Eerste blik op opvolger Windows Vista

1
78

De eerste bètaversie van Windows 7, Microsoft’s opvolger voor Windows Vista, verschijnt wellicht pas begin volgend jaar. We konden ongeveer een week spelen met een vroege alfaversie. De vernieuwingen, zo die er al zijn, blijken vooral onder de motorkap te zitten.
Windows7
Microsoft leende ons een Dell XPS M1330 notebook met daarop een alfaversie van Windows 7 Ultimate (build 6801). Ook ontvingen we dvd’s van de 32- en 64-bit versies van build 6801, die we installeerden in een virtuele machine van VMWare ESX Server 3i. De installatieprocedure verloopt vlotter dan bij Vista. Er zijn minder herstarts en je hebt sneller een werkend systeem. Microsoft laat uitschijnen dat Win7 in tien minuten te installeren zal zijn; de door ons geteste versie had nog ongeveer dubbel zoveel tijd nodig. Voor alle duidelijkheid: Win7 heeft exact dezelfde hardwarevereisten als Vista. Bedrijven zullen dus nog altijd moeten overschakelen op recente hardware om Microsoft’s nieuwe besturingssysteem in gebruik te kunnen nemen.
Om Win7 onder VMWare ESX aan de praat te krijgen, moesten we wel wat trucjes uithalen. Microsoft heeft immers weer maar eens het bootproces van Windows gewijzigd. Ook draait Win7 niet stabiel onder VMWare. De virtuele pc “hing” regelmatig, terwijl Vista wel perfect werkt. Je zou haast denken dat ze daar bij Microsoft met opzet aan zitten te knoeien bij elke Windows-release, gewoon om het de concurrentie moeilijk te maken. Ook partitionerings- en kloonprogramma’s verslikken zich in het nieuwe bootsysteem, om maar te zwijgen van bootmanagers zoals die van Linux.

Microsoft Windows 7 beta
Win7 heeft een verborgen bootpartitie, maar daar staat nog gewoon zoals voorheen boot.ini op

Bootproces
Ik zie geen technische redenen voor deze wijziging in het bootproces, die nu verloopt via een verborgen minipartitie. Want Win7 is nog altijd niet slim genoeg om zelf zijn boot.ini (ja, die bestaat nog) terug te vinden wanneer er om welke reden dan ook iets verandert aan de schijfletters. Je moet dan nog altijd de originele Windows-dvd starten om de boel te herstellen (wat gelukkig wel werkt). Idem voor het

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelDraadloze multimedia-harde schijf met iPod dock
Volgend artikelWireless-N Access Points voor de kleine en middelgrote onderneming
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.