Misbruik van opslagruimte aan banden dankzij NTP QFS

0
55

Opslagquota bij Windows
Bij Windows 2000 en 2003 treft u in de eigenschappen van lokale schijfeenheden een quotabeheer aan. In Windows 2003 is daaraan vrij weinig veranderd. Als u een netwerk heeft met een grote hoeveelheid Windows fileservers, kleven daar echter een paar nadelen aan. Zo moet u de quota voor iedere schijf lokaal instellen . De quota zijn wel tot op zekere hoogte per gebruiker instelbaar, maar niet over meerdere servers heen.
Merk op dat we alleen over schijven spreken: u kunt geen quota instellen voor directory’s. Bovendien zijn er standaard in Windows maar een zeer beperkt aantal waarschuwingen mogelijk en die zijn allemaal in pop-upvorm. De waarschuwing gaat trouwens alleen naar de gebruiker, niet naar de systeembeheerder.

Directoryreglement QFS
Directoryreglement QFS

 

Centraal quotabeheer
Quota & File Sentinel (QFS) van NTP Software gaat heel wat verder. NTP QFS biedt een gecentraliseerd quotabeheersysteem waarbij u wel degelijk met regels kunt opgeven welke gebruikers of gebruikersgroepen hoeveel opslagruimte mogen gebruiken over heel het netwerk. Dat heet dan

1
2
3
4
5
Vorig artikelBowling op je mobiele telefoon
Volgend artikelFilmindustrie verbiedt getal