Opvolger Windows Vista onder de loep

3
194

de grootste vooruitgang is er toch inzake batterijlevensduur: 481 minuten onder Win7 tegenover 462 minuten onder Vista (bij gebalanceerd stroombeheer en met de schermverlichting op halve stand). Dat is toch bijna vijf procent beter.
Ook het starten verloopt sneller. Een Asus Eee Top nettop met bescheiden hardware start bijna 21% sneller onder Win7 dan onder Vista, gaat ruim 25% sneller in standby en komt enorm veel sneller weer uit die standby (op 2 s onder Win7 tegenover 32 s onder Vista). Win7 laat ook ruim drie procent meer geheugen vrij dan Vista op deze bescheiden machine met 1GB geheugen. Het CPU-gebruik varieert van 1 tot 5% onder Win7 tegenover van 5 tot 15% onder Vista.

Conclusie
Men zou kunnen beweren dat Windows 7 erop of eronder is voor Microsoft. Een debacle zoals met Vista kan de Amerikaanse softwaregigant zich niet opnieuw permitteren. Daar bestaat wellicht ook weinig gevaar voor. Niet alleen ik vind dat Windows 7 een hele verbetering is tegenover Windows Vista, maar ook en vooral tegenover het nog steeds veel gebruikte Windows XP. Alle reviewers en vroege gebruikers van Win7 zijn het daar zowat unaniem eens over. Lastig is wel dat een directe upgrade vanaf XP niet mogelijk is. Er zijn echter genoeg tools van Microsoft zelf om die upgrade, mocht ze wenselijk zijn, toch op een min of meer vlotte manier te automatiseren. En daarnaast mag Microsoft er redelijkerwijze van uitgaan dat heel wat bedrijven hun vaak verouderde computerpark in de komende maanden en jaren toch zullen moeten opwaarderen en dus direct kunnen overstappen op Windows 7. Laten ik me aan een voorspelling wagen: over een jaar zullen de marktaandeelcijfers van XP er dankzij Windows 7 een stuk bescheidener uitzien. XP kan eindelijk met pensioen.
Kort
* Windows 7 is Vista zoals het had moeten zijn. Windows XP mag nu definitief met pensioen.
* Upgraden vanaf XP kan wel alleen mits herinstallatie van alle applicaties en gebruikersgegevens.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelDigitale leesplanken zijn handig, maar nog niet perfect
Volgend artikelZeven nieuwigheden in Windows 7
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Uw conlusies zijn in tegenspraak met wat ik op andere plaatsen lees. Er zijn twee types van articles over Windows 7 dat zijn degene die de Microsoft marketing uitleg volgen en degene die echt uitgebreide testen hebben gedaan.
    Concreet voorbeeld is de performance. Testen in ZDNet, C’T magazine, PC World tonen aan dat de performance beter is dan Vista (maar dat is dan ook niet vooruit te branden) maar een  stuk minder goed is dan Windows XP. Booten(nuance volledig booten, in slowmotion werken omdat het booten nog bezig is is geen alternatief) neemt 50% meer tijd en zelfs het copieren van files is een stuk trager.
    Trouwens is de pers verschijnen alsmaar meer articles over compatibiliteit problemen, zwakkere performance(trouwens de performance gaat al flink achteruit na enkele maanden), hardware issues, installatie problemen, etc.
    Ik geef toe dat ik eerst uitkeek naar Windows 7 maar als ik binnen enkele maanden een nieuwe laptop koop dan hoop ik toch dat ik een laptop met windows XP kan kopen. Want meer betalen voor zwakkere prestaties en alleen maar een grafische toeter of bel weegt niet op tov. al de andere problemen en vooral tijdverlies.

  2. Mijn zoon is een verwoed gamer en was zwaar teleurgesteld over Vista. Veel gamers zijn teruggekeerd naar XP.
    De nieuwe Windows bekoort hem echter: snelle, veiliger, meer mogelijkheden en veel stabieler.

  3. U beweert dat Vista beter is dan XP!
    Zeer zeker niet.
    Ik kocht een nieuwe laptop met vista.
    Om de haverklap heb ik een BSOD, plezant hoor!
    Na installatie van SP2, dat ook problemen gaf tijdens de installatie, zijn de BSOD’s verminderd maar niet verdwenen.
    Het enige wat er voor mij veranderd is, is het grafische.
    En dat hebben we nu juist nodig om ons werkt te kunnen doen.
    Om nog maar te zwijgen van diverse hardware drivers die incompatible zijn…
     

Reacties zijn gesloten.