raad???

  4. Hallo ,
    Misschien kan iemand mijn vraag beantwoorden.
    Hoe werkt die led-verlichting aan de voorkant van de Sharp LC-40LE820E Sharp ?
    In het betreffende menu heb ik de optie ‘kijken’ ingeschakeld.
    Als ik dan de TV aanzet vanuit de standby modus (dmv afstandsbediening) , lichten de ledlampjes even op aan de rechterkant van de TV (waar de bedieningsfuncties zitten) , en alleen aan de linkerkant van de TV blijven de letters ‘SHARP’,en in het midden van de TV een ‘driehoek’ wit licht geven tijdens het TV kijken. Is dit normaal ? Ik heb de TV pas een week , dus als het niet goed is , moet ik hem misschien terugsturen . Alvast bedankt voor jullie reakties.

    • Dat is een zeer goede vraag en het antwoord is tegelijk simpel en moeilijk. Met RGB kun je eigenlijk alle kleuren die het menselijke oog kan zien, namaken, ook de gele en gouden tinten waarvoor Sharp in zijn Quattron’s een aparte subpixel (Y of geel) voorziet. In plaats van die met R, G en B te “mengen” tot gele en gouden tinten gebruikt Quattron een aparte vierde gele pixel voor een meer getrouwe weergaven van die tinten. Het menselijke brein wordt dus gewoon om de tuin geleid. Vergelijk het met sommige moderne inkjetprinters die ook meer dan drie inktcassettes gebruiken om natuurgetrouwere kleuren weer te geven. Je kunt je afvragen waarom Sharp net een gele pixel heeft gekozen. Cyaan (blauwgroen) zou eigenlijk logischer zijn geweest; dat wordt ook in de printwereld gebruikt voor een betere kleurenweergave. Maar de gele pixel helpt ook om lichte beelden beter weer te geven. Als lichte tinten door 1 subpixel kunnen worden afgehandeld dan ontlast dit de drie andere subpixels (rood, groen, blauw) en wellicht bespaart dat stroom. Dat zou een van de verklaringen kunnen zijn waarom deze tv relatief weinig verbruikt.

      • Beste Jozef,

        De vraag blijft eigenlijk zoals Rene vroeg, stel dat je een digicorder aansluit via Scart wordt een RGB signaal doorgestuurd naar de TV. Ofwel wordt dit RGB signaal bewerkt intern om het geel eruit te halen en daarmee de vierde pixel aan te sturen ofwel worden de RGB signalen rechtstreeks naar de RGB pixels gestuurd en blijft de vierde gele pixel eigenlijk ongebruikt. Het lijkt me logisch dat het eerste het geval gaat zijn, de aansturing van de gele pixel zal via een algoritme uit het ingangssignaal gehaald worden. Wat meteen een potentiele zwakte blootlegt, het algortime moet voor elk type beeld, donker tot licht, met alle mixen van kleuren en voor een egaal beeld, de extra pixel aansturen om het beeld niet te vervormen. Just my 2 cents.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.