Powershot camera met krachtige zoom

3
129

flitslicht-preset zijn de foto’s vrijwel kleurneutraal: de witbalans preset produceert bij dit licht iets warmere beelden. Een vlekkeloos parcours dus voor de Canon S5 wat de witbalans betreft.

Lens
Panasonic gaat voor de productie van de glasdelen soms wel eens shoppen bij Leica, net zoals Sony vaak bij Zeiss gaat aankloppen. Canon staat erom bekend zelf prima objectieven te produceren en dus is ook de lens van de Powershot S5 vanzelfsprekend door Canon gefabriceerd. Zoals eerder aangehaald valt dit toestel in een geheel eigen categorie: digitale superzoom camera’s. Ook de andere fabrikanten hebben een dergelijk toestel in de catalogus.
Het zoombereik voldoet in elk geval aan het “superzoom” label: 12x of van 36 mm tot 432 mm. Ook de lichtsterkte is behoorlijk: f2.7 – f3.5. Als je een zoom met dit bereik en deze lichtsterkte zou willen aanschaffen voor je spiegelreflex ben je al toch gauw een pak geld kwijt. Nochtans zou er wat meer speling mogen zijn aan de groothoekzijde. Een groothoek van 28 mm biedt toch een pak meer voordelen. Méér dan wat 400 mm aan gebruiksgemak oplevert tegenover 300 mm bijvoorbeeld. De bouw van het objectief is erg compact als de camera uit staat. Ook in het gebruik schuift het objectief nooit meer dan een drietal centimeter uit. Wie van macro-opnamen houdt, komt ook aan zijn trekken. Met de macro-modus kan je onderwerpen fotograferen die zich tussen 10 en 50 cm van je lens bevinden. Bij supermacro kan dit zelfs tussen 0 en 10 centimeter!

Canon Powershot S5 IS lensvervorming

Bij het nader onderzoeken van de foto’s zal je weinig of geen sferische of chromatische aberratie opmerken. Vervelend is wel de tonvormige vervorming bij groothoekopnamen. Rechte lijnen aan de rand van het beeld staan dan bol naar buiten.

Beeldstabilisator
Een paar jaar geleden was een beeldstabilisator eerder uitzondering dan regel. Heel wat toestellen zijn er vandaag standaard mee uitgerust. Bij "continuous" staat de beeldstabilisatie altijd aan. Je ziet het effect

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Vorig artikelOp Linux gebaseerde zakcomputer met toetsenbord en gps
Volgend artikelSneltoetsen als alternatief voor ongezonde computermuis

3 REACTIES

  1. Ik heb mij in september de S5 aangeschaft, dit als vervanger van mijn toch wel verouderde powershot A40. Ik heb lang getwijfeld…en ik ben eigenlijk wat ontgoocheld.  Wat mij betreft is de zoeker zeer wazig, stelt ie moeilijk scherp, en reageert hij in moeilijke omstrandigheden zeer traag. (hij kan dus moeilijk scherpstellen.) De 36mm is een grote miskleum want dit kan je niet echt een groothoek noemen, je kan wel een adapter kopen die de groothoek verbetert met 0.75. Maar verder zijn vele foto’s onscherp.  Ik ben maar een kleine amateur maar dit kan eigenlijk niet door de beugel. Van ruis kan ik niet echt meespreken. Verder is de interface voor pc wel merkelijk verbeterd en is de video opname wel prima.  Maar als kwaliteit echt speelt zou ik eerder naar een eos reeks stappen.

  2. Beste valley@pandora.be,
    De Canon AE-1 program was een van de bekendste en meest verkochte spiegelreflexcamera’s. Als je overweegt om over te stappen naar een digitale camera is het misschien de moeite om ook eens de test van de Canon 400D te lezen. Deze scoort bijvoorbeeld uitstekend wat ruis bij hoge ISO waarden betreft. Als je toch besluit om een compactcamera aan te schaffen, en de keuze beperkt zich tot de S3 IS en de S5 IS, ga dan toch maar voor de S5. De prestaties vanaf ISO 400 zijn vergelijkbaar.  De Canon S5 IS heeft echter weer 2 miljoen pixel meer aan boord. De lichtmeting is verbeterd en het LCD-scherm is groter en kan met 207000 pixels je foto’s wat gedetailleerder weergeven. Ten slotte heb je ook de mogelijkheid om net als bij je huidig toestel een externe flits aan te sluiten.

    Stef Vanschoubroek

  3. Ik heb met belangstelling uw artikel gelezen Tot nog toe heb ik altijd een Canon AE-1 program gebruikt(analoge spiegelreflex)
    Ik wil nu voor het eerst een digitaal toestel kopen Hier en daar is er nog een Powershot S3 te koop Het prijsverschil met de S5 is eerder klein
    U zegt dat bij de S5 veel ruis optreedt bij hoge ISO waarden
    Is het dan beter te gaan voor de S3?  Of wegen de voordelen van de S5 op tegen dit nadeel?
    Graag een antwoord Alvast bedankt

Reacties zijn gesloten.