Opvolger Windows Vista onder de loep

3
194

vrijgegeven aan externe Microsoft-partners. In januari van dit jaar werd de bètaversie voor iedereen vrijgegeven en miljoenen keren gedownload. (Volgens Net Applications heeft Windows 7 momenteel al een marktaandeel van 1,5%.) De release candidate kwam er al eind april. Op 22 juli was de definitieve versie van Windows 7 klaar. In vergelijking met Vista is dat een snelle ontwikkelingscyclus.
Persoonlijk werk ik al met Windows 7 sinds build 6801 die werd uitgedeeld op Microsoft PDC in oktober 2008. Op basis van die versie schreef ik in november 2008 een eerste overigens positief oordeel onder de titel “Zoek de verschillen met Vista”.

Werkbalk toont activiteit geopende programma’s
Werkbalk toont activiteit geopende programma’s

Verschillen met Vista
Die titel zou ik vandaag trouwens perfect kunnen hergebruiken. Er zijn namelijk weinig uiterlijke verschillen tussen Windows 7 en Windows Vista. Ik gebruik beide besturingssystemen nog altijd door elkaar. Ik ben me zelden bewust van significante verschillen, zoals die er wel zijn als ik moet terugkeren naar Windows XP, bijvoorbeeld bij het gebruik van een netbook.
Het belangrijkste interfaceverschil zit hem in de werkbalk. Al dan niet geopende programma’s kan men eenvoudig op de werkbalk vastpinnen. Miniatuurweergaves verschijnen als je de muiscursor over een

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelDigitale leesplanken zijn handig, maar nog niet perfect
Volgend artikelZeven nieuwigheden in Windows 7
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Uw conlusies zijn in tegenspraak met wat ik op andere plaatsen lees. Er zijn twee types van articles over Windows 7 dat zijn degene die de Microsoft marketing uitleg volgen en degene die echt uitgebreide testen hebben gedaan.
    Concreet voorbeeld is de performance. Testen in ZDNet, C’T magazine, PC World tonen aan dat de performance beter is dan Vista (maar dat is dan ook niet vooruit te branden) maar een  stuk minder goed is dan Windows XP. Booten(nuance volledig booten, in slowmotion werken omdat het booten nog bezig is is geen alternatief) neemt 50% meer tijd en zelfs het copieren van files is een stuk trager.
    Trouwens is de pers verschijnen alsmaar meer articles over compatibiliteit problemen, zwakkere performance(trouwens de performance gaat al flink achteruit na enkele maanden), hardware issues, installatie problemen, etc.
    Ik geef toe dat ik eerst uitkeek naar Windows 7 maar als ik binnen enkele maanden een nieuwe laptop koop dan hoop ik toch dat ik een laptop met windows XP kan kopen. Want meer betalen voor zwakkere prestaties en alleen maar een grafische toeter of bel weegt niet op tov. al de andere problemen en vooral tijdverlies.

  2. Mijn zoon is een verwoed gamer en was zwaar teleurgesteld over Vista. Veel gamers zijn teruggekeerd naar XP.
    De nieuwe Windows bekoort hem echter: snelle, veiliger, meer mogelijkheden en veel stabieler.

  3. U beweert dat Vista beter is dan XP!
    Zeer zeker niet.
    Ik kocht een nieuwe laptop met vista.
    Om de haverklap heb ik een BSOD, plezant hoor!
    Na installatie van SP2, dat ook problemen gaf tijdens de installatie, zijn de BSOD’s verminderd maar niet verdwenen.
    Het enige wat er voor mij veranderd is, is het grafische.
    En dat hebben we nu juist nodig om ons werkt te kunnen doen.
    Om nog maar te zwijgen van diverse hardware drivers die incompatible zijn…
     

Reacties zijn gesloten.