Home Audio / Video

LED-tv Sharp heeft overvloed aan kleuren

10
301
Sharp Aquos LC-40LE820E

Sharp Aquos LC-40LE820E (© ; licentie: )

Sharp lanceert een reeks Aquos LED tv’s met Quattron-technologie die een extra gele (Y) kleurenpixel toevoegt aan het RGB-signaal voor een totaal van 1 miljard kleuren. Wij testten de 40-inch (102 cm) LC-40LE820E, die ook in 46- en 52-inch uitvoeringen bestaat. De nieuwe Aquos blijkt nog wel wat meer snufjes aan boord te hebben dan alleen een overvloed aan kleuren.

De 100 Hz Sharp Aquos LE820E en LE810E LED-tv’s bieden allebei als eerste op de markt van flatscreen tv’s quad pixel technologie. In plaats van drie kleuren per pixel tonen ze er vier. Naast een rode, groene en blauwe pixel (RGB) is er ook nog een gele (RGBY).
Klinkt misschien iets minder spectaculair dan 3D-tv, maar in de praktijk zal quad pixel wellicht een belangrijkere evolutie blijken in tv-land dan 3D-tv, dat trouwens al zo oud is als de straat. Want dankzij die extra pixel geven deze tv’s een miljard kleuren weer en kunnen ze vooral in natuurbeelden heel wat meer nuances leggen.

Verschil tussen LE820E en LE810E (en LE920E)
Het verschil tussen de LE820E- en LE810E-reeks Aquos-tv’s is dat de laatste, goedkopere serie geen timeshiftfunctie en geen ondersteuning voor DLNA bieden en bovendien ook niet het extra platte ontwerp van hun grotere broers hebben. De goedkopere serie is bovendien alleen beschikbaar in 40- en 46-inch uitvoeringen, terwijl er ook een 52-inch LC-52LE820E bestaat, naast 46- en de hier door ons geteste 40-inch uitvoeringen. Die goedkopere serie is voor België althans misschien geen slechte keuze, want de timeshiftfunctie, die alleen werkt bij digitale tv, is hier grotendeels nutteloos aangezien je voor digitale tv toch altijd ofwel een Belgacom- ofwel een Telenet-decoder moet gebruiken en die hebben hun eigen timeshift.
Overigens komt er in het najaar ook een 200 Hz versie van deze quad pixel tv’s uit met de typeaanduiding LE920E en met zelfs een gigantisch 60-inch exemplaar in de reeks. Die duurdere serie zal wel 3D ondersteunen. Dus als je dat belangrijk vindt, kun je daar eventueel op wachten.

10 REACTIES

  1. Bij de PPC generatie Apple Computers , beter gekend als “Power Mac” (mss ‘daarvoor’ ook) lag de Sync on Green gesplitst en was men verplicht om een aangepaste video connecter adapter te schakelen indien je een klassiek VGA scherm daarop wou aansluiten. Die connector was verkrijgbaar bij oa Hitachi Halle.
    Mogelijks kan in die richting een mogelijke antwoord ons meer raad en licht geven over hoe de RGB “+ de Yellow van Sharp” hier, zich gedraagt richting output.
    Door mijn toch al meer dan 25 jaar lange ervaring in gebruik en herstelling van Apple Computers en de vorige benaderingen in de reacties hier kwam ik op deze denkpiste.

  2. Hallo,
    We hebben laatst een sharo aquos gekocht en we hebben er wifi op, maar kunnen we ook een computer of laptop eropaansluiten?

    Gr.

    • Als de laptop (of computer) een hdmi-uitgang heeft kun je die rechtstreeks aansluiten (met een hdmi-kabel) op een van de hdmi-ingangen van de tv. Via functietoetsen kun je het beeld dan gedeeld weergeven tussen computer en tv, of alleen op de tv (of alleen op de computer). Die functietoetsen verschillen van laptop tot laptop, bij Dell is het bv. Fn+F8 die je tegelijk moet indrukken om te schakelen tussen de verschillende weergavestanden. Meestal staat er een (blauw) schermpictogram op de functietoets die je moet gebruiken. De WiFi-verbinding kun je gebruiken om video’s op computers in het netwerk op de tv weer te geven. Tv en computer(s) moeten dan verbonden zijn met dezelfde router. Het kan wel zijn dat je op de computer nog de nodige rechten moet instellen zodat de tv aan de bestanden op die computer kan.

  3. heb de 810 aangeshaft, maar langs de randen (boven en beneden) zie ik een soort van van vlekken cq strepen.
    heb digitale tv van upc en ik kijk hd, de decoder is vervangen want dacht eerst dat het daar aan lag.
    gekke is ook dat het alleen bij voetbal is, wie weet raad???

  4. Hallo ,
    Misschien kan iemand mijn vraag beantwoorden.
    Hoe werkt die led-verlichting aan de voorkant van de Sharp LC-40LE820E Sharp ?
    In het betreffende menu heb ik de optie ‘kijken’ ingeschakeld.
    Als ik dan de TV aanzet vanuit de standby modus (dmv afstandsbediening) , lichten de ledlampjes even op aan de rechterkant van de TV (waar de bedieningsfuncties zitten) , en alleen aan de linkerkant van de TV blijven de letters ‘SHARP’,en in het midden van de TV een ‘driehoek’ wit licht geven tijdens het TV kijken. Is dit normaal ? Ik heb de TV pas een week , dus als het niet goed is , moet ik hem misschien terugsturen . Alvast bedankt voor jullie reakties.

    • Dat is een zeer goede vraag en het antwoord is tegelijk simpel en moeilijk. Met RGB kun je eigenlijk alle kleuren die het menselijke oog kan zien, namaken, ook de gele en gouden tinten waarvoor Sharp in zijn Quattron’s een aparte subpixel (Y of geel) voorziet. In plaats van die met R, G en B te “mengen” tot gele en gouden tinten gebruikt Quattron een aparte vierde gele pixel voor een meer getrouwe weergaven van die tinten. Het menselijke brein wordt dus gewoon om de tuin geleid. Vergelijk het met sommige moderne inkjetprinters die ook meer dan drie inktcassettes gebruiken om natuurgetrouwere kleuren weer te geven. Je kunt je afvragen waarom Sharp net een gele pixel heeft gekozen. Cyaan (blauwgroen) zou eigenlijk logischer zijn geweest; dat wordt ook in de printwereld gebruikt voor een betere kleurenweergave. Maar de gele pixel helpt ook om lichte beelden beter weer te geven. Als lichte tinten door 1 subpixel kunnen worden afgehandeld dan ontlast dit de drie andere subpixels (rood, groen, blauw) en wellicht bespaart dat stroom. Dat zou een van de verklaringen kunnen zijn waarom deze tv relatief weinig verbruikt.

      • Beste Jozef,

        De vraag blijft eigenlijk zoals Rene vroeg, stel dat je een digicorder aansluit via Scart wordt een RGB signaal doorgestuurd naar de TV. Ofwel wordt dit RGB signaal bewerkt intern om het geel eruit te halen en daarmee de vierde pixel aan te sturen ofwel worden de RGB signalen rechtstreeks naar de RGB pixels gestuurd en blijft de vierde gele pixel eigenlijk ongebruikt. Het lijkt me logisch dat het eerste het geval gaat zijn, de aansturing van de gele pixel zal via een algoritme uit het ingangssignaal gehaald worden. Wat meteen een potentiele zwakte blootlegt, het algortime moet voor elk type beeld, donker tot licht, met alle mixen van kleuren en voor een egaal beeld, de extra pixel aansturen om het beeld niet te vervormen. Just my 2 cents.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.